Megjelent: 4 éve

A munkaerőpiacra is kihathat Donald Trump győzelme

Donald Trump tényleges győzelmére az Egyesült Államokban is kevesen számítottak. Ennek oka az, hogy a demokrata párthoz tartozó Obama elnök 52%-os népszerűségi index-szel népszerű elnökként távozik, és számos maradandó eredményt is maga mögött hagyhat, például az általános egészségbiztosítást. De munkanélküliségi adatokra sem lehetett panasz.

Ezek között a legkiemelkedőbbnek az általános egészségbiztosítás bevezetése tekinthető, mely a fejlett országok közül egyedül az USA-ban nem létezik, s melyet ugyanakkor a konzervatív oldalon Amerikában "kommunista" gyökerei miatt támadnak. A munkanélküliségi rátára sem lehet panasz, mely 2011 óta folyamatosan csökken, jelenleg a munkaügyi minisztérium (Department of Labor) adatai szerint 5% alatt van, s ezzel párhuzamos a munkahelyek számának a növekedése. Nézzünk néhány adatsort:

USAMunkanélküliségi ráta alakulása 2006-2016 (Department of Labor)


ObamaObama elnök népszerűsége (Gallup)


Növekvő egyenlőtlenségek miatt miatt lázadhatott a 45 év feletti, fehér, vidéki amerikaiEbben az évek óta tartó kedvező gazdasági és munkaerő-piaci helyzetben a kormányzó demokrata párt mégis hatalmas vereséget szenvedett. Ennek oka több tényezőben keresendő. Egyrészt az Egyesült Államok az általa is ösztönzött globális versenyben komoly veszteségeket szenvedett, hiszen rengeteg munkáltató távozott Mexikóba, illetve Kínába. A munkaerőpiac utóbbi években tapasztalt egyértelmű élénkülése pedig nem járt együtt a visszaesett bérszínvonal felzárkózásával. Emellett az is rányomhatta a bélyegét a helyzetre, hogy az USA iskolapéldaszerű szabadpiaci rendszere az egyenlőtlenségeket tovább fokozta. A vezetői fizetések alakulása ezt jól példázza: jelenleg az átlagos vezetői fizetés a beosztotti fizetésnek mintegy 300-szorosa. Ehhez hasonló aránytalanság más, fejlett országban nem tapasztalható.

Ezeket a szempontokat szem előtt tartva nem csodálkozhatunk azon, hogy a választópolgárok elitellenes beállítódása azt a Donald Trumpot emelte hatalomra, akit tapasztalatainak hiánya, kisebbségeket sértő megnyilvánulásai (már 1973-ban szövetségi eljárás folyt vele szemben emiatt), párttársainak folyamatos sértegetése, illetve éretlensége és ezekből eredő feltételezhető alkalmatlansága okán lényegében egyetlen neves fórum sem támogatott, és aki egyebekben korábban maga is a Clinton család barátja és politikai támogatója volt. Saját pártjának hozzáállását pedig jól szemlélteti az idősebb Bush elnök véleménye, aki sajtó információk szerint kijelentette, hogy maga is a demokrata párti jelölt Hillary Clintonra fog szavazni. A Bush család más más női tagjai is kampányoltak egyebekben Hillary Clinton megválasztása mellett. The American Conservative hírforrás pedig saját oldaluk jelöltjéről azt írta, hogy Trump kormányra kerülését követően nem várható mérsékelt, konzervatív szakemberek támogató hozzáállása, így a külpolitikát is a konfliktuskeresés, további háborúzás jellemezheti. Az elnök környezete ugyanis szélsőséges nézeteket valló "(dellusional)" emberekből áll, akiknek hozzáállása éppen az arab terrorizmus malmára fogja hajtani a vizet.

USAA különböző szavazói csoportok szavazása


Nemzetközi egyezmények felmondására, közigazgatási felvételi tilalomra és a környezetvédelmi "fékek" lebontására épülő foglalkoztatáspolitika jöhetTrump közzétette az első száz napra vonatkozó programját, mely a legfontosabb területeket veszi végig.

A foglalkoztatással összefüggésben kiemelt szerepet kap a szabadkereskedelmi egyezmények, köztük a NAFTA és a TPP újra tárgyalása vagy azoknak a felmondása. Ezek ugyanis az USA számára mégsem előnyösek. Az USA megszünteti továbbá az ENSZ klímaprogramjának támogatását, mellyel milliárdokat spórolhat, s azokat munkahelyteremtésre fordíthatja. Ezzel összefüggésben több alkalommal rámutatott arra, hogy a globális felmelegedés a kínaiak koholmánya (2012. november 6.), melynek célja Amerika gyengítése. Ennek alátámasztására tavaly egy hideghullámra is hivatkozott, mely a globális felmelegedést cáfolja (2015. október 19.).

Meg kívánja szüntetni az 50 milliárd dollár feletti, munkahelyeket teremtő, de környezetvédelmileg romboló beruházások tilalmát, melynek következtében engedélyezni fogja a további olaj, szén, valamint földgázkészletek kitermelést, illetve további - az Obama kormányzat által blokkolt - energiaberuházásokat (Keystone Pipeline Project).

Felvételi tilalmat is el fognak rendelni a közigazgatásban, hogy lemorzsolódással csökkentsék az állami bürokráciát. Ígéretet tett továbbá Kína, mint állam valuta manipulátorrá minősítésére mely a pénzügyminisztérium "feladata" lesz. A kínai valuta értékének meghatározásával ugyanis Kína az USA növekedési esélyeit gyengíti tovább. Végezetül utasítani fogja a kereskedelmi minisztériumot annak feltérképezésére, hogy mely országok követnek el az Egyesült Államokkal szemben kereskedelmi visszaéléseket, s azok elleni kemény fellépést ígért.


Az európai piacokra gyakorolt hatás bizonytalanSzámos elemzés riogat azzal, hogy Trump megválasztása esetén a globális gazdasági piacon is visszaesés várható. Ennek megítélése azonban nem egyértelmű. Az amerikai tőzsde mozgása mindenesetre ezeket a várakozásokat nem támasztja alá, sőt néhány szektor szárnyalni kezdett (fegyvergyártás). Trump politikája ugyanis néhány szektort leszámítva piacbarát (neoliberális), hiszen a belső gazdaságban a piaci fékek leépítésére törekszik. Ennek jegyében tervezi lebontani a gazdasági növekedést akadályozó környezetvédelmi korlátokat, egyszerűsíteni az adórendszert, illetve olyan ígéretet is tett, hogy minden elfogadott törvényi rendelkezést két hatályon kívül helyezés fog kísérni, amely az egyszerűbb szabályozás garanciája lesz. Estek viszont az egészségügyi szolgáltatók részvényei, hiszen Trump nem támogatja az állami egészségbiztosítást, valamint a gyógyszerlobbi megregulázását. Tekintettel azonban arra, hogy a választások során Trump nézeteit részletesen semmilyen területen nem fejtette ki, így csupán a lépéseiből tudjuk majd az elnökségét megítélni. Ki fog derülni, hogy káosz-e a következménye annak, ha a politikába ilyen módon szól bele az elfelejtett "magánember".

"A szakértők végül is oda juttatták a világot, ahová csakugyan eljutott. Mi lenne most, ha végre az egész vonalon megszólalna és közbeszólna a magánember? Megszólalna és azt mondaná: Kérem, rólam is szó van. (...) Mi lenne, ha végre közbeszólna a magánember Péter és János? A szakember ezt feleli: Óriási zavar lenne belőle. De ez egyáltalán nem biztos. Mert Európa pillanatnyi helyzetképe megint csak azt bizonyítja, hogy óriási zavar keletkezett világszerte a magánember közbeszólása nélkül is."
Márai Sándor: Vasárnapi krónika


Dr. Kéri Ádám
ügyvéd
KRS Ügyvédi Iroda

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Uborkaszezon

Nem könnyű ilyenkor HáeR-esnek lenni. Pedig itt van a kovászos uborka készítésének a szezonja! A jó HáeR-es most figyel, kóstol és ha maradt rá... Teljes cikk

Öt súlyos vezetői hiba, amit ne kövessen el

Alig pár hét telt el, mióta a karantén hivatalosan is véget ért, így a szervezetek vezetői saját hatáskörben dönthettek arról, hogyan tovább. S... Teljes cikk

Miért rémes a home office?

Több hátrányt mint előnyt lát a tartós home office-ban Csizy Beatrix, az Enetha Learning Kft. ügyvezetője. Szerinte pótolhatatlan a személyes... Teljes cikk