Megjelent: 3 éve

Aki kérdez: Kulcsár Zoltán

HR Szubjektív rovatunkban Kulcsár Zoltán, a CIB Bank HR Fejlesztés és Programiroda vezetője kérdez, miután válaszolt Törő Kata, a Diehl Aviation Hungary Kft. HR vezetője kérdésére, hogy honnan merítik az ötleteket a különböző innovatív HR projektekhez?

Honnan merítik az ötleteket a különböző innovatív HR projektekhez?

A legjobb időszakban kaptam meg ezt a kérdést Törő Katától (ezúton is köszönet érte), mivel éppen új HR kezdeményezések kialakításán dolgozunk a kollégáimmal abból az apropóból, hogy 2019-ben lesz 40 éves a CIB Bank. Mielőtt azonban nekilátunk az új ötletek kidolgozásának, át szoktuk tekinteni az elmúlt évek HR programjait, és most különösen jó érzésekkel, büszkeséggel tettük ezt meg. Célkitűzésünk középpontjában mindig is az volt, hogy egy közvetlen és inspiráló, valódi közösséget építsünk, amelyre az összetartozás és az együttműködés jellemző.

A legnagyobb kihívások egyike ebben pont az, hogy mennyire tudunk innovatívak lenni a fenti célt támogató programok kitalálásában, illetve megszervezésében és mindenekelőtt kitől jönnek/jöjjenek az ötletek?

2011-es évet fontos mérföldkőnek tekintem a HR innováció felerősödése szempontjából, hiszen ekkor alakult meg egy olyan dedikált csapat a HR területen belül, amelynek a fő feladata az volt, hogy olyan újszerű-innovatív kezdeményezéseket találjon ki és indítson el, melyektől szerethetőbbé válik a CIB. Ebben a munkában születik meg a “CIB Spirit”, amely a színes munkatársi programportfoliója által a bank belső vállalati kultúrájának márkája lett.

A feltett kérdésre az első válaszom tehát ez: a szervezet jó ritmusban látta meg az ebben rejlő lehetőségeket, és egy külön erre a feladatra dedikált csapatot hozott létre azzal a céllal, hogy a CIB-ben eddig még nem bejáratott (azaz számunkra új-innovatív) programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Számtalan CIB Spirit kezdeményezést indítottunk el az elmúlt években (nyári táborozás támogatása a kollégák gyermekeinek, alkotói szabadság, Helyszínelők, Találkozzunk a fiókban, stb.), 2016-ban pedig egy speciális 4 hónapos programsorozattal HR Oscar díjat is kaptunk.

Ez a csapat amellett, hogy számos sikeres HR kezdeményezést indított el, hamar realizálta, hogy érdemes a szervezet más területein dolgozó kollégákat is bevonni az ötletelésbe és a javaslatok kidolgozásába. Számtalan értékes kezdeményezés született a “CIB Spirit nagyköveti program”-ból, ahova olyan kollégák jelentkeztek, akiknek volt ötletük arra vonatkozóan, hogy hogyan és mitől lehet még szerethetőbb munkahely a bank. 2017 év végén pedig megtartottuk az első munkatársi hackathon programunkat, ahova több, mint 100 ötlet érkezett a kollégáinktól és azt a több hónapig tartó utazást, amit klasszikus esetben egy ötlet bejár a bürokrácia útvesztőiben sikerült egy napba sűrítenünk. Nagy öröm számomra, hogy az idei HRKOMM Awardon, melyen a legjobb munkavállalók felé irányuló HR kommunikációs megoldásokat díjazzák, a CIB Ötlet Campus a “Legjobb vállalati esemény” kategóriában aranyérmes lett. Az itt született és a felsővezetés által díjazott munkatársi ötletek között szerepelt például a “Bankfiókák Klubja”, melynek keretében a tavaszi és az őszi tanítási szünetek ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk. De példaként említhetem még a “Womentoring” programsorozatunkat is, ahol hasznos információkkal, tanácsadással és színes programokkal segítjük a női karrierútról való tudatos gondolkodást.

Ha eggyel hátrébb lépünk, akkor fontos megemlítenünk azt is, hogy a bank egyik kiemelt célkitűzése az innováció és a digitalizáció erősítése és ez tovább inspirál bennünket is. Miközben folyamatosan vezetjük be az újabb és újabb innovatív banki szolgáltatásainkat, idén szeptembertől elindítottuk a “Digitális Galaxis” elnevezésű különleges tanulási programunkat, ahol a kollégáink játékos formában ismerkedhetnek meg napjaink technológiai újdonságaival, a nélkülözhetetlen digitalzációs alapfogalmakkal, a hétköznapokat megkönnyítő legújabb fejlesztésekkel és természetesen a legfrissebb CIB-es innovációkkal. És ez még nem minden, hiszen nemcsak hasznos információkkal lehetünk ezáltal gazdagabbak, hanem a tanulás során megszerzett pontokat többek között olyan különleges nyereményekre is beválthatjuk, mint Tesla élményvezetés, drón, fitness bérlet vagy okos karkötő.

A cikk írása közben ezen a ponton többször megálltam és visszaolvastam a fenti sorokat. Rá kellett jöjjek, hogy egy mondat sem szólt eddig arról, hogy az innovatív HR programok, rendezvények és kezdeményezések mögött milyen sok tervezési, újratervezési munka van, mire egy jó ötlet megvalósul. Ezért ezen a fórumon is szeretnék köszönetet mondani elsősorban a lelkes és elkötelezett csapatomnak! Mindezeken túl azt is látni kell, hogy a kezdeményezéseink nagy részében több társterület is aktívan segít. Az egyik ilyen együttműködés eredménye az a kisfilm is, amelyben CIB-es kollégák óvodás korú gyerekeit kérdeztük arról, hogy szerintük a szüleik mit csinálnak, mit dolgoznak. Bevallom számomra az egyik legfrappánsabb válasz az volt, hogy “számítógépen izéli az izéket”. Érdemes megnézni, és nemcsak azért, mert ez a kisfilm (CIB Bank Gyerekszemmel) a Prizma Kreatív PR Díjon employer branding kategóriában arany díjat nyert.

Kérdezem Kőszegi Boglárkát, a BP GBS Európa és Afrika regionális HR vezetőjét, hogy miközben az irodájában a „számítógépen izéli az izéket”:

Jelenleg mi jellemző inkább a mostani HR munkájára: a dolgokat jól csinálja vagy jó dolgokat csinál?
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Toldi Gábor, toborzási szakértő

HR Szubjektív rovatunkban Toldi Gábor, toborzási szakértő kérdez, miután válaszolt Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió... Teljes cikk

"Megszűnjön ez a katasztrófafilmhez hasonló rémálom" - 5 téma, ami motiválja a munkavállalókat a covid egy éve után

"Hogy jobban megbecsüljön, tiszteljen a munkáltatóm. Nagyobb erkölcsi megbecsülés, legalább néha egy kis dicséret, biztatás" - többek között erre... Teljes cikk

Mikor van létjogosultsága az alapjövedelemnek?

Bár az alapjövedelem bevezetésének ötlete évre évre erősödő üzenet a politikacsinálók kommunikációjában, a közelmúltig csak homályos,... Teljes cikk