kapubanner for mobile
Szerző: Krista Zita
Megjelent: 15 éve

Amikor belső ellenség rág: szembenézés a pozícióféltéssel

A pozícióféltés egy frusztrált személy irreális félelmein alapuló egyszemélyes hadjárat a láthatatlan ellenséggel szemben. Legtöbbször a vállalat kritikus időszakában és azzal összefüggésben üti fel a fejét, és tovább ront a cég amúgy sem rózsás helyzetén.

Miért fontos foglalkozni egy ember frusztrációs problémájával a szervezetben? Leginkább azért, mert a pozícióféltésnek számos romboló hatása van, és járványként terjed szét a szervezetben. Belülről támadja a szervezet egészséges működését, bomlasztja a bizalmi légkört, gyengíti a munkavállalók lojalitását, rontja a cég tevékenységének hatékonyságát, és így tovább gyengíti az egyébként is nehézségekkel küzdő vállalatot.

A pozícióféltés fakadhat az egyén élethelyzetéből, egyéni bizonytalanságaiból, és/vagy a vállalat bizonytalan jövőképéből. A jelenlegi válságidőszak pedig igencsak okot ad mindkét oldalról a frusztrációk felerősödésére. A pozícióféltő célja megtartani az eddig megszerzett pozíciót annak minden hatáskörével és privilégiumával mindenáron. És minél fenyegetőbbnek érzi helyzetét, annál durvább eszközökhöz folyamodik pozíciója védelmében.

Melyek a tünetei és milyen következményekkel járhat, ha a pozícióféltés kezd eluralkodni a szervezetben?

1. Figyelmetlen munkavégzés
Fontosabb lesz, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött, hogy miről folynak a beszélgetések a kávéautomata körül, miről keringnek a vállalati pletykák. Prioritásban előbbre kerülnek a munkahelyi politikai játszmák, amelyek elvonják a figyelmet a munkavégzésről.

2. Látszat eredmények
A félelmek - amelyek talán a valóságra építenek, de irreálisra nőnek - bizonyítási vágyat keltenek az emberekben. De az eltúlzott félelmek pánikot váltanak ki a munkavállalóból, gyorsan és kiugró teljesítményeket akarnak felmutatni, amellyel bizonyíthatják, ők a legjobbak abban, amit csinálnak, és mint ilyen, nélkülözhetetlenek. Ez pedig két módon lehetséges, túlhangsúlyozott látszat eredmények lobogtatásával vagy pedig túlvállalással.

3. Döntések átruházása
A döntés átadása történhet lefelé is, de sokkal gyakoribb a felelősség felfelé tolása. A gyors és rugalmas szervezetekben a döntést igyekeznek a végrehajtáshoz olyan közel meghozni, amennyire csak lehetséges. A gyorsaságon kívül az is emellett szól, hogy a helyes döntés meghozatalához szükséges legtöbb információ a végrehajtáshoz közel gyűlik fel. Egyre feljebb tologatva a döntés szintjét viszont nehézkes és hibákkal terhelt döntési folyamat alakul ki, és a végén mindenki egyetlen ember döntésére vár.

4. Felelősség áthárítása
Mind végrehajtói, mind vezetői szinten gyakori a felelősség áthárítása. Nyilván összefüggésben van ez a döntés átruházásával. A pozícióját féltő ember nem hibázhat, hiszen akkor bárki számára nyilvánvalóvá válik, hogy nem ő a "tökéletes" az adott pozícióra.

5. Mások akadályoztatása a munkavégzésben
A "mások" leginkább azok a munkatársak, akik leginkább "veszélyeztetik" az adott pozíciót. Durvább formája a versenytársak lejáratása, lehúzása. Okos, építő javaslatok, jó ötletek kerülnek így leszavazásra vagy túlhallgatásra anélkül, hogy érdemben mérlegelték volna őket csak azért, mert a javaslattevő személyét a pozícióféltő fenyegetőnek véli.

6. Információ visszatartása
Mivel az információ hatalom, annak visszatartása, részben vagy egészben történő elhallgatása bizonyos emberek előtt hatalommal ruházza fel birtokosát. A szervezeten belüli információáramlás megakasztása azonban az árulás kategóriába tartozik. Legyen az illető bármilyen szintjén a vállalati szervezetnek, ez a magatartás a munkatársak eredményes munkavégzését, más szóval a vállalati célok megvalósítását ássa alá. Ez a vállalat-ellenes magatartás pedig semmilyen indokkal sem tolerálható.

7. Tehetségek elüldözése
A pozícióféltés nem tűri meg azokat a környezetében, akik bármiben is tehetséggel tűnnek ki. Természetesen a "gyengébbek" esnek először áldozatul ennek. Például azok, akik csak most igyekeznek bekerülni a szervezetbe, állásra jelentkeztek és a pozícióféltő hatáskörébe tartozik jelentkezésük elbírálása. Ha "veszélyesen" tehetségesnek tűnnek, rövid úton mondva csinált ürüggyel kerülnek az elutasítottak listájára. De könnyű célponttá válnak a lelkes pályakezdők, a kíváncsi és szókimondó tehetséges gyakornokok vagy szorgalmas kollegák épp így. Azok, akik munkakörüknél fogva gyorsan átláthatják a pozícióféltő játszmáit gyorsan találhatják magukat pszichológiai terror célpontjában, amíg csak önként tovább nem állnak.

Fentiek egyike sem a hatékony munkavégzést segíti elő, ezért a pozícióféltést érdemes komolyan venni. Első lépésként mindenképpen fel kell tárni, mi áll a frusztráció hátterében. Mint a legtöbb szervezeti probléma, a pozícióféltés is gyorsabban felismerhető egy külső szakember számára és orvoslása is legjobb elfogulatlan, a szervezeten kívül álló szakember bevonásával. Attól függően, milyen korán ismerik fel, a pozícióféltés különböző módszereket kíván.

Korai stádiumban elég lehet az is, ha az érintett személy biztonságérzetét növeljük, magasabb szinten vezetői készségeit fejlesztjük. Míg később tréning és/vagy coach segítségével lehet oldani a problémát. Súlyosabb esetben azonban az illető szervezetből való eltávolítása marad az egyetlen járható út.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk