kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Egyenlő munkahelyi esélyeket ígérnek a nyitott vállalatok

Minden harmadik nő érzi úgy Magyarországon, hogy nem egyenlő lehetőségek állnak előtte, és férfi kollégái előtt. Ezen kíván változtatni a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés, és az ehhez csatlakozott világcégek, magyarországi startupok és vállalkozások, akik vállalják, hogy nyilvánosságra is hozzák, hogy mit tesznek idén az esélyegyenlőség érdekében.

Az első nyilvános vállalásokat és sokszínűségi mutatókat Nőnapon tették közzé, az akcióhoz a nyitottakvagyunk.hu oldalon egész évben lehet csatlakozni. A kezdeményezés elindítói ezzel inspirálni szeretnének másokat is.

1,1 millió magyarországi munkavállaló tartja sürgetőnek, hogy munkahelye tegyen érte, hogy egyenlő lehetőségeket, és esélyeket kapjanak a nők és a férfiak - derült ki a Gemius kutatásából. Minden harmadik nő gondolja úgy, hogy sem a karrier lehetőségek (31 százalék), sem a fizetésük terén (37 százalék) nem kezelik ugyanúgy őket, mint férfi kollégáit. Bár általános jelenség, hogy az egyenlőtlenség jelenlétét a férfiak kevésbé érzékelik, Magyarországon mégis már minden negyedik férfi egyetért azzal, hogy nők és férfiak nem jutnak ugyanolyan esélyekhez a munkahelyeken.

Eközben nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy nem csak a női és férfi dolgozóknak lenne jobb, de sikeresebbek is azok a sokszínű cégek, szervezetek, ahol a cég minden szintjén változatos összetételű csapatok dolgoznak, és ezekben nők és férfiak hasonló arányban vannak jelen.

“Hiszünk benne, hogy nyitottnak lenni - mindenkit csak a tettei és teljesítménye alapján megítélni - helyes, és meg is éri. Tény, hogy a kutatások nem festenek jó képet a jelenlegi helyzetről. Ami talán ennél is fontosabb, hogy mit lehet tenni. A probléma már rég óta látható, amit viszont eddig nem láttunk, hogy ki mit tesz azért, hogy ez változzon. Azzal, hogy nyilvános vállalásokra biztatunk, és láthatóságot adunk ezeknek, célunk, hogy segítsük a változást. Azt tapasztaltuk, hogy cégekként, szervezetekként is tudjuk inspirálni egymást, és így közösen akár több tízezer munkavállaló életébe hozhatunk pozitív változást, meglepően rövid idő alatt is” - nyilatkozott az akciót indító Nyitottak vagyunk kezdeményezés képviselője.

Hogy állnak jelenleg a cégek?

Magyarországon most az Auchan, a BP, a Prezi, a CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda sokszínűségi mutatóit is nyilvánosságra hozta Nőnapon. Ezek megmutatják, hogy milyen a nők és férfiak aránya náluk Magyarországon a teljes cégben, a vezetők között, és az új alkalmazottak körében. Nemzetközi tapasztalatok szerint a különböző iparágakban működő cégek más-más kihívásokkal kell, hogy megküzdjenek azért, hogy nők és férfiak kiegyensúlyozott arányban dolgozzanak náluk, de a transzparencia és a nyilvános párbeszéd iparágtól függetlenül fontos lépés a változások felé.

A vállalások

Elsők között hozta nyilvánosságra, hogy miket fog tenni 2016-ban több ismert világcég, ezek Magyarországon összesen több mint tízezer embert foglalkoztatnak. Vállalásokat egész évben lehet tenni, a nyitottakvagyunk.hu-n várják további cégek csatlakozását. Vállalások érkeztek már többek között az Auchantól, a BP-től, a CMS Cameron McKenna Ügyvédi Irodától, a GE Lighting-től, a Microsofttól, a Morgan Stanley-től, első kulturális intézményként a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumtól, és a Nyitottak vagyunk kezdeményezés elindítóitól, a Prezitől, az espelltől és a Google-tól is. Vállalások szólnak pl. a női vezetők számának növeléséről, részmunkaidős és távmunkában végezhető állások számának emeléséről, fizetéskülönbség feltárásáról, ha létezik, csökkentéséről, iskolásoknak, elsősorban lányoknak szóló programokról.

A nyitottakvagyunk.hu oldalon egy - 10 plusz 1, szakértők szerint fontos teendőt tartalmazó - listából választhatnak azok, akik nyilvánosan is vállalják, min fognak dolgozni 2016-ban azért, hogy nők és férfiak egyenlő lehetőségekhez és esélyekhez jussanak a munkahelyen.

10-ből 7 vállalás valósult meg

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés első, nyilvános vállalásokra hívó akciója során, tavaly, világcégektől, startupoktól és magyarországi vállalkozásoktól összesen több mint 100 nyilvános vállalás érkezett. A vállalást tevő cégek nyilatkozatai alapján átlagosan 10 vállalásban szereplő programból 7-et sikerült is teljesíteni, és sokan idén is folytatják a munkát.

A Neticle nevű médiafigyelő, és elemző cég például cégen belül nyilvánossá tette az egyes munkakörökhöz tartozó fizetéseket, így mindenki pontosan tudhatja, milyen pozícióval milyen bér jár. Ezzel többek közt a nők és férfiak közt sokszor felfedezhető fizetéskülönbséget akarták megszüntetni.

A Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező családi vállalkozás fennállása óta először kellett, hogy GYES-sel foglalkozzon, a tulajdonos házaspárnak született gyereke. Így rögtön a férfi kollégának is megteremtették a lehetőséget, hogy egy saját, kísérleti programjuk segítségével kivegye a részét gyereknevelésből. A férfi egyelőre heti fél, majd egy napot tölt otthon, elmondásuk alapján ez nem csak a családon belüli kiegyensúlyozottabb munkamegosztás megteremtésében segít, de így a kisgyermekes anyuka is könnyebben vissza tud majd térni munkájához, ahogy szeretne.

A nagyvállalatoknál számos, kifejezetten nőknek szóló, az esélyegyenlőséget elősegítő képzés indult cégeken belül is, de iskolás lányoknak, és vállalkozónőknek is tartottak foglalkozásokat. Többen sikeresen dolgoztak azon is, hogy növekedjen a nők száma a vezetők körében, emelkedett a kisgyerekes szülőknek különösen kedvező részmunkaidős és távmunkában végezhető munkák száma, és dolgoztak újabb GYES-GYED utáni programokon is.

A Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés elindítói szeretnék, ha a nyilvános vállalások és a transzparencia hagyománnyá válnának a nők és férfiak egyenlő munkahelyi esélyeiért tenni akaró cégek körében.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nagyot nőtt a takarítócég, már több mint 11 ezren dolgoznak náluk: létszámtrendek

Tavaly decemberről idén januárra az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B + N Referencia Zrt-nél nőtt legnagyobbat az... Teljes cikk

Mennyibe kerül egy sikertelen munkaerő-felvétel?

Ne csak a hirdetési költségeket számoljuk egy munkavállaló felvételénél, hanem a toborzó munkaóráinak költségét és a próbaidő alatti... Teljes cikk

Új fogalom a HR-ben: a határfelületi vezetők

Van egy olyan vezetői réteg az iparban, akikről, ha nem vesszük tudomásul, hogy egészen más bánásmódot igényelnek, mint a többi vezető, akkor... Teljes cikk