Megjelent: 4 éve

Aki kérdez: Tóth Csaba

HR Szubjektív rovatunkban Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Somogyi András, a Bosch csoport országos humán erőforrás igazgatója kérdésére.

Mit gondol melyek azok az értékek, ami alapján 2016-ban a legvonzóbb vállalatok közé választották a LEGO-t?

A LEGO Csoport a mai napig családi tulajdonban lévő egymárkás vállalat, ami annak ellenére, hogy mára 18 ezer főt foglalkoztató világcéggé nőtte ki magát, még mindig egy dán kisvárosban található központtal, rendkívül emberközpontú elvek és értékek mentén működik.

Tisztában vagyunk vele, hogy a mi esetünkben a termék, amit előállítunk rendkívül vonzó, hiszen ki ne játszott volna LEGO kockákkal gyerekkorában - vagy játszik velük a gyerekével?

De azzal is tisztában vagyunk, hogy a vonzó munkaadói márkához nem elég az attraktív termék, sok olyan feltételt meg kell teremtenie a vállalatnak, amivel valóban jó hírnévre tesz szert.

A mi esetünkben a vállalati értékek egybevágnak mindazzal, amit a termékünkről tudni lehet – képzelőerő, kreativitás, szórakozás, tanulás, gondoskodás és minőség. Ezek az értékek sok területen és sokféleképpen áthatják működésünket. A termékeink tükrözik és visszaigazolják őket, a fogyasztók személyes élménye pedig vállalatunkra is kivetül, amikor a fogyasztókból aspiránsok vagy munkatársak lesznek. Nem kevés olyan kollégánk van, akik már azelőtt LEGO rajongók voltak, hogy hozzánk kerültek volna.

De emellett még négy konkrét ígéretet is megfogalmazott maga és legfontosabb érintettjei számára a LEGO Csoport, amelyek közül az egyik az úgynevezett „Embereknek tett ígéret”. Ebben foglaljuk össze mindazokat az elveket, amelyek mentén munkavállalóinkkal együtt dolgozunk, ahogyan látjuk őket és ahogyan bánunk velük. Ezek közül a legfontosabbak:


  • Felelősségvállalási irányelvünk értelmében természetesen minden ember jogait tiszteletben tartjuk, mindenkit egyenlő bánásmód illet meg nálunk.
  • Azon dolgozunk, hogy minden egyes munkavállaló biztonságban és egészségesen térhessen haza a családjához. Programok és folyamatok célozzák azt, hogy még biztonságosabb és még egészségesebb környezetet teremtsünk.
  • Szeretnénk, ha a LEGO Csoport valóban motiváló és lelkesítő munkahely lenne – egy olyan időszakban is, amikor évente ezrek csatlakoznak a vállalathoz világszerte.
  • Az a célunk, hogy minél többen megtalálhassák nálunk a számításukat, éppen ezért dolgozunk a diverzitás növelésén is, fókuszban a női vezetők arányának a növelésével, családbarát intézkedések kidolgozásával. Hiszünk abban, hogy a sokszínűség erősebbé teszi egyre globalizálódó szervezetünket.
  • Gyors növekedésünk során egyik legfontosabb célunk, hogy mindig fő értékeink és ígéreteink mentén cselekedjünk - hiszen a múltban azt tanultuk, hogy így válhatunk megbecsült és vonzó munkahellyé.


A vállalati értékek nagyon erős alapot jelentenek tehát a LEGO Csoportnál, de azt gondolom, hogy akkor válnak igazán lényegessé, ha sikerül őket beépíteni a mindennapokba. Ha olyan kézzelfogható módon nyilvánulnak meg, mint a versenyképes bérezés és juttatási csomagok, az ergonomikus és igényes munkakörnyezet, a visszajelzések és értékelések transzparens rendszere, és összességében egy olyan munkahely, amire büszkék a dolgozók és szeretnék másokkal is megosztani. Jó példa erre, hogy bő egy év alatt majd’ tízezren vettek részt gyárlátogatáson nálunk, az előttünk álló több mint egy évre pedig már be is telt a jelentkezés…

Kérdésem Bányai Tiborhoz, az Apollo Tyres Hungary humánerőforrás igazgatójához szól:

Milyen megoldásokat lát a hazai munkaerő-piaci kihívásokra?
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter