Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 5 éve

Ebédszünetben disco, vacsi a túlórázóknak - érdekes vállalati juttatások

Hogy lehet érzelmeket behozni egy juttatási rendszerbe? Természetesen a cégvezető könnyen mondhatja a lelkes HR-es felvetésére, hogy „nekem nem fognak ott szipogni a kőműveseim”. De bizony nem is egyszer fordult már elő, hogy a gyermekmegőrző, párkapcsolati, jogi tanácsadás, gerinctorna, vagy éppen zeneterápia olyan élményhez, értékhez juttatta hozzá a dolgozót, hogy könnyes szemmel köszönte meg munkáltatójának a nem mindennapi béren kívüli juttatást. A hála és a jó munkahelyi légkör pedig kihat a teljesítményre és az elkötelezettségre. Nehéz azonban a munkáltatói célokhoz és a dolgozói igényekhez leginkább igazodó, érzelmekre ható, meghökkentő juttatási csomagot összeállítani. Ebben kívánt segítséget nyújtani a közelmúltban megtartott Cafeteria Trend Konferencia.

images

images

Egy munkavállaló könnyes szemmel köszönte meg munkáltatójának a jogi tanácsadást, mert ha az nincs, ma háza sem lenne. Számtalan példát lehetne hozni arra, milyen hozzáadott értéke van a dolgozói igényekre, élethelyzetükre szabott, kreatív, meghökkenő céges juttatásoknak.

Vannak azért igen meghökkentő élményszerű juttatások is, amelyek garantálják élményfaktort és a ledöbbent arcokat. Ilyen a disco ebédszünetben, a férfimegőrző nőknek és fordítva, cafeteriakeret terhére igényelhető szabadnapok, dolgozói hobbik támogatása, túlórázóknak speciális meglepetés étkezés, tánctanfolyam munkaidőben, közös meseírás, speciális autó-kiegészítők. A sor a végtelenségig folytatható. Tudniillik igen kreatívak a munkáltatók és a HR-esek, ha elengedik a fantáziájukat és nem kizárólag étkezési jegyben, üdülési kártyában gondolkoznak. Hamarosan bejelentik, miként alakul át a cafeteriarendszer, amely még aktuálisabbá teszi ezen szokatlan juttatások bemutatását.

Eltörölhetetlen lábnyom a vállalati kultúrában - családbarát programok

A különböző élethelyzetekre adott juttatásokkal igen nagy sikereket lehet elérni. Erről szólt a GE Working Parents Program vezetőjének és a Human Menu Kft. ügyvezetőjének előadása is. Megismerkedhettünk néhány ingyenes vagy minimális anyagi költséggel járó családbarát juttatással Ha például valaki olyan munkahelyen/munkarendben dolgozik, amely miatt nem tudja elintézni ügyeit, a mosást, vasalást, akkor bizonyéra örül olyan irodai szolgáltatásnak, amely révén az ügyintézés lehetősége „házhoz jön”. Miként a váratlanul megbetegedett gyermek édesanyja és édesapja valószínűleg hálásan fogadja a munkahelyén kialakított gyermeksarkot, ahol a gyermek nyugodtan elidőzhet, míg szülője végez bokros teendőivel. De a nyári szünetben is ez lehet a legnagyobb ajándék a gyerekes munkavállalóknak.

A GE a szülők munkahelyi visszatérését kívánja gördülékennyé tenni programjával, például kapcsolattartást elősegítő gyesen/gyeden levő szülőknek szóló bloggal, a kismamáknak fenntartott parkolóhelyekkel, a munkahelyen kialakított gyermeksarokkal. Ezek mind-mind a munka és a magánélet közötti egyensúly megtartását segítik elő.

Az egy órás (pl. pszichológus), félnapos programok (legjobb gyakorlatokat bemutató konferenciák, szűrőprogramok) mellett a Working parents day kínál kiváló lehetőséget az élményszerű juttatás adására. Ezen program keretében a különböző élethelyzetekben levő, problémákkal küzdő munkahelyi gárda minden kérdésére választ kaphat - hangzott el a konferencián. Például táplálkozással, idősek ellátásával, nyugdíj-előtakarékossággal, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseire. A munkáltatónak ez azért éri meg, mert a dolgozó nem munkaidőben foglalkozik ügyes-bajos dolgaival, és a gondjától megszabaduló hálás munkavállaló még elkötelezettebbé válik, még hatékonyabban veti bele magát a munkába. A HR-esek számos hálálkodó üzenetet kapnak a munkavállalóktól az ilyen érzelmekre ható juttatások bevezetését követően, ami visszaigazolja annak értékét - tudtuk meg az előadásból.

Munkahelyi gerincvédelmi program: amikor mindenki „elmacskásodik”

Az ülőmunka okozta mozgásszervi megbetegedések korában pedig minden bizonnyal a dolgozók nem utasítanának vissza egy gerinctornát, amire valószínűleg nem mennének el önszántukból, szabadidejükben. Almássy Csilla gyógytornász nem csak mesélt a gerincünket rongáló, tartásunkat megváltoztató ülőmunkáról, a mozgásszervi megbetegedések gyakoriságáról, a torna előtt fájdalommal élő emberek hálájáról, de át is mozgatta a résztvevőket.

Ízelítő a gerinctornából

Megtudhattuk, hogy a gerinc rendszeres tornájával kompenzálhatjuk az ülésből adódó negatív hatásokat. Elmondta, hogy a megfelelő izmok erősítésével lehetővé válik a helyes testhelyzet hosszú ideig történő fenntartása és megelőzhetővé válnak a kopásos megbetegedések, fájdalmak. Bemutatta, hogy a cégek különböző árú és tartalmú szolgáltatások közül választhatnak.

Örömzene a munkahelyen

A délutánt ukulelézéssel indították a konferencia résztvevői, majd mindenki beszállt a közös zenélésbe. Fehér Károly és Gerzson János bemutatta, milyen az a hangterápia, hogyan néz ki egy zeneszoba a munkahelyen, milyen érzés együttzenélni sok emberrel, hogyan épül a csapat sok dobolással, hogyan vezethető le a stressz a zene segítségével.

A munkáltatók 64 százaléka elbukja a pénzét

Majd megismertük, hogyan reagálnak, vagy reagálhatnának a munkáltatók a dolgozók által okozott károkra és milyen élmény lehet egy biztosítás mindkét félnek, ha épp eltörik egy drága étkészlet, sérül egy csúcstechnológiás elektronikai alkatrész, eltűnik a céges laptop adatokkal együtt, összetörik a céges gépjármű, elgázol a targonca egy vendéget az üzem területén, és még sorolhatnánk a hétköznapi vagy éppen ritka eseteket. Főként, ha a kár értéke jelentősen meg is haladja a dolgozó havi bérét.

A GrECo JLT Hungary Kft. és a Cafeteria TREND szakértői csapata április első felében azt vizsgálta, hogy mit tesznek ilyenkor a munkáltatók. A 172 válaszadó cég gyakorlata elég szerteágazó, de a nem reprezentatív felmérésben résztvevők mindössze 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkajog keretein belül megtérítteti ezt a kárt. A válaszadók 20,3 százaléka viszonylag barátságosan veszi magára a keletkezett károkat, de többen vannak, akik bizony duzzogva teszik ezt. A cégek 23,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bár nem fizetteti ki a kárt a dolgozókkal, saját veszteségének tudja be ezt a pénzt, közben tehetetlennek érzi magát.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az Mt. 2012-es változása óta a munkáltatók egyre nagyobb része kifizetteti a munkavállaló által okozott kárt, amely legtöbbször érzékenyen érinti a megtakarítással nem rendelkező munkavállalókat. A piacon meglévő biztosítási konstrukciók mindkét fél számára elfogadható pénzügyi megoldást jelenthetnek.

A biztosítók kínálatában már léteznek olyan konstrukciók, melyek pont ezeket a károkat térítik meg a munkáltató számára, így neki nem kell „benyelnie” a kárt, vagy éppen belebonyolódni egy kártérítési vitába.

Stresszkezelés mozgással, meditációval

A konferencia zárásaként stresszt levezető módszerekkel ismerkedhettünk meg. Itt a fő tanulság az volt, hogy nem lehet kampányszerűen tenni az egészségért, hanem napi szinten kell erőfeszítéseket végrehajtania a dolgozónak. Ebben sokat segíthet a munkáltató, például sportot, meditációt, stresszlevezető módszereket támogató juttatásokkal. Ilyen a nyugiszoba vagy más néven chill-out-room, a jóga, sportbelépő, vagy éppen a közös sport a cég által bérelt tornateremben heti egyszer.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új családi és munkahelyi bölcsődék létrehozására nyílik pályázat

Pályázatot írnak ki új családi és munkahelyi bölcsődei helyek létrehozására 2,8 milliárd forintos keretösszegben - közölte Novák Katalin... Teljes cikk

Hogyan adózik a természetbeni juttatás? – válaszolt a NAV

A különféle juttatások adózásáról kérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Amint a válaszokból kiderül, még az sem mindegy, hogy saját... Teljes cikk

Cafetéria: 2022-től adómentes lesz a céges kerékpár

2022. január elsejétől akár kizárólag magáncélra használható kerékpárt vagy elektromos kerékpárt is biztosíthat a munkáltató adómentesen. Teljes cikk