Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

A vállalati önkéntesség érték

Ha végeztünk már önkéntes tevékenységet jól ismerjük a kérdést: „Minek csinálod, ha nem kapsz érte pénzt?” Erre a kérdésre mindenkinek megvan a saját válasza és talán nincs is két egyforma. A vállalati önkéntes tevékenységet végzők önkéntes, és munkamotivációit kutatta szakdolgozatában Mészáros Ágnes, az Eszterházy Károly Főiskola végzős Emberi erőforrások szakos hallgatója.

images

Ezek a dolgok természetesen a teljesség igénye nélkül lehetnek azért, mert az egyénnek igénye van a társas kapcsolatokra vagy szeretne segíteni valakin vagy olyan is, aki úgy gondolja, hogy jól jöhet még az élete során ez a tapasztalat. Főként milyen jól mutathat ez majd az önéletrajzában, hiszen most már sok helyen van értéke az önkéntes tevékenységek során szerzett tapasztalatoknak.

Mindezeken kívül ma már nagyon sok vállalat támogatja a társadalmi szerepvállalás keretein belül önkéntes tevékenységet, habár a tanulmányok azt mutatják Magyarországon ez napjainkban még inkább kényszer, mint nagylelkű cselekedett. Mindazonáltal a Nielsen kutatása szerint nagyobb valószínűséggel választják a magyar fogyasztók azt a terméket, aminek gyártója végez CSR (Corporate Social Responsibility) tevékenységet (Nielsen Kutatás, 2014).

A szakdolgozatom témája az önkéntes és a munkabérért végzett vagy fizetett munka motiváció szerinti összehasonlítása. Ennek bemutatására, illetve vizsgálatára úgy gondolom, hogy az egyik legjobb mód lehet, ha a dolgozók önkéntes és a munkakörük által behatárolt munkáját és annak motivációit komplexen vizsgáljuk. Hiszen jól látható, hogy ők mind a két vizsgálni kívánt csoportnak tagjai. A kutatásomhoz megfelelő személyek felkeresése nem volt túl egyszerű, éppen ennek köszönhető az alacsony kitöltési szám, ami nehezítette a kutatás pontosságát. A kapott adatok nem tekinthetők reprezentatívnak. Ezzel ellentétben úgy gondolom - a mintámra vonatkozóan mindenképpen-, hogy megközelítőleg pontos adatokat kaptam a jelenleg vállalati önkéntes programban részt vevő dolgozók motivációs struktúrájáról.

A kutatási eredményeim alapján először is el kell ismernünk, hogy a vállalati önkéntességet végzők számára ez a tevékenység olyan élményt ad, amiért úgy gondolják, hogy máskor is szeretnének részt venni egy ilyen programon. Kijelenthető, hogy habár a tapasztalatok azt mutatják, hogy főként csapatépítésre szolgálnak az ott részt vevőket főként az önzetlen, segítő értékek és a megértés szükséglete motiválja. Volt szerencsém részt venni egy vállalati önkéntes programon az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) jóvoltából. Ott elhangzott egy mondat, ami szerintem jól körvonalazza ezt. Az egyik résztvevő úgy nyilatkozott, hogy: „Még sosem voltam olyan csapatépítésen, amikor tettünk is valami jót, de nagyon tetszett.”

Az is jól látható volt az eredmények alapján, hogy az ilyen programokban résztvevők főként magasabb végzettséggel rendelkeznek, és szellemi munkát végeznek. Ezek az emberek elégedettebbek a munkájukkal, biztos és érdekes a munkájuk, valamint kevesebb esélyt látnak arra, hogy munkahelyet váltsanak. Azt azért meg kell említeni, hogy vannak olyanok közöttük, akik már kinőtték a munkájuk adta lehetőségeket és ezért mégis váltanának. A munkamotivációk alapján azt láthatjuk, hogy a nők sokkal inkább motiváltabbak, mint a férfiak. Beleértve a külső és belső motivációjukat is. A kutatásban legtöbb pontot a társas kapcsolatok igénye kapta. Valamint az összehasonlítások azt mutatják, hogy még az érték dimenzió az önkéntes motivációban kerekedett felül, a munkában sokkal fontosabb a személyes növekedés és a társas kapcsolatok.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét akciózott a Suzuki-gyárnál az MSZP

Csütörtök reggel Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke ismét az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult, ahol át akarta adni a cégvezetésnek a Munka... Teljes cikk

15 százalékos béremelést követelnek a buszsofőrök

Kevésnek tartja a költségvetésben szereplő 8,5 százalékos béremelést, 2020-ban legalább 15 százalékos növekedést akar elérni a Közlekedési... Teljes cikk

Sztrájk lesz az Amazon legfontosabb kereskedési napján

Az Amazon minnesotai raktárában dolgozók sztrájkot hirdettek az Amazon Prime Day-re, amely az e-kereskedelmi oldal egyik legforgalmasabb napja az évben,... Teljes cikk