Cafeteria: így csökkenthető az adminisztráció
Átfogó cafeteria szolgáltatást vezet be a Sodexo Motivációs Rendszerek, mellyel növelhető a dolgozói motiváció, és legalább 30 százalékkal is csökkenthető a cafeteria rendszerrel kapcsolatos adminisztráció. A juttatások rendszeréhez a kormányzat új szabályozási környezetet tervez, az egyeztetések még zajlanak. Ebben a helyzetben érdemes a munkáltatóknak még nagyobb hangsúlyt fektetniük a hatékony megoldások kiválasztására - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.
A cafeteria rendszerek bevezetésének és üzemeltetésének három fő lépése van: első lépés a bevezetés, illetve a rendszer év eleji elindítása, majd azt követi a dolgozók nyilatkoztatása, és annak adminisztrációja, végül harmadik lépésben az így kialakított rendszer folyamatos működtetése, karbantartása, juttatások biztosítása. A piacon elsőként képes mindezt egyszerre kezelni a Sodexo új, testre szabható cafeteria megoldása, a Sodexo Motiválasztó, mely az ügyféligényeknek megfelelően három szolgáltatási csomagban vehető igénybe.
Tapasztalatok szerint 35 fő felett érdemes megfontolni, hogy a cafeteria rendszerrel kapcsolatos feladatokat, folyamatok kezelését egy belsős kollégára, vagy pedig külsős tanácsadóra bízzuk. Ez a munka gyakorlatilag folyamatos, és a jogi környezet megfelelő ismerete is elengedhetetlen hozzá. A cafeteria stratégia kidolgozásakor néhány vállalat abba a hibába esik, hogy a stratégiában nem tervezi meg a dolgozók folyamatos tájékoztatását. Ez azért nagy hiba, mert a nem megfelelő tájékoztatás akár az egész cafeteria bevezetését és működtetését is kudarcra ítélheti.
A cafeteria elemek felhasználhatóságáról is fontos megfelelő tájékoztatást adni, hogy a dolgozók magabiztosan tudják majd a gyakorlatban is kihasználni a rendszer előnyeit. Ha azt szeretnénk, hogy a cafeteria tényleg motiválja cégünk munkavállalóit, még a dolgozói nyilatkoztatás előtt át kell gondolni, hogy a tájékoztatás mely módjai illenek a vállalat kultúrájához, a cég létszámához.
A béren kívül juttatások több mint felét a vendéglátásban és kiskereskedelemben egyaránt felhasználható étkezési utalványok piaca teszi ki, mely juttatásban 2,5 millió dolgozó, azaz a teljes munkavállalói réteg mintegy kétharmada részesül havi rendszerességgel. A legnépszerűbb juttatási elemet a Sodexo immár két formában biztosítja ügyfeleinek: a klasszikus,az ügyfelek, és felhasználók igényeinek leginkább megfelelő papír utalvány mellett idén ősztől már elektronikus kártya formájában is. A kártya mögött Magyarországon egyedülálló módon a VISA, és az elektronikus fizetéseknél már megszokott egyéb garanciák állnak. Népszerű elem még az üdülési célra felhasználható juttatás, valamint egyre több olyan munkavállalóval találkozhatunk, akik az öngondoskodást támogatják, ezért egészség- vagy önkéntes nyugdíjpénztárra fordítják cafeteria keretük egy részét. Ez utóbbi két juttatás együttesen 25 százalékos részt hasít ki a piacból.
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
December 1-jétől újra hideg élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban a SZÉP-kártyával, a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint... Teljes cikk
Négy hónapig lesz lehetőség hideg élelmiszereket vásárolni a SZÉP-kártyával. Teljes cikk
A SZÉP-kártyás elfogadóhelyek mögé bújva folytatott illegális pénzváltást az a csoport, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei... Teljes cikk
- A minimálbér emelése mindent borít. Az év végi bértervezést is 3 hete
- Hideg élelmiszer is vásárolható a SZÉP-kártyával 2 hónapja
- Cafeteria rendszered hatékonyság-növelése 2 hónapja
- Az SAP felvásárolta a SmartRecruiterst 2 hónapja
- Anyák adómentessége: cégkapus üzenetdömping miatt háborognak a könyvelők 3 hónapja
- Így adózik a csekély értékű ajándék 3 hónapja
- Szigorodnak a számlaadat-szolgáltatás feltételei - közeleg a határidő 3 hónapja
- Adminisztráció és adó: a magyar kkv-k sürgetik a változást 4 hónapja
- Hamarosan drágább lesz a munkaerő: ekkora fizetésemelést terveznek adni a cégek 4 hónapja
- Foglald össze a meetinget AI segítségével - ezeket a szoftvereket használhatod ingyen 4 hónapja
- Hamarosan lejár a SZÉP-kártya díjmentes felhasználás határideje 4 hónapja
Fata László cafeteria szakértő a Cafeteria TREND alapítója, szerkesztője, aki nem csak az adótörvények oldaláról közelíti meg a béren kívüli juttatásokat.
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja