Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 12 éve

Az idősek sem lázadnak már a tréning ellen

images

images

A nagy multinacionális vállalatok mellett egyre több magyar (kis)vállalkozás kap rá a tréning ízére, kezdik ugyanis felismerni azt az alkalmazottakban rejlő hatalmas potenciált, amivel biztosíthatják a szervezet fejlődését - mondhatjuk ki bátran három tréningszervező cég tapasztalatai alapján. Minden valószínűség szerint a szakképzési hozzájárulás megjelenése ébresztette fel hosszú álmukból a magyar társaságokat, elvégre szűkre szabott büdzséjükből ritkán van lehetőségük munkavállalóik fejlődését célzó tréningekre áldozni.

Megkeresésünkre a WIFI Hungária Oktató és Továbbképzési Intézet képzési referense, Kuti Zsuzsanna például arról számolt be, hogy megrendelőik javát ugyan még mindig a nemzetközi cégek adják, de sok magyar társaság igyekszik velük lépést tartani, sőt már kisvállalatok is élénken érdeklődnek szolgáltatásaik iránt, főleg a pályázatoknak köszönhetően. A pozitív tendenciát megerősíti a Cegos Kft. ügyvezetője, Boros István is, bár a hazai vállalatok arányát ennél némileg kisebbre becsüli. Ezzel szemben Kézdi Katalin, a Rodin Management Service Kft. ügyvezetője nem ilyen derűlátó, ők ugyanis csak elvétve találkoznak magyar megrendelő céggel.

Tudatosság terén azonban egyöntetűen pozitívak a tapasztalatok, a vállalatok HR döntéshozói tájékozottak a képzési piacon, a WIFI-nél például gyakorta megesik, hogy a tényleges képzési tematika közös munka eredménye. Legfeljebb outdoor tréningek megrendelésekor fordul elő, hogy csupán a fő irányvonalat határozzák meg a cégek (pl. "mindegy mi, csak csapatépítés legyen"), a szakmai képzések (oktatásszervezés, munkajog, projektmenedzsment) esetén viszont már konkrét elképzelésekkel keresik fel a tréningszervezőket.

Mi alapján válasszunk tréningszervező céget?

Az ilyesfajta céltudatosság azonban könnyen vakvágányra is vezethet, számos olyan tréningszervező cég létezik ugyanis a piacon, amely semmivel sem járul hozzá a dolgozók fejlődéséhez. Ezért mindhárom fenti cég felhívja a figyelmet arra, hogy mindig alaposan tájékozódjunk, hiszen az ajánlat színvonala, ár/érték aránya, a referencia minősége, a tréner személye, illetve egy-egy ismerős ajánlása könnyedén megkülönböztetheti a hozzáértőt a kóklertől. Főként az outdoor jellegű csapatépítő tréningeknél könnyű kiszúrni a szakmaiság teljes hiányát, elvégre nem elég pusztán festői környezetbe helyezve maradandó élménnyel megajándékozni az embereket, valóban építő jellegű feladatokat is ki kell oda találni. Sokan azt hiszik, ha van egy paintballjuk, már mindent tudnak, pedig egy csapat összekovácsolásához, a konfliktusok kezeléséhez ennél sokkalta komolyabb tudásra van szükség - mutatott rá Kézdi Katalin.

Az idősek is szeretik a tréningeket

Nem titok, hogy az idősebbek tartanak az olyan újkori csodáktól, mint a tréning, de Boros István szerint megfordulni látszik a tendencia, egyre inkább kezdi belátni ez a korosztály is, hogy szükség van a továbbképzésekre, így nem is tiltakoznak ellene. Kuti Zsuzsanna szintén osztja ezt a véleményt, bár ő inkább a vezetői státusszal, illetve a humánerőforrás politikájával magyarázza a jelenséget, idősebb ügyfeleik ugyanis kivétel nélkül magasabb körökből kerülnek ki. A Rodinnál egyedülálló képzésük, a lovastréning miatt ugyancsak keveset találkoznak ilyen problémával, a lovak ugyanis hamar kapcsolatot alakítanak ki az emberekkel, még a tréningtől legjobban viszolygók is feloldódnak egy-két óra alatt.

Munkaidő szabadidőben

Európai gyakorlat, hogy a vállalatok a tréningeket hétköznapra szervezik, hogy munkaidejüket, s ne szabadidejüket rabolja el az alkalmazottaknak. Ezzel szemben Magyarországon inkább a hétvégi programok a jellemzőek. A megkérdezett cégek szerint ez nem szentségtörés, hiszen egy évben legfeljebb egyszer vagy kétszer kell a munkavállalónak beáldoznia szabadidejét, s ennyit ő is megtehet a cég - s közvetetten saját maga - sikeréért. Ettől függetlenül igyekeznek hétköznapra tenni, de a megrendelő kifejezett kérésének ők sem tudnak ellentmondani.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter