kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Egyre több dolgozó kezdi el titokban használni az AI-t a munkahelyén

Sok alkalmazott a munkahelyi tiltás ellenére is napi szinten használja a mesterséges intelligenciát, mert annyira megkönnyíti, meggyorsítja a munkáját. Vannak, akik különféle fórumokon cserélnek tapasztalatot, hogy hogyan tudják titokban használni az ilyen eszközöket.

Egyre több dolgozó kezdi el titokban használni az AI-t a munkahelyén-

Egyes munkáltatók hallgatólagosan vagy egyenesen megtiltják a hozzáférést az olyan generatív AI-eszközökhöz, mint a ChatGPT, de akik nem tudják elképzelni nélküle a munkájukat, megtalálják a módját, hogy titokban használják az eszközt – írja a BBC.

Amióta az OpenAI 2022 novemberében elindította a ChatGPT-t, a cégek igyekeznek ellenőrzés alatt tartani annak munkahelyi használatát. Sok munkaadó attól tart, hogy az adatai kiszivárognak - nemcsak az OpenAI algoritmusait látják el akaratlanul érzékeny információkkal, hanem akár a versenytársakat is - mondja Simon Johnson, az amerikai Massachusettsben található MIT Sloan School of Management globális közgazdasági és menedzsment csoportjának vezetője.

Sokan egyenesen függnek az AI-tól

"Ezek olyan praktikus eszközök, amelyek megkönnyítik az életet, mint például a tartalom-aggregáció - ahelyett, hogy több forrásban keresnénk egy szervezeti szabályzatot, a ChatGPT pillanatok alatt hasznos első vázlatot adhat" - mondja Bryan Hancock, a washingtoni székhelyű McKinsey & Co partnere. "Segítséget nyújthatnak a technikai feladatokban is, például a kódolásban, és a rutinfeladatok elvégzésében."

A berlini üzleti tanácsadó Matt és kollégája az elsők között voltak a munkahelyükön, akik felfedezték a ChatGPT-t, alig néhány héttel a megjelenése után. Azt mondja, a chatbot egyik napról a másikra átalakította a munkanapjaikat. "Olyan volt, mintha felfedeztünk volna egy csalást egy videojátékban " - mondja Matt. "Feltettem egy technikai kérdést a PhD-dolgozatomból, és olyan választ adott, amit senki sem tudott volna megtalálni nagyon speciális szakértelemmel rendelkező emberek megkérdezése nélkül."

A mindennapi feladatok - mint például a tudományos témák felkutatása, a források összegyűjtése és az ügyfeleknek szánt alapos prezentációk elkészítése - hirtelen gyerekjátékká váltak. Az egyetlen bökkenő: Mattnek és kollégájának magában kellett tartania, hogy használják a ChatGPT-t. Az eszközt titokban, többnyire azokon a napokon használták, amikor otthonról dolgoztak.

"Jelentős versenyelőnyünk volt a kollégáinkkal szemben – gyorsabban és hatékonyabban dolgoztunk, és ők nem tudták felfogni, hogyan. A vezetőnk nagyon le volt nyűgözve, és beszélt a teljesítményünkről a felsővezetéssel" - mondja.

Akár tiltják a technológiát, akár rosszallóan nézik, akár titkos előnyt biztosít a dolgozóknak, egyes alkalmazottak keresik a módját annak, hogy továbbra is diszkréten használhassák a generatív AI-eszközöket. A technológia egyre inkább a munkavállalók titkos fegyverévé válik: a Fishbowl szakmai közösségi hálózat 2023 februári tanulmányában a munkahelyükön AI-t használó 5067 válaszadó 68%-a azt mondta, hogy nem közölte felettesével, hogy használja a technológiát a munkájához.

Akkor is előfordulhat, hogy a dolgozók titokban tartják, hogy használják az AI-t, ha munkahelyük nem tiltja azt." Még nem alakultak ki normák az AI körül - kezdetben úgy tűnhet, hogy az ember elismeri, hogy valójában nem is olyan jó a munkájában, ha a gép elvégzi sok feladatát" - mondja Johnson. "Természetes, hogy ezt el akarják titkolni."

Ennek eredményeképpen a munkavállalók különböző fórumokon osztják meg egymással rejtőzködés stratégiáikat. Az olyan közösségekben, mint a Reddit, sokan keresik a munkahelyi tiltások titkos kijátszásának módszereit, akár high-tech megoldásokkal (a ChatGPT integrálása egy natív alkalmazásba, amelyet munkahelyi eszköznek álcáznak), akár kezdetleges megoldásokkal a használat elfedésére (adatvédelmi képernyő hozzáadása, vagy a technológia diszkrét elérése a személyes telefonon az asztaluknál).

Egyre több az olyan munkavállalónak, aki függővé vált a mesterséges intelligenciától. A BlackBerry 2023. augusztusi, 2000 globális informatikai döntéshozó körében végzett felmérése szerint a BlackBerry 75 százaléka jelenleg a ChatGPT és más generatív AI-alkalmazások munkahelyi tiltását fontolgatja vagy vezeti be, 61 százalékuk pedig azt állítja, hogy az intézkedéseket hosszú távra vagy állandóra tervezik.

Bár ezek a tiltások segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy az érzékeny adatok ne kerüljenek rossz kezekbe, Hancock szerint a generatív AI tiltása visszafelé sülhet el, különösen hosszabb távon. "Az AI-eszközök a munkavállalói élmény (tapasztalás) részévé fognak válni, ezért a hozzájuk való hozzáférés korlátozása anélkül, hogy közölnénk, mikor és hogyan fogják őket elfogadni - például a védőkorlátok bevezetését követően - frusztrációt okozhat" - mondja. "Ez pedig ahhoz vezethet, hogy az emberek  más munkahelyen akarnak majd dolgozni, ahol hozzáférnek ezekhez az eszközökhöz”.

Ami Mattet illeti, talált egy megoldást. Ő és kollégája elkezdték titokban használni a Perplexity keresőmotor platformot. A ChatGPT-hez hasonlóan ez is egy generatív mesterséges intelligencia eszköz, amely egy pillanat alatt komplex írásbeli válaszokat ad egyszerű kérésekre. Matt még a ChatGPT-nél is jobban szereti a Perplexity-t: valós idejű információkat tartalmaz, és gyorsan ellenőrizhető forrásokat idéz, ami ideális, amikor előadásai mélyreható, naprakész tudást igényelnek. Naponta több százszor megnyitja a munkahelyi laptopján, gyakran távolról dolgozik, és többet használja, mint a Google-t.

Reméli, hogy legújabb mesterséges intelligencia-eszközét titokban használhatja, ameddig csak lehet. Számára megéri a kisebb kellemetlenséget, hogy időnként le kell hajtania laptopja képernyőjét az irodában - és nem kell megosztania erőforrásait a többi munkatársával. "Inkább megtartom a versenyelőnyt" - mondja.

Mint korábban írtuk, a dolgozók több mint fele nem tudja, hogy a munkahelye hogyan használja a mesterséges intelligenciát.

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk