Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 4 éve

Ebédszünetben disco, vacsi a túlórázóknak - érdekes vállalati juttatások

Hogy lehet érzelmeket behozni egy juttatási rendszerbe? Természetesen a cégvezető könnyen mondhatja a lelkes HR-es felvetésére, hogy „nekem nem fognak ott szipogni a kőműveseim”. De bizony nem is egyszer fordult már elő, hogy a gyermekmegőrző, párkapcsolati, jogi tanácsadás, gerinctorna, vagy éppen zeneterápia olyan élményhez, értékhez juttatta hozzá a dolgozót, hogy könnyes szemmel köszönte meg munkáltatójának a nem mindennapi béren kívüli juttatást. A hála és a jó munkahelyi légkör pedig kihat a teljesítményre és az elkötelezettségre. Nehéz azonban a munkáltatói célokhoz és a dolgozói igényekhez leginkább igazodó, érzelmekre ható, meghökkentő juttatási csomagot összeállítani. Ebben kívánt segítséget nyújtani a közelmúltban megtartott Cafeteria Trend Konferencia.

images

Egy munkavállaló könnyes szemmel köszönte meg munkáltatójának a jogi tanácsadást, mert ha az nincs, ma háza sem lenne. Számtalan példát lehetne hozni arra, milyen hozzáadott értéke van a dolgozói igényekre, élethelyzetükre szabott, kreatív, meghökkenő céges juttatásoknak.

Vannak azért igen meghökkentő élményszerű juttatások is, amelyek garantálják élményfaktort és a ledöbbent arcokat. Ilyen a disco ebédszünetben, a férfimegőrző nőknek és fordítva, cafeteriakeret terhére igényelhető szabadnapok, dolgozói hobbik támogatása, túlórázóknak speciális meglepetés étkezés, tánctanfolyam munkaidőben, közös meseírás, speciális autó-kiegészítők. A sor a végtelenségig folytatható. Tudniillik igen kreatívak a munkáltatók és a HR-esek, ha elengedik a fantáziájukat és nem kizárólag étkezési jegyben, üdülési kártyában gondolkoznak. Hamarosan bejelentik, miként alakul át a cafeteriarendszer, amely még aktuálisabbá teszi ezen szokatlan juttatások bemutatását.

Eltörölhetetlen lábnyom a vállalati kultúrában - családbarát programok

A különböző élethelyzetekre adott juttatásokkal igen nagy sikereket lehet elérni. Erről szólt a GE Working Parents Program vezetőjének és a Human Menu Kft. ügyvezetőjének előadása is. Megismerkedhettünk néhány ingyenes vagy minimális anyagi költséggel járó családbarát juttatással Ha például valaki olyan munkahelyen/munkarendben dolgozik, amely miatt nem tudja elintézni ügyeit, a mosást, vasalást, akkor bizonyéra örül olyan irodai szolgáltatásnak, amely révén az ügyintézés lehetősége „házhoz jön”. Miként a váratlanul megbetegedett gyermek édesanyja és édesapja valószínűleg hálásan fogadja a munkahelyén kialakított gyermeksarkot, ahol a gyermek nyugodtan elidőzhet, míg szülője végez bokros teendőivel. De a nyári szünetben is ez lehet a legnagyobb ajándék a gyerekes munkavállalóknak.

A GE a szülők munkahelyi visszatérését kívánja gördülékennyé tenni programjával, például kapcsolattartást elősegítő gyesen/gyeden levő szülőknek szóló bloggal, a kismamáknak fenntartott parkolóhelyekkel, a munkahelyen kialakított gyermeksarokkal. Ezek mind-mind a munka és a magánélet közötti egyensúly megtartását segítik elő.

Az egy órás (pl. pszichológus), félnapos programok (legjobb gyakorlatokat bemutató konferenciák, szűrőprogramok) mellett a Working parents day kínál kiváló lehetőséget az élményszerű juttatás adására. Ezen program keretében a különböző élethelyzetekben levő, problémákkal küzdő munkahelyi gárda minden kérdésére választ kaphat - hangzott el a konferencián. Például táplálkozással, idősek ellátásával, nyugdíj-előtakarékossággal, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseire. A munkáltatónak ez azért éri meg, mert a dolgozó nem munkaidőben foglalkozik ügyes-bajos dolgaival, és a gondjától megszabaduló hálás munkavállaló még elkötelezettebbé válik, még hatékonyabban veti bele magát a munkába. A HR-esek számos hálálkodó üzenetet kapnak a munkavállalóktól az ilyen érzelmekre ható juttatások bevezetését követően, ami visszaigazolja annak értékét - tudtuk meg az előadásból.

Munkahelyi gerincvédelmi program: amikor mindenki „elmacskásodik”

Az ülőmunka okozta mozgásszervi megbetegedések korában pedig minden bizonnyal a dolgozók nem utasítanának vissza egy gerinctornát, amire valószínűleg nem mennének el önszántukból, szabadidejükben. Almássy Csilla gyógytornász nem csak mesélt a gerincünket rongáló, tartásunkat megváltoztató ülőmunkáról, a mozgásszervi megbetegedések gyakoriságáról, a torna előtt fájdalommal élő emberek hálájáról, de át is mozgatta a résztvevőket.

Ízelítő a gerinctornából

Megtudhattuk, hogy a gerinc rendszeres tornájával kompenzálhatjuk az ülésből adódó negatív hatásokat. Elmondta, hogy a megfelelő izmok erősítésével lehetővé válik a helyes testhelyzet hosszú ideig történő fenntartása és megelőzhetővé válnak a kopásos megbetegedések, fájdalmak. Bemutatta, hogy a cégek különböző árú és tartalmú szolgáltatások közül választhatnak.

Örömzene a munkahelyen

A délutánt ukulelézéssel indították a konferencia résztvevői, majd mindenki beszállt a közös zenélésbe. Fehér Károly és Gerzson János bemutatta, milyen az a hangterápia, hogyan néz ki egy zeneszoba a munkahelyen, milyen érzés együttzenélni sok emberrel, hogyan épül a csapat sok dobolással, hogyan vezethető le a stressz a zene segítségével.

A munkáltatók 64 százaléka elbukja a pénzét

Majd megismertük, hogyan reagálnak, vagy reagálhatnának a munkáltatók a dolgozók által okozott károkra és milyen élmény lehet egy biztosítás mindkét félnek, ha épp eltörik egy drága étkészlet, sérül egy csúcstechnológiás elektronikai alkatrész, eltűnik a céges laptop adatokkal együtt, összetörik a céges gépjármű, elgázol a targonca egy vendéget az üzem területén, és még sorolhatnánk a hétköznapi vagy éppen ritka eseteket. Főként, ha a kár értéke jelentősen meg is haladja a dolgozó havi bérét.

A GrECo JLT Hungary Kft. és a Cafeteria TREND szakértői csapata április első felében azt vizsgálta, hogy mit tesznek ilyenkor a munkáltatók. A 172 válaszadó cég gyakorlata elég szerteágazó, de a nem reprezentatív felmérésben résztvevők mindössze 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkajog keretein belül megtérítteti ezt a kárt. A válaszadók 20,3 százaléka viszonylag barátságosan veszi magára a keletkezett károkat, de többen vannak, akik bizony duzzogva teszik ezt. A cégek 23,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bár nem fizetteti ki a kárt a dolgozókkal, saját veszteségének tudja be ezt a pénzt, közben tehetetlennek érzi magát.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az Mt. 2012-es változása óta a munkáltatók egyre nagyobb része kifizetteti a munkavállaló által okozott kárt, amely legtöbbször érzékenyen érinti a megtakarítással nem rendelkező munkavállalókat. A piacon meglévő biztosítási konstrukciók mindkét fél számára elfogadható pénzügyi megoldást jelenthetnek.

A biztosítók kínálatában már léteznek olyan konstrukciók, melyek pont ezeket a károkat térítik meg a munkáltató számára, így neki nem kell „benyelnie” a kárt, vagy éppen belebonyolódni egy kártérítési vitába.

Stresszkezelés mozgással, meditációval

A konferencia zárásaként stresszt levezető módszerekkel ismerkedhettünk meg. Itt a fő tanulság az volt, hogy nem lehet kampányszerűen tenni az egészségért, hanem napi szinten kell erőfeszítéseket végrehajtania a dolgozónak. Ebben sokat segíthet a munkáltató, például sportot, meditációt, stresszlevezető módszereket támogató juttatásokkal. Ilyen a nyugiszoba vagy más néven chill-out-room, a jóga, sportbelépő, vagy éppen a közös sport a cég által bérelt tornateremben heti egyszer.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Cafeteria 2020 - munkáltatói tervek

Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen ... Teljes cikk

Alternatív juttatások bevezetésével növelhető a dolgozók elégedettsége

2019-től több változás is történt a béreket érintő közterhek és kedvezmények szabályozásában. Az előírások megfelelő alkalmazásával... Teljes cikk

Kisebb cafeteria keretben gondolkodnak a cégek 2019-ben

Csak kis mértékben csökkentek a vállalatok cafeteria keretei, mert aki eddig adott, nem gondolta meg magát hirtelen 2019-re. Legfeljebb másként adta ki... Teljes cikk