kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Depijanuár - Isten veled bús hétfő!

Január harmadik hétfője az év legdepressziósabb napja. A január egyébként is a legkevésbé hatékony hónap munkavégzés szempontjából, általában az átlagnál alacsonyabban teljesítenek ilyenkor a munkavállalók. Így elkél a plusz motiváció, odafigyelés, amire néhány tippet is ad Papp Tamás István, HR szakember.

Igaz, hogy a karácsony előtti 3-4 munkahét megfelelő kezelése - a munkavállalókat nagymértékben nyomasztó, az évvégi hajrából és az ünnepi készülődésből adódó „szinergikus” stressz miatt - az egyik legnagyobb humán fókuszú kihívás az évben, de sajna foglalkoztatási, munkavégzési szempontból az év eleje sem könnyebb az év végénél!

Hiába érezhető az év első hónapjában még a karácsonyi ünnepek szeretetteljes és pihentető hatása valamicskét, a januári munkába való visszatérés - amely zord hidegben, szürke, ködös félhomályban, sőt gyakran, még vagy már, sötétben történik - az áthúzódó évzárás, az évkezdet nehézségei, az ünnepi szabadságolások miatt felgyűlt munkamennyiség, vagy éppen a karácsonyi (túl)vásárlási láz miatt kiürült pénztárcák kongó üressége, és nem utolsó sorban a bérfejlesztések, fizetésemelések körüli esetleges bizonytalanság alaposan rányomja bélyegét az egyébként sem acélos munkakedvre.

Olyannyira, hogy például a Redbooth felmérése szerint a január az év legkevésbé hatékony hónapja - munkateljesítmény szempontjából legalábbis. Az éves feladatainknak csupán 7,2 százalékát teljesítjük ebben a hónapban (8,3 százalék helyett - ha 12 hónapra egyenletesen elosztva számolunk), aminél még a fagyos és dermesztő február is valamivel hatékonyabb a maga 7,6 százalékával). Így, ha valamikor, hát január-februárban van a legnagyobb szükség a munkahelyeken egy kis plusz aktivizáló-motiváló odafigyelésre (háeresektől, vezetőktől, kollegáktól, a munkaközösség tagjaitól), amely képes feldobni a hangulatot, emelni a munkakedvet és közvetve növelni akár még az egyéni és szervezeti teljesítményeket is.

Plusz adalék, hogy brit tudósok, egészen pontosan egyetlen brit tudós, bizonyos dr. Cliff Arnall pszichológus szerint, az év legdepressziósabb napja - a brit sajtó által előszeretettel csak "blue monday"-nek ("kék hétfő"-nek) nevezett nap is - januárra, annak harmadik hetének kezdőnapjára esik!

Ennek az aktivizáló-motiváló „odafigyelésnek”

1. az egyik, talán leginkább magától értetődő megnyilvánulása, ha már alacsony teljesítmény hatékonyságról van szó, ugyebár, a célkitűző beszélgetések mihamarabbi lefolytatása - kifejezetten és hangsúlyozandó! asszertív módon. Akár van az adott szervezetnél intézményesített teljesítménycélkitűzési, -értékelési és -elismerési rendszer (TÉR), akár nincs, az előttünk álló év szervezeti és egyéni céljainak a lehető leghamarabb (pandémia idején online) történő átbeszélése rendkívül fontos, nem elhagyható feladat. De nem elegendő pusztán a vállalati kulcs teljesítménymutatók (KPI's) mantraszerű ismételgetése, felsorakoztatása, elfogadtatása, a munkavállalók egyéni céljainak, elkötelezettségi-elégedettségi faktorainak feltárása, illetve azoknak a vállalati elvárásokhoz való illesztése az igazi (vezetői) kihívás, de egyben a legerősebb motivációs eszköz is egyben.

2. egy másik manifesztuma lehet, amelyet sok szervezet alkalmaz is már a gyakorlatban, bár teljesen más megfontolások miatt, az évvégi (évértékelő) vacsik, átkonvertálása évindító (célkitűző) vacsikká. Az év utolsó, amúgy is elég stresszes és sokszor programokkal túlzsúfolt hónapjából „kimenekített” karácsonyi összejövetelek teljesítménymotivációs hatása bizony jobban érvényesül(het) januárban, persze nem a szilveszteri bulikat követő első munkanapon, hanem az év első hónapjának közepén-végén. Az ilyen szervezési trükköket alkalmazó szervezetek a karácsonyhoz gyakran kötődő vállalati közösségfejlesztő ajándékozásokat pedig december elejére időzítik, mert a Télapó zsákjából kibújva éppoly jól kifejthetik motivációs hatásukat, mint a csili-vili karácsonyfa alól előkotorva.

3. bevett, de messze nem általános alkalmazása a céges farsang, amelynek eredeti funkciója pont a téltemető-tavaszköszöntő aspektusából adódóan a téli melankólia harsány elűzése, az aktivizálódás agilis elősegítése. A céges farsangoknak persze millió formája ismeretes:

  • az egyszerű munkanapon történő maszkviseléstől kezdve;
  • az on-line szavazásos jelmezversenyen át;
  • farsangi fánk egyéni vagy csapatban történő sütésén és (pandémiamentes időszakban) kostolásán keresztül;
  • egészen az egészestés, beöltözős vállalti farsangi buliig, akár céges karneválig.

De a fentiek közül bármelyik, illetve ezeken túl bármi is kerül alkalmazásra egy-egy munkaközösségben a tél második felében, abból vállalti szempontból csak jól lehet kijönni! Az odafigyelés hiánya, illetve a mozdulatlan tétlenség az, ami elmélyíti a stresszdecembert követő depijanuárt. Tehát aktivizálásra fel, és isten veled bús hétfő!

Papp Tamás IstvánPapp Tamás István
Papp Tamás István HR szakember diplomáit az ELTE-n és a Budapesti Közgazgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, emellett akkreditált projektmenedzser és változáskezelési tanácsadó. 25 éve dolgozik humánerőforrás területen. Több nagy szervezet HR vezetői posztját betöltötte különféle iparágakban (nyomdaipar - Szikra Lapnyomda, közlekedés: Budapest Airport Handling, Állami Autópálya Kezelő, média: TV2, közszolgáltatás: Miskolc Holding).


Nyitókép: Waldemar Brandt on Unsplash
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szeptembertől a tanárok és az igazgatók is kapnak értékelést az alapján, hogy milyen munkát végeztek

Megjelent a Magyar Közlönyben az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről, amely... Teljes cikk

Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk