kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Counter Offer minden szemszögből

A munkaerőpiac folyamatosan változik, a munkáltatóknak egyre nehezebb megtalálni és megtartani a munkavállalókat. Az ellenajánlatok száma is növekszik, ami kihívást jelent mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára. Hogyan lehet felkészülni és mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Mit tanácsol egy munkaerőközvetítő cég counter offer esetén? A kérdéseket Magyari Flóra, a Pannon-Work Közép-Magyarországi Regionális Közvetítési Vezetője válaszolja meg.

pannon work munka-

Milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy az ellenajánlatok száma növekedett az idén?

Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy ebben az évben ugrásszerűen növekedett az ellenajánlatok, illetve az elfogadott ellenajánlatok száma. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a munkáltatók gyakran foggal-körömmel ragaszkodnak a munkavállalóikhoz, az aktuális gazdasági helyzet miatt pedig még akár a relatíve magas fizetéseknél is egyre fontosabb tényező a bér a munkavállalók oldalán. Mindkét indok abszolút megérthető, ugyanakkor sokan egyetértenek abban, hogy ellenajánlatot adni és elfogadni semmiképp sem szerencsés.

Milyen út vezet ahhoz, hogy ajánlatot kapjon egy munkavállaló?

Ritka az az eset, mikor valakinek a derült égből az ölébe pottyan egy szuper ajánlat. 

Általában többszöri egyeztetés, gyakran több interjúkör, akár különböző tesztek kitöltése, feladatok elvégzése vezet el oda, hogy valaki ajánlatot kapjon. A munkavállaló tehát nem kevés időt és energiát fektet abba, hogy egy másik munkáltatónál eljusson az ajánlatig, ami legalábbis megkérdőjelezi az elkötelezettségét, a motivációját, illetve elégedettségét jelenlegi munkáltatója irányába. 

Biztos, hogy ezek után továbbra is mindenképpen szeretnénk ezt a munkavállalót a csapatunkban tudni? 

Milyen hatással van a munkahelyi légkörre és morálra, ha valaki ellenajánlatot kap?

Az ellenajánlat munkahelyi hangulatra és morálra gyakorolt negatív hatása talán a legfontosabb érv ellene. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy legalább néhány kollégánk nem tudja meg az információt. Ők pedig joggal teszik fel maguknak a kérdést: nekik, akik adott esetben lojálisak, nem válaszolnak megkeresésekre, csak mert „mindig nyitott szemmel járnak”, nem mennek el interjúkra „csak felmérni a lehetőségeiket”, nem mennek végig egy többkörös interjú folyamaton „csak, hogy megnézzék mennyit érnek a piacon” stb. Pont nekik, vajon miért is nem jár magasabb fizetés? 

Ismerünk olyan vállalatot Magyarországon, ahol egész egyszerűen „no counter offer” policy működik. Senkinek, semmilyen körülmények között. Ha a kolléga magasabb fizetést szeretne, van lehetősége leülni a vezetőivel és kérni azt. Ha valamivel nem elégedett, szintén kommunikálhatja az aggályait és nehézségeit a vezetői irányába. Azonban, ha egy másik cégtől kapott ajánlatot lobogtatva próbálna magasabb fizetést vagy pozíciót kiharcolni, őt bizony elengedik. 

Pannon work munka
Magyari Flóra, a Pannon-Work Közép-Magyarországi Regionális Közvetítési Vezetője

Mit érdemes fontolóra vennie a munkavállalónak, ha ellenajánlatot kap?

Munkavállalóként érdemes átgondolni, hogy valóban a pénz volt-e az egyetlen lényeges tényező, amiért váltani akart - hiszen a legtöbb esetben egy counter offerrel csak a fizetés változik, a munkakörülmények változatlanok maradnak. Ha valaki számára a munka mindennapos feszültséggel/stresszel jár, nem tud azonosulni a vállalati értékekkel, nem érzi benne a fejlődést, nem kapja meg a kellő megbecsülést a vezetőktől, vajon ezeken a problémákon segíteni fog-e, ha picit emelkedik a fizetése? Rövidtávon talán könnyebb lesz elviselni a napi megpróbáltatásokat, de pár hónap múlva valószínűleg ugyanúgy megjelenik az elvágyódás érzése.

Biztosak lehetünk továbbá abban, hogy a vezetők egy ilyen helyzet után megkérdőjelezik lojalitásukat, motivációjukat. Önkéntelenül is más szemmel nézhetnek a munkájukra, ami minden szándékosság vagy rosszindulat nélkül akár a teljesítményük értékelésére is hatással lehet. 

Milyen tapasztalatok vannak arról, hogy az ellenajánlatot elfogadó munkavállalók meddig maradnak még a munkahelyükön?

Kutatások szerint az ellenajánlatot elfogadó munkavállalók 50-80%-a fél éven belül (más felmérések szerint pedig 3 hónapon belül!) mindenképp elhagyja a munkahelyét. Ennek oka lehet, hogy olyan ígéreteket kapott, amik végül nem teljesültek, de oka lehet a megváltozott hangulat vagy a vezetői megváltozott hozzáállása. Így belátható, hogy egy counter offer a legtöbb esetben csak elnyújtja a búcsúzkodást.

Mit tehetnek a munkaadók a megtartás érdekében?

Munkaadóként, a munkavállalók megtartása rendkívül fontos, azonban sokkal egészségesebb megközelítés az, ha törekszünk arra, a kollégák elégedettek legyenek. Fontos, hogy érzékeljék a megbecsülést és a biztonságot minden szempontból, valamint, hogy elkötelezettek legyenek a vállalat célkitűzései iránt.

Mit érdemes átgondolnia a munkavállalóknak, ha döntéshelyzetbe kerül? 

Munkavállalóként érdemes figyelembe vennünk, hogy ha egy ellenajánlatot kapunk, bár anyagilag talán jobban járunk, de a munkakörülményeink nem fognak változni. Ugyanakkor az új ajánlat a bizalmat fejezi ki irántunk, látják bennünk a potenciált, és pozitív hozzáállással várják a közös munkát. Természetesen egy magasabb fizetés vonzó lehet, de ilyen helyzetben alaposan meg kell fontolnunk, hogy milyen kockázatokat vállalunk és milyen lehetőséget hagyunk ki, ha a jelenlegi helyünkön maradunk.

Mit tanácsolunk counter offer esetén Partnereinknek? 

A Pannon-Work-nél fontosnak tartjuk, hogy mind a jelöltek mind a munkáltatók felé valóban szakértői, tanácsadói szerepet vállaljunk és tapasztalatainkkal, piaci ismereteinkkel támogassuk őket a döntésben. Partnereinknek azt tanácsoljuk, hogy azt a munkavállalót, aki menni akar, nem érdemes visszatartani, hiszen, rövid időn belül nagy eséllyel úgyis távozni fog, nem érdemes kockáztatni miatta. Természetesen szívesen támogatjuk őket abban is, hogy megtaláljuk az utánpótlást, aki minden szempontból megfelel az elvárásoknak.

Pannon work tars a munkában
Pannon-Work Társ a munkában

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk