Szerző: Berta László Megjelent: 12 hónapja

A mentorom egy bölcs, önzetlen barát

A mentori munkával, elsősorban az üzleti mentorság mibenlétével, a mentorok oktatásának lehetőségeivel foglalkozott a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) TRUST ME projektjének rendezvénye. Az egyetemen üzleti mentorokat fognak képezni, akik kis- és középvállalkozások vezetőit fogják segíteni - önkéntes alapon, vagyis térítés nélkül!

A célok elérése szinte mindig külső segítséget igényel, főként, ha gyakran érik új kihívások az embert. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) workshopjának kerekasztal-beszélgetése azzal indult, hogy a résztvevők elmondták, kit tekintenek mentoruknak.

„A nagyobb kitörési pontoknál segítettek” - foglalta össze Balázs Tibor, a SEED alapítvány ügyvezetője.

„Nem láttam azt az akadályt, amit segítettek átugrani” - mondta C. Szabó Helga mentor, supervisor.

„Egy ügyfelem segítette a személyes és üzleti fejlődésemet, akinek én adtam üzleti tanácsokat” - válaszolta Radácsi László, a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója.

Első mentora a magyartanára volt, aki rámutatott a benne rejlő tehetségre, majd egy egyetemi oktató állította rá a tanácsadói pályára, a többiekről itt most nem fog beszélni - válaszolta Soltész Anikó, a SEED alapítvány alapítója, korábbi ügyvezetője.

Miután mindenki szét van bombázva információkkal, az alapvető működéshez szükséges, hogy egy vezető rendelkezzen azzal a képességgel, hogy tudja, mikor mivel kell foglalkoznia. Ez a nehezen megfogalmazható kompetencia a szintetizálás. Ez a legfontosabb, amit egy mentor adhat - vetette fel Radácsi László, és a kerekasztal részvevőit e gondolat mozgatta meg a legjobban. Ehhez „több, mint empátia” (Radácsi) kell, ami azt jelenti, hogy „a mentor képes arra, hogy mindent az ügyfél szemével nézzen” (Soltész). Eközben folyamatosan ellenőrzi a megértést, mert ez szükséges a hatékony munkához - tette hozzá Soltész Anikó.

Dr. Radácsi LászlóDr. Radácsi László: a mentor ne féljen attól, hogy mentoráltja nála is nagyobbra nőhet.
Ki a mentor és mit végez?

Érdemes megállni és röviden áttekinteni, mit érdemes tudni egy mentorról és a mentorálásról:

  • a mentor alapvetően egy személy, a mentorálás két személy közötti bizalmi kapcsolat
  • a mentor úgy segít, mint egy idősebb tapasztalt barát, mint egy példaértékű tanár, vagy egy bölcs (részlet Soltész Anikó prezentációjából)
  • mindig a mentorált választ mentort magának, hisz ő helyezi bizalmát a másikba
  • fontos, hogy a mentor képes legyen hatni és motiválni, megosztani tudását és tapasztalatait, vagyis ne féljen attól, hogy mentoráltja nála is nagyobbra nőhet (Radácsi László gondolata)
  • a mentorálás esélyteremtés, a mentorálásban részesülő vállalkozások versenyképesebbé válnak.
  • a mentor energiát visz be a rendszerbe
  • a mentorálás segíti a növekedést

A mentor egy fajta példakép, egy olyan tanácsadó, aki segít megtalálni a megfelelő megoldást az ügyfele problémájára úgy, hogy a saját tudásával, szakértelmével képes arra, hogy előhívja az ügyfél rendelkezésre álló szellemi erőforrásait, amivel képes lesz arra, hogy meghozza a szükséges - legjobb - döntést - mondta Soltész Anikó, a hazai vállalkozásfejlesztési intézményrendszer kimagasló alakja, a SEED alapítvány alapítója, korábbi ügyvezetője.

A bizalomra építenek

A BGE egyik kutatása rávilágított, hogy a kis- és középvállalkozások túlterhelt vezetői és tulajdonosai a hagyományos tréningek helyett sokkal inkább szorulnak professzionális folyamat-tanácsadókra, ún. mentorokra. Ilyen, kkv-kra specializálódott mentorokból azonban egyelőre hiány van.

Soltész AnikóSoltész Anikó
Ezekre az igényekre reagálva a BGE amellett döntött, hogy más európai uniós projektjeiben szerzett tapasztalatai alapján kifejleszti, majd terjeszti a kkv-kat célzó képzési programját: így indult útjára egy Erasmus+ Stratégiai partnerség keretében a TRUST ME (TRaining for Unique Skills and Techniques for Mentoring) projekt, amelynek célja a mentoráláshoz szükséges egyedi készségek és kompetenciák fejlesztése, egy nemzetközileg elismert szakképzést kidolgozása a jövőbeni kkv-mentorok számára.

A képzés célja, hogy a mentorok széleskörű szakmai tudással és erős szociális készségekkel felvértezve tudják támogatni a cégeket. A projekt első lépéseként a kutatók feltárták az üzleti mentorok szükséges kompetenciáit, majd az eredményekre alapozva kezdődött meg a mentorképzés tananyagfejlesztése és a tréningprogram kialakítása. A mentorképzési anyagok mellett kialakítottak a belépési szint felmérését célzó, valamint folyamatos nyomon követési programelemeket is. Jelenleg a program felnőttképzési és nemzetközi akkreditációja zajlik.

A kkv szektor versenyképességének, a cégek túlélési esélyeinek növelése érdekében kiemelten fontos a szektor cégei számára hasznos képzések létrehozása. A Budapesti Gazdasági Egyetem tapasztalatai szerint a túlterhelt vezetők tréningek helyett inkább mentorokra vágynak. A BGE és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közösen fejlesztett, kkv-kat célzó képzési programja a TRUST ME (TRaining for Unique Skills and Techniques for Mentoring). A 2018. első negyedévében záruló projekt fő célja egy nemzetközileg elismert (szak)képzés kidolgozása volt jövőbeni kkv-mentorok számára, akik az új tudással, ismeretanyaggal és szociális készségekkel képesek kkv-vezetőkkel - tulajdonosokkal folyamat-tanácsadóként együttműködni.

A több mint kétéves projekt nemzetközi partnerségben (francia, finn és román egyetemi, érdekképviseleti és vállalkozói partnerek bevonásával) valósult meg. A BGE nemzetközi partnerei a Babes-Bolyai Egyetem és a CDM Romániából, a Lahti University of Applied Sciences Finnországból, valamint a projekt témájában már nemzetközi tapasztalattal rendelkező Adinvest International Franciaországból, míg hazai partnerként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kapott fontos szerepet.

A fejlesztés első fázisában feltárták az üzleti mentorok szükséges kompetenciáit, majd az eredményekre alapozva, elindult a mentorképzés tananyagfejlesztése és a tréningprogram kialakítása. Ezt követően a képzési programot 2017 nyarán valamennyi partnerországban tesztelték. Az első visszajelzések már egyértelműen kimutatták, hogy egy ilyet kkv-mentor képzésre igen erős igény mutatkozik az üzleti-képzési piacon, azonban a pilot-képzések még finomhangolásra szorultak. A program véglegesítésére 2017 év végén került sor, a program felnőttképzési és nemzetközi akkreditációja pedig folyamatban van.Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A mentorom egy bölcs, önzetlen barát
2. oldal - Mentorokra ezután is szükség lesz
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A háttéremberekből kulcsjátékosokat képeznek a Tungsramnál

A műszakvezetők nem csak háttéremberek, az a jó, ha kulcsjátékosokká válnak. Képzésükkel olajozottabb lesz a gyártósori munka és csökken a... Teljes cikk

A háttéremberekből kulcsjátékosokat képeznek a Tungsramnál

A műszakvezetők nem csak háttéremberek, az a jó, ha kulcsjátékosokká válnak. Képzésükkel olajozottabb lesz a gyártósori munka és csökken a... Teljes cikk

Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár