Megjelent: 7 éve

Aki kérdez: Fejér Péter

- A mai világban rendkívül fontos az önmotiváció. Te milyen eszközökkel éred el, hogy minden nap motivált légy?

- Köszönöm a kérdést, talált, süllyedt. A saját szavaimmal: hogyan tudom átengedni magam annak, ami van? Hogyan tudok jelen lenni? Hogyan tudom élvezni az életem?

A kérdéseimben ott vannak a válaszaim (jelenlét, megélés). Mi motivál? A találkozások, a belefeledkezett pillanatok, az önfeledt játék a lányaimmal, a fallabda örömteli küzdelme, a csoport bölcsessége, a coaching rajtunk túlmutató pillanatai, a szűzhavas csendes, puha, de gyors siklás egyedül a hegyen, ugyanez a barátaimmal, megérintő nyitókör a havi stábüléseken, egy koncert fejbizsergető vagy táncolásra késztető hatása, szakmai vita a kollégáimmal, amikor másokra támaszkodhatok, a baráti, intim vagy éppen hőbörgő beszélgetések, borozások, amikor a szenvedély hatalmába kerít, a pillanat át/megélése (akár fájhat is), az élet.

Azért támogatok másokat abban, hogy megtalálják és járják a saját útjukat, mert így és tőlük kapok a legtöbb segítséget ahhoz, hogy én is a saját ösvényemen haladjak.

Most letértem erről. Pár hete szupervízióban éltem át, hogy nem érzek. Rossz szó az átélés, mert épp ez hiányzott belőlem. Ott született a kérdésem: hogyan tudom átengedni magam annak ami van? Megrázó élmény lehetett volna, ha képes vagyok sírni, de így csak maradtam a szavak és a szégyen szintjén. A kiégéstől féltem a legjobban. Ezért jártam évek óta szupervízióba is. És most megtörtént. Időben jött a figyelmeztetés. Azóta több átélt pillanat is mutatja, hogy élek, érzek. De figyelnem kell nagyon. Mit és miért csinálok? Hogyan tudom élvezni, amit csinálok?

Mit teszek azért, hogy motivált legyek?

 • Nem csinálok valamit, mert "kell". Csinálom, ha akarom, ha van kedvem hozzá, ha hiszek benne. Kedvet tudok csiholni is magamból, de ezzel át is vághatom magam.
 • Figyelek a testemre is. 1 hónapig voltam egy minimál terápiás étrenden, ami segített észrevenni, mi a jó nekem. Például szeretem a kávét, de naponta 5-6 már a rutint és nem az élvezetet jelenti.
 • Hetente (Agni) jógázom. Másfél óra kemény munka után testi érzeteim jeleznek, ha képes vagyok semmire sem gondolni, csak benne maradni az "itt és most"-ban. Direkt visszajelzés a jelenlétről. Futok (flow), fallabdázok (játék).
 • Nyáron nem, vagy keveset dolgozok, visszavonulok és a családommal vagyok. Szezonban ez nehezen megy, hajlamos vagyok túlpörgetni magam, túlságosan is bevonódni ügyekbe, projektekbe.
 • Szupervízióba járok, nehogy kiégjek.

  KÉRDÉS:

  Dr. Németh Helgától, a Tetra Pak regionális HR Business Partnerétől kérdezem: Tavaly hoztátok létre a regionális HR szolgáltató központot. Nyilván költséghaténysági szempontok generálják e változást. Mégis, hogyan emelhető a HR szolgáltatások minőségének színvonala az új keretek között? Mik a tapasztalaid, mitől lesz jó az ügyfeleknek, üzleti vezetőknek e szervezeti változás?
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Aki válaszol: Endrei-Kiss Judit

  HR Szubjektív rovatunkban Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdez, miután válaszolt Branyiczki Imre, az EPAM... Teljes cikk

  Aki kérdez: Branyiczki Imre

  HR Szubjektív rovatunkban Branyiczki Imre, az EPAM Systems Kft. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője... Teljes cikk

  Aki kérdez: Szabó Zsuzsanna

  HR Szubjektív rovatunkban Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője kérdez, miután válaszolt Hegedűs László, a BlackRock HR vezetőjének... Teljes cikk