Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 4 éve

A tudás az alap, nem a pozitív diszkrimináció

Roma fiatalok nagyvállalatoknál való elhelyezkedését segíti képzésekkel, kapcsolatokkal, álláslehetőségekkel az IntegromProgram. A programon keresztül nagyvállalatok, romákat segítő szervezetek, professzionális trénerek és munkaerőközvetítő szakértők fognak össze azért, hogy támogassák az elhelyezkedést a privát szférában.

Az Integrom Program születése

A Boston Consulting Group közel négy éve a vállalat 50 éves születésnapját ünnepelte, és a budapesti iroda saját munkatársai körében közvéleménykutatást tartott, hogy mely problémát tartja Magyarország szempontjából a legégetőbbnek - mesélte el a HR Portálnak Magyar Kornélia Integrom Program Menedzser. A munkatársak nagy többsége a roma integráció hiányát jelölte meg. Ezért a BCG Budapest elhatározta, hogy igazán nagyívű társadalmi felelősségvállalás programba kezd, melyből megszületett az Integrom.

Nem akarta az egész „romaügyet” megoldani, csak arra a szeletére fókuszálni, amit a BCG mindennapos működése közben tapasztalt, nevezetesen, hogy a multinacionális nagyvállalatoknál nem nagyon látnak roma fiatalokat. Még annak ellenére sem, hogy ugyan a nem-roma populáció továbbtanulási arányaihoz képest az elégtelen integráció miatt a roma továbtanulási arány rosszabb, de még így is szabad szemmel jól látható mennyiségű roma fiatalnak van érettségije, illetve diplomája. Ezeket a (legalább érettségizett) roma fiatalokat célozza az Integrom, őket segíti abban, hogy mind sikeresebben szerepelhessenek az interjúkon, és végül állást és karriert kaphassanak egy nagyvállalatnál.

Magyar KornéliaMagyar Kornélia
A végcél, hogy ezek a fiatalok stabil egzisztenciával bíró, középosztálybeliek legyenek. Ma már saját lábbra állt az Integrom: tavasz óta önálló jogi személy, főállású menedzser vezeti, és költségvetését partnervállalatok támogatásából fedezi. Ez utóbbi rendkívül fontos, mert ez biztosítja a hatékony és professzionális szemléletet, azt, hogy nem egy vízfejű szervezetet építünk (ami egy állami/uniós pályázat esetében majdnem kikerülhetetlen), hanem a roma fiatalokra koncentrálunk, rájuk fordítunk minden forrást és az a cél, hogy gyorsuló ütemben egyre több roma fiatalnak adjon lehetőséget a program.


Diplomás, több nyelvet tudó fiatalok a programban„2015 nyarán találkoztam az Integrom Programmal” - mondta Laczkó Csaba, a program egyik résztvevője. „Akkortájt nem rendelkeztem munkával, ezért úgy döntöttem, hogy a nemzetközi gazdálkodás alapszakon megszerzett közgazdász diplomával, 3 nyelvvizsgával és közel 3 év tapasztalattal a hátam mögött jelentkezem a programba. Célom az volt, hogy felmérjem a jelenlegi erősségeimet, és jól árnyalt képet kapjak arról, hogy melyek azok a területek, amiknek fejlesztésével sikert érhetek el már a pályázás elején és később, a konkrét interjúk alkalmával.”
Laczkó CsabaLaczkó Csaba


„A programról már korábban hallottam a húgomon keresztül, mivel két éve Ő is részt vett a programban” - osztotta meg velünk Lázár László, a program másik résztvevője. „Aztán a Facebookon is sokszor találkoztam a felhívással és mivel nem dolgozom, úgy gondoltam nem lesz hasztalan, ha jelentkezem. Nekem szociálpedagógus diplomám van, illetve közösségfejlesztő vagyok, és közel két éve nem kaptam még csak választ sem a számtalan beadott pályázataimra. Szóval a húgomtól tudtam, hogy az önéletrajzot nagyon profira megcsinálják a tréning alatt, gondoltam, ha csak ennyi hozadéka lesz, már azzal is előrébb vagyok.”

„A Programmal a Facebookon találkoztam” - tudatta velünk Nyerges Mária, aki szintén részt vett a programban. „Jelentkezésem oka a jelenlegi munkahelyemen való változtatni akarás és annak megismerése, hogy milyen irányba indulhatok el.”

Esztergályos Károly az Integrom Programban azért vett részt, mert szerette volna látni azt, hogy milyen egy állásinterjú; mire kell ügyelni, mit nem szabad elkövetni. Erre a program a legmegfelelőbb volt akkor, ugyanis tényleg igazi hozzáértő szakemberek tartották a képzést, és nagyon sok mindent tanult. Az ott megszerzett tapasztalatokon túl a legfontosabb a kapcsolati tőke bővülése volt, és az, hogy rendelkezésre áll professzionális szakemberek segítségével készített, általuk felügyelt CV, amit akár még ma is fel lehetne használni, természetesen az új adatokkal frissítve.

„Az Integrom programmal 2014. februárjában találkoztam, amikor is a Romaversitas alapítvány levelezési rendszeréből jött egy továbbított felhívás, amelyben érettségivel rendelkező romákat kerestek, egy 4 napos képzési rendszert kínálva, és nagyvállalati partnereket, akik potenciális munkavállalót látnak ezekben az emberekben - válaszolta megkeresésünkre Kovács Richárd, aki jelenleg az Erste Banknál dolgozik redszergazdaként. „Akkor már 6. hónapja kerestem munkát teljesen eredménytelenül, így egy nagyon jó lehetőségnek gondoltam. Bejött. Az Autonómia alapítványnak pedig nagyon jó híre van / volt, így tudtam, hogy ez nem egy „csináljunk valamit, mert erre van pénz” projekt lesz. A BCG pedig a piac egyik legjobb tanácsadó cége, ezáltal számomra megfelelő referenciával szolgáltak , ezért jelentkeztem a programba, és felvételt nyertem.”Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A tudás az alap, nem a pozitív diszkrimináció
2. oldal - Kapcsolatszerzésre is kitűnő a program
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Élelmiszerfelajánlásokkal segítik a rászoruló családokat a nagyvállalatok

A vállalatok több mint 100 millió forint értékű élelmiszeradományt ajánlottak fel. Teljes cikk

Íme, az Önkéntességért Díj idei elismertjeinek listája

Az Év Önkéntese Hevesi Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház munkatársa. Díjazták a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét, a BP BSC... Teljes cikk

A Sió programja kapta a Magyar Üzleti Felelősség Díjat

A cég programjában általános iskolák, óvodák, és az azokat támogató nonprofit szervezetek vehetnek részt. Teljes cikk