Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

Ennyit kerestek a HR-esek 2018-ban

A HR asszisztensek fizetése kisebb arányba emelkedett, mint a HR vezetők és a HR Generalisták bére 2017-ről 2018-ra. Utóbbiak maximum bruttó átlagbére 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett. Azoknak a HR vezetőknek a fizetése emelkedik a legmarkánsabban, akik zöldmezős beruházásokban vesznek részt. A Grafton felméréséről, a Salary and Market Guide 2018-ról beszélgettünk Szalmás Mariannal, a Grafton toborzásért és kiválasztásért felelős HR csapatának vezetőjével.

Mi az oka annak, hogy kisebb mértékben emelkedett 2018-ban a HR asszisztensek fizetése?

A Grafton felmérése szerint a HR asszisztensek 2018-ban ugyanúgy 230 ezer Ft környékén szállnak be a munkába nyelvtudás nélkül és 300 ezerrel angolnyelv-tudással, ahogy 2017-ben.

A teljes HR ágazatot tekintve az alacsonyabb pozíciókban kisebb arányban emelkedtek a bérek 2017-ről 2018-ra, míg a magasabb pozíciókban nagyobb mértékben. Szalmás Mariann, a Grafton HR, toborzásért és kiválasztásért felelős csapatának vezetője szerint a HR alacsonyabb pozícióiban tartották a béreket. Elmondta, hogy a bérek kis emelkedésének egyik oka, hogy népszerű a humán területen tanulni, van szép számban utánpótlás, ezért nincs munkaerőhiány, ami jelentősen emelhetné a fizetéseket. „Egyre ritkábban találni olyan szegmenst, mint a junior HR, ahol lehet válogatni a jelöltek közül, és nem a jelöltek irányítják a piacot. Például a junior pénzügyi vonalon már nem tudnak így válogatni a munkáltatók” - mondta Szalmás Mariann. A szakember szerint az alacsonyabb HR pozíciókban a bérek kisebb emelkedésének van egy másik oka is, hogy a magasabb pozíciókban - közte HR-esekben is - történtek fizetésemelések, ami közrejátszhatott abban, hogy az alacsonyabb pozíciókban kisebb mértékben emeltek a cégek.

Miért emelkedett 100 ezer forinttal a HR Generalisták bruttó bérének maximuma?A felmérés szerint a teljes HR ágazatban a HR Generalista pozícióban dolgozók jártak a legjobban. 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett a maximum bruttó átlagbérük.

„A magasabb HR pozíciókban, mint például a HR Generalista és a HR Business Partner azért lehet fizetésemelkedést észlelni, mert felértékelődött a jelölt megszerzésért, a jelöltélményért és a munkatársak megtartásáért felelős vezetők szerepe, ezért nekik több lett a feladatuk és a felelősségük, így a bérüket is emelni kellett” - mondta Szalmás Mariann. Egy másik okot is említett, ugyanis egyre több cég dönt úgy, hogy házon belül próbálja megoldani a recruitement kérdéseket. Ha nem is a teljes folyamatot egészében, de igyekeznek kevesebbet kiadni ügynökségeknek, rájuk inkább a nehezebb, összetettebb, nagy létszámot igénylő kereséseket bízzák. Ez magában hordozza, hogy házon belül valakire nagyobb felelősség hárul, és ez általában a HR Generalista, mert az ő feladatai közé tartozik a recruitement is, ezáltal emelve a felelősségét és a bérét.

Szalmás Mariann kiemelte, hogy ez nem minden vállalatnál van így, főként a nagyobb cégeknél figyelhető meg, ezért tolódott ki a fizetések maximumértéke, de a minimumértéke nem tolódott fel, aminek több oka lehet, egyrészt vannak olyan helyek, ahol továbbra is ügynökségekkel dolgoznak, máshol nem tulajdonítanak még akkora jelentőséget a jelöltélménynek, így nem bővült a HR Generalista munkaköre. Mindezeknek köszönhetően lett a sáv szélesebb felfelé.

Szalmás Mariann elmondta, hogy a HR Business Partner fizetések emelésének hátterébe az áll, hogy a cégek leginkább olyan szakemberekre költenek, akik tevékenysége egyből megmutatkozik az üzleti eredményben. A HR Business Partner éppen erről az oldalról támogatja az üzleti funkciókat, ezért a cégek szívesebben költenek rá.

Kik és miért emelték a HR szakemberek béreit, és kik nem?A felmérés szerint a multinacionális cégek a megtartásuk érdekében 20-30%-ot emeltek a tapasztalt HR szakemberek bérein.

„A kkv-knál nem tapasztaltunk ilyen emelést, ott a prioritási listában hátrébb sorolódik a HR, míg a multik megtehetik, hogy hasonló mértékben támogassák HR szakembereiket, mint más területekéit” - mondta Szalmás Mariann. Mivel jelöltorientált piac van, a cégek többsége rájött arra, hogy költeni kell arra, milyen élményt szerez egy jelölt, ha elmegy egy interjúra. Egyre többet invesztálnak tréningekre és a megtartásra is. Szalmás Mariann hozzátette, ahhoz, hogy ez jól menjen, sokat kell költeni a HR-re, ami meg fog térülni, mert nem veszítenek el annyi munkatársat, és így kevesebbet kell költeniük a toborzásra.

Jelentős-e a HR vezetők 100 ezer forintos béremelése?A felmérés szerint 1,5-ről 1,6 millióra emelkedett a HR vezetők bruttó bérének maximuma.

Mivel ilyen magas, 1,5 milliós bérről beszélünk, eben az esetben a bruttó százezer forint nem tekinthető a fizetéshez képest jelentős különbségnek. „A HR vezetőknél lassulást látunk a bérek emelkedésében, ami valószínűleg így marad 2019-ben is” - mondta a szakember.

A zöldmezős beruházások húzzák fel a HR-es béreket isAhol a felmérés során kiemelkedő béremelkedést tapasztaltak, az annak volt köszönhető, hogy egyre több zöldmezős beruházás, gyártó üzem érkezik Magyarországra, ahol szükség van HR vezetőkre is. Esetükben figyelhető meg a fizetések ugrása, mivel nulláról kell felépíteniük egy szervezetet, ami nagyobb hozzáadott értéket jelent. Ez egy jelentős statisztikát növelő tényező.

Fotó: Pixabay.com
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Húsz év alatt megnégyszereződött a minimálbér

2001-ben még 40 ezer forint volt a hazai minimálbér, idén februártól pedig ez az összeg 167400 forintra nő, azaz két évtized alatt több mint... Teljes cikk

Nő a GYED, a GYOD és a nyelvvizsga után visszaigényelhető támogatás is

A minimálbér február 1-jei emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj (GYED), a diplomás GYED, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD)... Teljes cikk

Szja-mentesség: háromszázezer fiatal örülhet majd

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat 2022-től megillető... Teljes cikk