kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Elfogadta a kormány az új Mt. tervezetét - új elem a munkavállalói kaució

A kormány elfogadta az új munkatörvénykönyv tervezetét. Ez a kabinet szerint egyértelműen javítja a versenyképességet, és helyzetbe hozza a kis- és közepes vállalkozásokat - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön. A szakszervezetek azonban azt mondják, ők nem látták a kormány által elfogadott anyag szövegét, melyben egy új fogalomról, a munkavállalói biztosíték intézményéről is szó van.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány által elfogadott tervezet "99 százalékban" megfelel annak a verziónak, amely az elmúlt hetek egyeztetései során kialakult. A maradék egy százalékról azt mondta: a szakszervezeteket érintő szabályozásban vannak még véleménykülönbségek, de itt is van még lehetőség további javaslatokat, véleményeket megfogalmazni. Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondta, ők nem ismerik a végleges javaslatot, így most azt sem tudják, mit fogadott el a kormány - tudta meg az ATV. A szakszervezet azt reméli, hogy javaslataikat a törvény benyújtásáig, és az azt követő általános vita időszakában is befogadja még a kormány.

Védett kor - erősebb lesz a védettség

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a törvénykönyvben szerepel a védett kor intézménye, marad a 20 nap alapszabadság és a plusz 10 nap pótszabadság, a munkavállalók ráadásul az eddigi tervben lévő öt helyett hét nappal rendelkezhetnek szabadon. A munkavállaló kérésére legalább 14 napot egybefüggően kell kiadni - fűzte hozzá Czomba Sándor.

A védett korral kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi, Európai Unióban jellemző szabályozás szerint a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel csak különösen indokolt esetben lehet valakit elbocsátani. Azonban a bírói gyakorlat mutatja, hogy például egy csoportos létszámleépítés is ilyen indokolt esetnek számít, vagyis a jelenleg hatályos védettség meglehetősen esetleges. Az új magyar szabályozás szerint ugyanakkor erősebb lesz a védettség, csak lényeges kötelezettségszegés, illetve szándékos vagy súlyos gondtalanság esetén lehet elbocsátani a védett munkavállalót. Azt is próbálják kezelni, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek visszaélések, például valakit ne 6 évvel a nyugdíjkorhatár előtt bocsássanak el, vagy a kisgyermekes szülőt is felvegyék.

Túlmunka és műszakpótlék

Az államtitkár a túlmunkáról elmondta: az eddigi szabályozással szemben 200 helyett 250 óra túlmunkát lehet kikötni munkaszerződésben, 300 órát pedig a kollektív szerződésben, erről munkaadói és munkavállalói konszenzus született.

Hangsúlyozta, hogy az új munka törvénykönyvének nem célja a munkavállalók jövedelmének csökkentése. A műszakpótlékokról elmondta: az éjszakai műszakpótlék nem változik, vita a délutániról volt. Utóbbinál három lehetősége van a munkáltatónak: átalányban fizetik ki, vagy az alapbérbe építik be, vagy egységesen 30 százalék a műszakpótlék (este 6 órától másnap reggel 6-ig, vagyis nem választják szét a délutáni és az éjszakai pótlékot). Az átalánnyal kapcsolatban azt mondta: ha műszakba vesznek fel egy munkavállalót, akkor szerződésben rögzíthetik, hogy műszakpótlékkal veszik fel, vagy átalányban állapítják meg az adott összeget, és akkor nem kell a műszakpótlékkal foglalkozni.

Nem ellenőrizhető a magánélet

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy kollektív szerződés kötésére a szakszervezetek jogosultak, egy munkáltatónál pedig egy kollektív szerződés köthető, ezenkívül szűkül azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek a köre, akik védettséget élveznek.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az új tervezetben egyértelművé teszik, hogy a magánélet nem ellenőrizhető, a munkáltatónak arra sincs lehetősége, hogy terhességi tesztet végeztessen munkavállalójával.

Czomba Sándor szerint az új törvénykönyv segít abban, hogy 2020-ra egymillióval többen dolgozzanak Magyarországon. Egy új kódex megalkotására többek között azért van szükség, mert a mostani szabályozás nem segített abban, hogy a foglalkoztatottak száma "kitörjön" a 3.700.000 és 4 millió közötti szintről. Emlékeztetett arra, hogy az utóbb időben számos egyeztetés volt a törvénykönyvről, és a több mint 300 javaslat jelentős részét be is építették a tervezetbe.

Kauciót fizetne a munkavállaló

A Világgazdaság pénteken megjelent cikke érdekes részletre hívja fel a figyelmet: a munkavállaló által adott kaució lehet a feltétele az alkalmazásnak egyes munkakörökben - a lap szerint ez áll a kormány által elfogadott új munkatörvénykönyv tervezetében. Ezzel új fogalmat, a munkavállalói biztosíték intézményét vezetné be a kormány.

A szöveg szerint a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodhatnak abban, hogy a munkaviszony létesítésének feltételeként a leendő dolgozó egy havi alapbérének megfelelő összeget ad át kaucióként. Ez olyan munkakörök esetén lehetne gyakorlat, ahol a dolgozó egy munkatársától, vagy harmadik személytől pénzt, vagy más értéket vesz át munkája során.

A munkaviszony létesítése eddig nem volt anyagi biztosítékhoz köthető. A szöveg kiköti, hogy a munkavállalótól csak a kezdő egy havi alapbérét lehet ilyen címen elkérni, ha az alapbérét a későbbiekben növelik, akkor a különbözetet már nem lehet tőle beszedni.

"A munkavállalói biztosíték az egyeztetések lezárulása után került bele a törvénytervezet szövegébe" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: "ezzel a munkavállalók kiszolgáltatottsága növekszik."

Konszenzus vagy "durva" csúsztatás?

Gulyás Attila, a Metró KDSZ elnöke szerint viszont Czomba kijelentésének többsége "durva" csúsztatás - tudta meg a Népszava. Az államtitkár konszenzusról beszél - mondta, miközben csak két szakszervezeti konföderációval tárgyalt a jogszabálytervezetről. Gulyás Attila szerint önmagának mond ellent Czomba akkor, amikor a tervezettel kapcsolatban a foglalkoztatás bővítéséről beszél. Ha a 200 helyett akár 300 órás túlórára is kényszeríthetik a munkáltatók a dolgozókat, akkor az azt jelenti, hogy kevesebb ember több munkát fog végezni. Az sem valós állítás - mondta az érdekvédő -, hogy az új munka törvénykönyvének nem célja a munkavállalók jövedelmének csökkentése. A BKV-nál például a délutános pótlék 14 órától 22 óráig jár jelenleg, ami a munkabér 20 százaléka, az 50 százalékos éjszakai pótlékot pedig az este 10-től reggel hatig végzett munkáért fizetik. Az egységesített 30 százalékos pótlékkal a dolgozók mindenképpen rosszul járnak - jelentette ki Gulyás Attila, aki a jogbiztonság megszüntetésére is kitért. A kormány gyakorlatilag "kiírtja" a szakszervezeteket - mondta. Csak a munkaidőn kívül dolgozhatnak a tisztségviselők, tevékenységüket a munkaidő 10 százalékában ugyanis nem tudják ellátni. Ezt igen kevesen vállalják majd. Amelyik munkahelyen ma nincs szakszervezet, ott a jelenlegi törvényeket sem tartják be a munkaadók - érvelt az érdekvédő.

Munkástanácsok: rosszabb helyzetben a munkavállalók

"Sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek a munkavállalók..." - így summázta az új törvénykönyvvel kapcsolatos észrevételeit Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A szakszervezeti vezető elismerte, hogy az eredeti elképzelésekhez képest pozitív irányba változott a jogszabály, de még mindig vannak benne olyan részek, amik számukra elfogadhatatlanok. "Amivel nem értünk egyet, hogy gondatlanság esetén drasztikusan megnövekszik a kártérítési kötelezettsége a munkavállalónak, 8 havi munkabérének megfelelő összeget tud a munkáltató kiszabni rá" - jegyezte meg Palkovics Imre. A szakszervezeti vezető azt mondta, elsősorban tárgyalóasztal mellett szeretnék elérni, hogy a parlamenti szavazásig a munkavállalók javára változzon a törvény.

MTI/atv.hu/Népszava/Világgazdaság/hirado.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk