Megjelent: 10 hónapja

Depijanuár - Isten veled bús hétfő!

Január harmadik hétfője az év legdepressziósabb napja. A január egyébként is a legkevésbé hatékony hónap munkavégzés szempontjából, általában az átlagnál alacsonyabban teljesítenek ilyenkor a munkavállalók. Így elkél a plusz motiváció, odafigyelés, amire néhány tippet is ad Papp Tamás István, HR szakember.

Igaz, hogy a karácsony előtti 3-4 munkahét megfelelő kezelése - a munkavállalókat nagymértékben nyomasztó, az évvégi hajrából és az ünnepi készülődésből adódó „szinergikus” stressz miatt - az egyik legnagyobb humán fókuszú kihívás az évben, de sajna foglalkoztatási, munkavégzési szempontból az év eleje sem könnyebb az év végénél!

Hiába érezhető az év első hónapjában még a karácsonyi ünnepek szeretetteljes és pihentető hatása valamicskét, a januári munkába való visszatérés - amely zord hidegben, szürke, ködös félhomályban, sőt gyakran, még vagy már, sötétben történik - az áthúzódó évzárás, az évkezdet nehézségei, az ünnepi szabadságolások miatt felgyűlt munkamennyiség, vagy éppen a karácsonyi (túl)vásárlási láz miatt kiürült pénztárcák kongó üressége, és nem utolsó sorban a bérfejlesztések, fizetésemelések körüli esetleges bizonytalanság alaposan rányomja bélyegét az egyébként sem acélos munkakedvre.

Olyannyira, hogy például a Redbooth felmérése szerint a január az év legkevésbé hatékony hónapja - munkateljesítmény szempontjából legalábbis. Az éves feladatainknak csupán 7,2 százalékát teljesítjük ebben a hónapban (8,3 százalék helyett - ha 12 hónapra egyenletesen elosztva számolunk), aminél még a fagyos és dermesztő február is valamivel hatékonyabb a maga 7,6 százalékával). Így, ha valamikor, hát január-februárban van a legnagyobb szükség a munkahelyeken egy kis plusz aktivizáló-motiváló odafigyelésre (háeresektől, vezetőktől, kollegáktól, a munkaközösség tagjaitól), amely képes feldobni a hangulatot, emelni a munkakedvet és közvetve növelni akár még az egyéni és szervezeti teljesítményeket is.

Plusz adalék, hogy brit tudósok, egészen pontosan egyetlen brit tudós, bizonyos dr. Cliff Arnall pszichológus szerint, az év legdepressziósabb napja - a brit sajtó által előszeretettel csak "blue monday"-nek ("kék hétfő"-nek) nevezett nap is - januárra, annak harmadik hetének kezdőnapjára esik!

Ennek az aktivizáló-motiváló „odafigyelésnek”

1. az egyik, talán leginkább magától értetődő megnyilvánulása, ha már alacsony teljesítmény hatékonyságról van szó, ugyebár, a célkitűző beszélgetések mihamarabbi lefolytatása - kifejezetten és hangsúlyozandó! asszertív módon. Akár van az adott szervezetnél intézményesített teljesítménycélkitűzési, -értékelési és -elismerési rendszer (TÉR), akár nincs, az előttünk álló év szervezeti és egyéni céljainak a lehető leghamarabb (pandémia idején online) történő átbeszélése rendkívül fontos, nem elhagyható feladat. De nem elegendő pusztán a vállalati kulcs teljesítménymutatók (KPI's) mantraszerű ismételgetése, felsorakoztatása, elfogadtatása, a munkavállalók egyéni céljainak, elkötelezettségi-elégedettségi faktorainak feltárása, illetve azoknak a vállalati elvárásokhoz való illesztése az igazi (vezetői) kihívás, de egyben a legerősebb motivációs eszköz is egyben.

2. egy másik manifesztuma lehet, amelyet sok szervezet alkalmaz is már a gyakorlatban, bár teljesen más megfontolások miatt, az évvégi (évértékelő) vacsik, átkonvertálása évindító (célkitűző) vacsikká. Az év utolsó, amúgy is elég stresszes és sokszor programokkal túlzsúfolt hónapjából „kimenekített” karácsonyi összejövetelek teljesítménymotivációs hatása bizony jobban érvényesül(het) januárban, persze nem a szilveszteri bulikat követő első munkanapon, hanem az év első hónapjának közepén-végén. Az ilyen szervezési trükköket alkalmazó szervezetek a karácsonyhoz gyakran kötődő vállalati közösségfejlesztő ajándékozásokat pedig december elejére időzítik, mert a Télapó zsákjából kibújva éppoly jól kifejthetik motivációs hatásukat, mint a csili-vili karácsonyfa alól előkotorva.

3. bevett, de messze nem általános alkalmazása a céges farsang, amelynek eredeti funkciója pont a téltemető-tavaszköszöntő aspektusából adódóan a téli melankólia harsány elűzése, az aktivizálódás agilis elősegítése. A céges farsangoknak persze millió formája ismeretes:

  • az egyszerű munkanapon történő maszkviseléstől kezdve;
  • az on-line szavazásos jelmezversenyen át;
  • farsangi fánk egyéni vagy csapatban történő sütésén és (pandémiamentes időszakban) kostolásán keresztül;
  • egészen az egészestés, beöltözős vállalti farsangi buliig, akár céges karneválig.

De a fentiek közül bármelyik, illetve ezeken túl bármi is kerül alkalmazásra egy-egy munkaközösségben a tél második felében, abból vállalti szempontból csak jól lehet kijönni! Az odafigyelés hiánya, illetve a mozdulatlan tétlenség az, ami elmélyíti a stresszdecembert követő depijanuárt. Tehát aktivizálásra fel, és isten veled bús hétfő!

Papp Tamás IstvánPapp Tamás István
Papp Tamás István HR szakember diplomáit az ELTE-n és a Budapesti Közgazgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, emellett akkreditált projektmenedzser és változáskezelési tanácsadó. 25 éve dolgozik humánerőforrás területen. Több nagy szervezet HR vezetői posztját betöltötte különféle iparágakban (nyomdaipar - Szikra Lapnyomda, közlekedés: Budapest Airport Handling, Állami Autópálya Kezelő, média: TV2, közszolgáltatás: Miskolc Holding).


Nyitókép: Waldemar Brandt on Unsplash
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.10W°RK RE/CONNECTION Másfél év alatt jóval többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben. Milyen igények és elképzelések formálják az új kereteket? Milyen adaptációs elvárásokat támasztanak az új generációk? Hogyan lehet hasznosabbá, élvezetesebbé, értékesebbé tenni a munkát? Gyűjtsd be a válaszokat az év legjobban várt menedzsmentkonferenciáján, a W°RK-ön! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyit keres egy raktáros vagy egy értékesítő az Euronics-nál?

A műszaki kereskedő átlagosan 7 százalékkal emelte a béreket, szinte minden munkakörben. Teljes cikk

Ezt kérdezik a nagy tanácsadócégek állásinterjún

Sokan szeretnének bejutni a legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó cégekhez, ami azonban nem könnyű, hiszen nagy a... Teljes cikk

Krónikus betegek és fogyatékkal élők: rejtett érték az álláspiacon

Magyarországon még mindig számos előítélet övezi a krónikus betegek vagy a fogyatékkal élők munkavállalását, holott a súlyos látássérültek... Teljes cikk