Megjelent: 3 éve

A valódi ok, hogy miért nem dolgozhatsz otthonról

A valódi oka, miért nem dolgozhatsz otthonról, az a főnököd félelme a változástól, amely a technológiai bumm miatt már az ajtaján dörömböl egy ideje - írta Kovács Orsolya, a HR Iránytű bloggere.

Már a nyolcvanas évek vége óta minden HR konferencián külön figyelmet kap a munkaerő mobilitása és a flexibilis munkakörülmények. 1984-ben a munkaerőpiaci kutatók már megjósolták, hogy mostanra a cégek értelmiségi alkalmazottai otthonról, kávézókból, tengerpartról fognak dolgozni.

A technológiai fejlődés és az eredményorientált hozzáállás (nem az a lényeg, hogy hány órát ülsz a gép előtt, hanem, hogy eredményesen dolgozol-e) lehetővé tette a távmunkát, mégis a mai napig az olyan ágazatokban dolgozó alkalmazottak, ahol a helyhezkötöttségnek nem sok funkciója van, 2015-ben mindössze 24%-uk dolgozott flexibilis, helyhez nem kötött beosztásban. Az utóbbi időben néhány nagyobb cég is, mint a Yahoo, az előzőleg flexibilis munkaerőt visszakényszerítették az iroda falai közé. 33 évvel később tehát, megjósolt munkamodell nem valósult meg. Miért? - tette fel a kérdést a HR Iránytű.

Gazdaságosabb a távmunka, mégsem bevett módszer

A cégek számára sokkal költséghatékonyabb lenne, ha fehérgalléros munkatársai otthonról dolgozhatnának a projekteken, a legtöbbször ezt mégsem teszik lehetővé. Az üzleti gondolkodás megkívánja, hogy minden befektetést, kiadást alaposan fontoljunk meg, azonban vannak olyan helyzetek, amikor e döntések inkább érzelmi alapúak, mintsem üzleti szemszögből racionálisak.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A valódi ok, hogy miért nem dolgozhatsz otthonról
2. oldal - A vezetők félelme átitaja a céges kultúrát
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter