Megjelent: 5 napja

A négynapos munkahét a kiégésnek is ellenszere lehet

Amellett, hogy a munkavállalók alvásminősége javul, a munkaadók feleslegesen félnek tőle, ugyanis a legtöbb esetben a termelékenységet is növeli a négynapos munkahét intézménye.

A munkahelyi rugalmasságnak és a rövidebb munkaidőnek több jótékony hatása is van. Amellett, hogy a munkavállalók alvásminősége javul, a munkaadók feleslegesen félnek tőle, ugyanis a legtöbb esetben a termelékenységet is növeli – állapította meg a davosi Világgazdasági Fórum szakértői testülete.

A 4 Day Week Global nonprofit érdekképviseleti szervezet több tucat vállalat megkeresésével készült tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a négynapos munkahét csökkenti a stresszt és a szorongást, miközben növeli a hatékonyságot, így a bevételt is - írja a VG.

Hamarosan kiég a társadalom. Már a Covid alatt is láttunk erre utaló jeleket, de valójában a trend korábban kezdődött - mondta el Karien van Gennip holland munkaügyi miniszter. A problémákra pedig a rugalmasság lehet a válasz, és nem a korábbi nyugdíjazás, hanem pont a karrier meghosszabbítása, elnyújtása. De más kedvező hatások is valószínűsíthetők: a gyakran két-három napot mellékállásban dolgozó nők anyagilag függetlenebbé válhatnának, és a gyakran túlórázó férfiak többet tudnának segíteni a háztartásban – érvelt a tárcavezető.

A hagyományos munkahét leépítése az éghajlatváltozás ellen is hatna. Ugyanakkor fontos, hogy csak a hatékonyság növelésével, a termelékenység emelkedésével lehet elképzelni a négynapos munkahetet.

 

 

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek