kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

A női munkavállalók a menopauza-politika megváltoztatását követelik

A megkérdezett női dolgozók majdnem fele úgy gondolja, hogy a menopauza akadályokat teremtett vagy teremthet a munkahelyen - derül ki egy friss felmérésből.

A női munkavállalók a menopauza-politika megváltoztatását követelik-

A mai munkahelyi környezetben egyre inkább elismerik a menopauzában lévő munkavállalók támogatásának szükségességét. Az adatok azonban azt mutatják, hogy ez sok munkahelyen továbbra is nagymértékben figyelmen kívül hagyott terület – írja a HR News. A KPMG UK által végzett kutatás szerint a perimenopauzában, menopauzában vagy posztmenopauzában lévő dolgozók 66%-a úgy érzi, hogy a menopauza még mindig tabutéma. Több mint 43%-uk úgy véli, hogy a menopauza akadályokat teremtett vagy teremthet a munkahelyen.

E kihívások fényében a Talos 360 tehetségkutató szakértői felmérést végeztek a munkaerő-felvétel jövőjéről, amelynek célja az volt, hogy feltárja a munkavállalók elkötelezettségét és megtartását ösztönző elsődleges motivációkat.

Rugalmas munkaidő

A megkérdezett munkavállalók 53%-a fejezte ki támogatását a rugalmas munkaidővel kapcsolatban. Ez az arány azonban 57%-ra emelkedett, amikor kifejezetten a női munkavállalókat vették figyelembe. Meglepő módon a felvételi vezetőknek csak 28%-a számolt be arról, hogy ilyen támogatást nyújt, ami a munkavállalók preferenciái és a vállalati politikák közötti lehetséges szakadékot jelzi.

Szükség esetén szünetek

A rugalmas munkaidőhöz hasonlóan a munkavállalók jelentős része (44%) támogatta a szükség szerinti szüneteket, a női munkavállalóknál ez a támogatottság valamivel magasabb, 49% volt. A felvételi vezetőknek azonban csak 36%-a számolt be arról, hogy támogatja ezt a lehetőséget, ami egy újabb területet mutat, ahol a vállalatok javíthatnának a politikájukon.

Távmunka

A távmunka egyre népszerűbbé vált, különösen a COVID-19 járvány hatására. Míg a munkavállalók 44%-a támogatta ezt a lehetőséget, a női munkavállalók valamivel kevésbé lelkesedtek, 48%-uk támogatta, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a gyermekgondozással és a házimunkával kapcsolatos otthoni elfoglaltságok jobban elvonják a figyelmüket. Ennek ellenére a felvételi vezetőknek csak 32%-a számolt be arról, hogy a menopauza támogatásának egyik formájaként távmunkát kínálnak.

Meghatározott menopauza-támogatási politika

Egy meghatározott menopauza-támogatási politika segítséget nyújthat az ebben az életszakaszban dolgozó munkavállalók számára. Míg a munkavállalók 34%-a támogatta az ilyen politikát, a női munkavállalók körében ez az arány 38%-ra emelkedett. Ugyanakkor a felvételt végző vezetőknek csak 23%-a számolt be arról, hogy rendelkezik meghatározott menopauza-támogatási politikával.

Vezetői képzés a tünetekről és a támogatásról

A menedzserek megértése és empátiája jelentős különbséget jelenthet abban, hogy a menopauzát hogyan élik meg a munkahelyen. A munkavállalók 32%-a és a női munkavállalók 34%-a támogatta a menopauza tüneteiről és támogatásáról szóló vezetői képzést. Bíztató, hogy az alkalmazó vezetők 31%-a számolt be arról, hogy ilyen típusú támogatást nyújt.

A munkaterheléshez való alkalmazkodás

A munkavállalók 31%-a, köztük a női munkavállalók 33%-a támogatta a munkaterhelés kiigazítását a menopauza tüneteihez való alkalmazkodás érdekében. A felvételt végző vezetőknek azonban csak 29%-a számolt be ilyen intézkedések bevezetéséről.

Késői munkakezdés alvászavarok után

A menopauza tünetei, például az alvászavarok hatással lehetnek a termelékenységre. Míg a munkavállalók 26%-a és a női munkavállalók 28%-a támogatta az alvászavarok utáni késői kezdéseket, addig a felvételi vezetőknek csak 18%-a nyújtott ilyen támogatást.

Hőmérséklet/szellőztetés beállítása

A menopauzával összefüggő hőhullámok különösen nagy kihívást jelenthetnek bizonyos munkakörnyezetekben. A munkavállalók 26%-a, a női munkavállalók 29%-a támogatta a hőmérséklet/szellőzés kiigazítását. Ugyanakkor a felvételi vezetőknek csak 23%-a számolt be ilyen jellegű alkalmazkodásról.

 

HR News

fotó: unsplash

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A lassú gyilkos - Így kezeljük a stresszorokat a munkahelyen

A stressz rövid távon a munkahelyi teljesítményt is negatívan befolyásolja, hosszú távon pedig egészségügyi problémákat is okozhat. De vajon mit... Teljes cikk

Mit tehetünk a munkahelyi elmagányosodás ellen?

Egy felmérés szerint a felsővezetők 30%-a számol be az elszigeteltség érzéséről, a fiatalok pedig kétszer nagyobb valószínűséggel érzik magukat... Teljes cikk

Ezek a foglalkozások növelik a demencia kockázatát

A The Lancet című tudományos folyóiratban részletezett tanulmány szerint a fizikailag megterhelőbb munkát végző emberek nagyobb eséllyel lesznek... Teljes cikk