Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

Bozótharc kezdődött az egészségügyben és a vendéglátásban

Az elmúlt hetek esszenciája, hogy bozótharc alakul ki az egészségügyben és a vendéglátásban, amit a munkavállalók kezdeményeztek. Még akkor is vállalják, ha most a legkeményebb fegyverrel, a munkahelyük elhagyásával maguknak ugyanúgy árthatnak, mint a munkáltatónak. De nyilván az is benne van, hogy jobb bért vívnak ki maguknak, és úgy veszik őket vissza. Mi úgy véljük, hogy enyhítheti a szembenállást a „helyi sürgősségi HR-ellátás”.

images

Az egészségügyből való az elmúlt hetek legijesztőbb HR-híre. Az összes ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán. Ugyanitt a sürgősségi osztály főnővére is felmondott, és pontosan leírta, mi a megfejtés, miért tart a magyar munkaerőpiac az intenzív osztályra.

A főnővér azt írja, hogy megtapasztalta „az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát” - jelent meg a 24.hu-n azzal kiegészítve, hogy a kórház tűzoltásba kezdve közölte, hogy a sürgősségi főnővére újból náluk dolgozik, az intenzívről távozó ápolók pedig jelenleg felmondási idejüket töltik, és az ellátás megoldott. Azóta az Emmi egészségügyi államtitkársága is beszállt a nyilatkozatháborúba, szintén a nővérek távozását cáfolta, és azt közölte: hogy a kórház intézményen belüli nővér-átirányítással és szakképzettséggel rendelkező szakdolgozók felvételével szavatolja az osztályon a biztonságos betegellátást.

Állandó hír a szakdolgozók hiánya a közegészségügyben, ahogy az is, hogy az ápolók, nővérek elhagyják a pályát. Ami nem csoda, ha megnézzük, hogy a bruttó átlagfizetése egy az egészségügyben dolgozó nővérnek, a Fizetések.hu által küldött adatok szerint (Bár itt 195 249) mindössze 180 200 forint, miközben a KSH szerint a bruttó átlagkeresetek 300 ezer forint fölött járnak. A magyar kórházakban ennél az átalagnál biztosan magasabbra van szükség, ha vigyázni akarnak meglévő dolgozóikra. "Nélkülünk meghalna a kórház" - kommentelte egy betegszállító a lapunkban megjelent cikk alá, amivel nem lehet vitatkozni.

Úgy tűnik, ugyanabba az irányba változnak az események, mint az orvosoknál, vagyis alkupozícióba kerülnek a kórházi szakdolgozók is, ha megszervezik a saját munkahelyi érdekvédelműket. Még akkor is vállalják, ha most a legkeményebb fegyverrel, a munkahelyük elhagyásával maguknak ugyanúgy árthatnak, mint a munkáltatónak. De nyilván az is benne van, hogy jobb bért vívnak ki maguknak, és úgy veszik őket vissza!

Különalkuk

Amíg nem emelkednek a nyugati bérekhez képest komolyan vehető mértékben a fizetések, nem javulnak a munkakörülmények, és nem lesz ágazati érdekvédelem, vagyis jó pár év vagy akár évtized alatt, gyakorlattá válhat, hogy az egy munkahelyen dolgozók nem egyedül, hanem egymással összefogva léphetnek fel hatékonyan az érdekeik védelmében a munkaadójukkal szemben. Ki így, ki úgy, rátermettsége, vérmérséklete, idegállapota stb. szerint. A munkahely méretétől függetlenül! A meghatározott ágazati szereplők részvételével folytatott országos egyeztetés helyett (pl. bértárgyalás) könnyen általános bozótharc alakul ki az egészségügyben, a vendéglátásban és a hasonló nehézségeknek kitett ágazatokban.

Egy az ajkaihoz hasonló történet szintén a bozótharcos megoldás terjedését mutatja. A múlt héten Győr legnagyobb szállodája, a Rába Hotel összes pincére egy időben hagyta ott a munkahelyét A szálloda földszintjén működő söröző napokra bezárt, és akkora volt a gond, hogy a vezető beosztásban lévőknek is be kellett állnia pincérnek, hogy ki tudják szolgálni a szállóvendégeket. Azt nem tudhatjuk, hogy mire lesz elég, de úgy tűnik, hogy a munkáltató Danubius Zrt. az egyik álláskereső portálra kitett hirdetésében az országos átlagfizetésnél többet kínál leendő munkatársainak a nettó 180 000-260 000 forintos nettó kereseti lehetőséggel. A magyarországi pincérek átlagbére ugyanis bruttó 191 962 forint, amit a Fizetések.hu számolt ki. Igaz, a Rába Hotel leendő pincéreinek fent írt fizetésébe nemcsak a bér, hanem a juttatások is beletartoznak:

„Mit ajánlunk munkatársainknak?

 • Igény esetén lakhatási lehetőséget
 • Stabil, megbízható és gondoskodó munkahelyet, versenyképes juttatás csomagot.
 • Fizetés nettó 180.000.- tól nettó 260.000.- ig.
 • Forintos havi kereset bér és juttatásokkal együtt.
 • Az egyéni teljesítmények és a kiváló üzleti eredmények anyagi elismerését.
 • Az öngondoskodás segítését: vállalati önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagságot.
 • Fejlődési és továbbképzési lehetőségeket, tréningeket és az önképzés támogatását.
 • Jelképes áru főétkezést és nagyon kedvezményes személyzeti büfét.
 • Ünnepi, közösségi rendezvényeket és egész évben izgalmas vállalati programokat
 • Karácsonyi jutalmat
 • Munkatársi kedvezményeket a Danubius szállodákban.
 • Segítséget a munkán kívül is: lakásépítési kölcsönt és beiskolázási támogatást."


Helyi sürgősségi HR-ellátás

A sikeres toborzás és a jó munkatársak felvétele ingatag részeredmény, ha nem sikerül megtartani a többségüket, a HR Portal ezért közöl hétről-hétre olyan olvasmányokat, amelyekkel fejlődni lehet a megtartásban. FONTOS! Ezeket a cikkeket nem olyan alapállásból kell olvasnia egy vezetőnek, hogy Magyarországon ilyen elvont dolgokra úgy sincs szükség, inkább el kellene gondolkodni rajta, hogy melyik HR megoldást vetné be a megtartás érdekében. Érdemes elgondolkodni a szolgáló vezetésen, amely bizalmat szavaz az alkalmazottnak, akit azért vett fel, hogy elvégezze a rábízott munkát. A vezető így elsődlegesen azt „kérdezi” tőle, hogy hogyan támogathatná abban, hogy ez minél jobban tudjon működni. Az is a megtartást szolgája, ha egy vezető felméri, hogy mennyire mérgezett a cége, és mielőbb változtatni tud. Egy közepesen mérgező kultúrában már elvész a motiváció és esélytelen hosszútávon sikeresnek lenni. Ha pedig a szervezet kultúrája nem fejlődik, akkor biztosan hanyatlik.

A javaslatainkat hosszan fogjuk sorolni, hozzátéve, hogy mindig az egyedi esetekre van megoldás, ezért fogalmaztunk úgy, hogy „helyi sürgősségi HR-ellátás”-ra van szükség. A munkavállalókat komolyan kell venni és mielőbb lépni, hiszen az egészségügyben és a vendéglátásban rájöttek, hogy érdemes megszervezni a saját helyi érdekvédelmüket, függetlenül mindenki mástól. Bevonásukkal és HR módszerek alkalmazásával ki lehet alakítani a korábbinál optimálisabb körülményeket, nélkülük, vagy ellenükben, biztosan nem.

 • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
 • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
 • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miben segít a Munkaügyi Hivatal?

A köznyelvben “Munkaügyi Hivatalként” emlegetjük azt az intézményrendszert, amely az állam részéről segíti a munkaerőpiac résztvevőit:... Teljes cikk

Trendfordulót hozhat a koronavírus a magyar foglalkoztatási gyakorlatban

Az alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka teheti meg Magyarországon, hogy otthonról dolgozik. Európa szerte ráadásul hazánkban foglalkoztatják a... Teljes cikk

Vadonatúj munkakultúra nőhet ki a koronavírus nyomán

Speciális foglalkoztatási módszerek széles tárháza fog megjelenni a koronavírus-járvány hatásaként. Rugalmassá kell tenni az állami rendszereket... Teljes cikk