Megjelent: 5 hónapja

A munkáltató megteheti, hogy több órát buszoztat rendezvény miatt?

A cégem megteheti, hogy céges rendezvény címszó alatt 2 órát buszoztat oda és ugyanennyit vissza? Valamint milyen törvényi szabályozás bonatkozik a céges eseményekre?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A céges rendezvényen való részvétel kötelező vagy fakultatív jellegét a munkáltató határozhatja meg. A részvételre a munkavállaló kötelezhető, amennyiben a munkaviszonnyal összefüggő eseményről van szó.

Ennek alapja a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) 6. § (2) bekezdésének rendelkezése, amely szerint a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni - ez a munkavállalóra is vonatkozó általános magatartási követelmény. Ezen túlmenően az Mt. 52. § (1) bekezdés a.) pontja értelmében a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni.

Amennyiben a céges rendezvény nem kapcsolódik közvetlenül a munkavállaló által ellátandó munkaköri feladatokhoz vagy munkavégzési helyhez (pl. csapatépítés vidéken), a munkavállaló akkor is kötelezhető a részvételre figyelemmel arra, hogy az Mt. 53. § alapján a munkavállaló a munkaszerződéstől eltérő munkakörben vagy munkavégzési helyen is foglalkoztatható ideiglenesen (naptári évente legfeljebb 44 munkanap mértékben).

A fentiekből következik, hogy ha a munkavállaló a kötelező részvétel ellenére nem jelenik meg a céges rendezvényen, vagy megjelenik ugyan, azonban magatartása nem megfelelő (pl. trágár beszéd, bomlasztó és összeférhetetlen magatartás stb.), akkor a kötelezettségszegésre tekintettel a munkavállalóval szemen jogkövetkezmény alkalmazható (enyhébb esetben figyelmeztetés, extrém esetben akár a munkaviszony megszüntetése).

Ezzel szemben a fakultatív céges rendezvény (pl. karácsonyi buli, céges síelés) más megítélés alá esik, hiszen ha a részvétel nem kötelező, akkor a távolmaradás vagy a passzív részvétel sem szankcionálható.

Kiemelném, hogy korlátokat állít a munkáltatónak azon szabály, amely szerint a munkavállaló személyiségi joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. Így például nem utasítható a munkavállaló olyan feladat elvégzésére, amely az emberi méltóságát sérti. Úgyszintén köteles a munkáltató a méltányosság elvét szem előtt tartani, azaz nem adható olyan utasítás, amely az adott munkavállaló körülményeire tekintettel aránytalanul sérelmes lenne. Például a beteg édesanyját otthonában egyedül ápoló munkavállaló kimentheti magát, ha nem tud több napra elutazni a céges rendezvényen való részvételhez.

A fentiek alapján azt is érdemes megemlíteni, hogy a kötelező részvétel miatt a céges rendezvényen töltött idő munkaidőnek minősül, azaz ha annak megrendezésére hétvégén vagy a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon kerül sor, akkor a munkaidő-nyilvántartás vezetésénél és a bérszámfejtésnél erre figyelemmel kell lenni (pl. alapbér és bérpótlék rendkívüli munkavégzés esetén). Ha pedig a céges rendezvényen mint a munkáltató működésével összefüggő eseményen baleset történik, akkor az munkahelyi balesetnek minősül.

Végezetül pedig megemíteném azt is, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel (Mt. 51. § (2) bekezdés), beleértve a céges rendezvényen való részvétellel kapcsolatos költségeket (pl. utazás, szállás stb.).

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetek, ha nem rendelkezhetek szabadon a kivehető szabadságommal?

Munkáltatóm kötelező jelleggel kiadta, hogy augusztus 31-ig ki kell vennünk a teljes szabadságkeretünk időarányos részét. Esetemben azért... Teljes cikk

Mit tehetek, ha nem akarnak végkielégítést fizetni?

Jelenleg Gyesen vagyok júliusig. Fő munkaadóm többszöri megkeresésre sem tudott megfelelő pozíciót ajánlani. 6 év alatt 3-szor szerettem volna... Teljes cikk

Mit tehetek, ha nem fogadták el a felmondásom visszavonását?

Májusban a főnővér kérte mondjak fel, de megtagadtam. Ezután megírta géppel a felmondást, melyet aláírtam. Még a főnővér előtt jelezni tudtam... Teljes cikk