Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

Ennyit kerestek a HR-esek 2018-ban

A HR asszisztensek fizetése kisebb arányba emelkedett, mint a HR vezetők és a HR Generalisták bére 2017-ről 2018-ra. Utóbbiak maximum bruttó átlagbére 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett. Azoknak a HR vezetőknek a fizetése emelkedik a legmarkánsabban, akik zöldmezős beruházásokban vesznek részt. A Grafton felméréséről, a Salary and Market Guide 2018-ról beszélgettünk Szalmás Mariannal, a Grafton toborzásért és kiválasztásért felelős HR csapatának vezetőjével.

Mi az oka annak, hogy kisebb mértékben emelkedett 2018-ban a HR asszisztensek fizetése?

A Grafton felmérése szerint a HR asszisztensek 2018-ban ugyanúgy 230 ezer Ft környékén szállnak be a munkába nyelvtudás nélkül és 300 ezerrel angolnyelv-tudással, ahogy 2017-ben.

A teljes HR ágazatot tekintve az alacsonyabb pozíciókban kisebb arányban emelkedtek a bérek 2017-ről 2018-ra, míg a magasabb pozíciókban nagyobb mértékben. Szalmás Mariann, a Grafton HR, toborzásért és kiválasztásért felelős csapatának vezetője szerint a HR alacsonyabb pozícióiban tartották a béreket. Elmondta, hogy a bérek kis emelkedésének egyik oka, hogy népszerű a humán területen tanulni, van szép számban utánpótlás, ezért nincs munkaerőhiány, ami jelentősen emelhetné a fizetéseket. „Egyre ritkábban találni olyan szegmenst, mint a junior HR, ahol lehet válogatni a jelöltek közül, és nem a jelöltek irányítják a piacot. Például a junior pénzügyi vonalon már nem tudnak így válogatni a munkáltatók” - mondta Szalmás Mariann. A szakember szerint az alacsonyabb HR pozíciókban a bérek kisebb emelkedésének van egy másik oka is, hogy a magasabb pozíciókban - közte HR-esekben is - történtek fizetésemelések, ami közrejátszhatott abban, hogy az alacsonyabb pozíciókban kisebb mértékben emeltek a cégek.

Miért emelkedett 100 ezer forinttal a HR Generalisták bruttó bérének maximuma?A felmérés szerint a teljes HR ágazatban a HR Generalista pozícióban dolgozók jártak a legjobban. 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett a maximum bruttó átlagbérük.

„A magasabb HR pozíciókban, mint például a HR Generalista és a HR Business Partner azért lehet fizetésemelkedést észlelni, mert felértékelődött a jelölt megszerzésért, a jelöltélményért és a munkatársak megtartásáért felelős vezetők szerepe, ezért nekik több lett a feladatuk és a felelősségük, így a bérüket is emelni kellett” - mondta Szalmás Mariann. Egy másik okot is említett, ugyanis egyre több cég dönt úgy, hogy házon belül próbálja megoldani a recruitement kérdéseket. Ha nem is a teljes folyamatot egészében, de igyekeznek kevesebbet kiadni ügynökségeknek, rájuk inkább a nehezebb, összetettebb, nagy létszámot igénylő kereséseket bízzák. Ez magában hordozza, hogy házon belül valakire nagyobb felelősség hárul, és ez általában a HR Generalista, mert az ő feladatai közé tartozik a recruitement is, ezáltal emelve a felelősségét és a bérét.

Szalmás Mariann kiemelte, hogy ez nem minden vállalatnál van így, főként a nagyobb cégeknél figyelhető meg, ezért tolódott ki a fizetések maximumértéke, de a minimumértéke nem tolódott fel, aminek több oka lehet, egyrészt vannak olyan helyek, ahol továbbra is ügynökségekkel dolgoznak, máshol nem tulajdonítanak még akkora jelentőséget a jelöltélménynek, így nem bővült a HR Generalista munkaköre. Mindezeknek köszönhetően lett a sáv szélesebb felfelé.

Szalmás Mariann elmondta, hogy a HR Business Partner fizetések emelésének hátterébe az áll, hogy a cégek leginkább olyan szakemberekre költenek, akik tevékenysége egyből megmutatkozik az üzleti eredményben. A HR Business Partner éppen erről az oldalról támogatja az üzleti funkciókat, ezért a cégek szívesebben költenek rá.

Kik és miért emelték a HR szakemberek béreit, és kik nem?A felmérés szerint a multinacionális cégek a megtartásuk érdekében 20-30%-ot emeltek a tapasztalt HR szakemberek bérein.

„A kkv-knál nem tapasztaltunk ilyen emelést, ott a prioritási listában hátrébb sorolódik a HR, míg a multik megtehetik, hogy hasonló mértékben támogassák HR szakembereiket, mint más területekéit” - mondta Szalmás Mariann. Mivel jelöltorientált piac van, a cégek többsége rájött arra, hogy költeni kell arra, milyen élményt szerez egy jelölt, ha elmegy egy interjúra. Egyre többet invesztálnak tréningekre és a megtartásra is. Szalmás Mariann hozzátette, ahhoz, hogy ez jól menjen, sokat kell költeni a HR-re, ami meg fog térülni, mert nem veszítenek el annyi munkatársat, és így kevesebbet kell költeniük a toborzásra.

Jelentős-e a HR vezetők 100 ezer forintos béremelése?A felmérés szerint 1,5-ről 1,6 millióra emelkedett a HR vezetők bruttó bérének maximuma.

Mivel ilyen magas, 1,5 milliós bérről beszélünk, eben az esetben a bruttó százezer forint nem tekinthető a fizetéshez képest jelentős különbségnek. „A HR vezetőknél lassulást látunk a bérek emelkedésében, ami valószínűleg így marad 2019-ben is” - mondta a szakember.

A zöldmezős beruházások húzzák fel a HR-es béreket isAhol a felmérés során kiemelkedő béremelkedést tapasztaltak, az annak volt köszönhető, hogy egyre több zöldmezős beruházás, gyártó üzem érkezik Magyarországra, ahol szükség van HR vezetőkre is. Esetükben figyelhető meg a fizetések ugrása, mivel nulláról kell felépíteniük egy szervezetet, ami nagyobb hozzáadott értéket jelent. Ez egy jelentős statisztikát növelő tényező.

Fotó: Pixabay.com
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elemzés: áprilisban is folytatódott a keresetek dinamikus emelkedése

Az elemzők várakozása szerint az idei bérnövekedés üteme 16 százalék körül lesz. Teljes cikk

Felmérés: így állunk a régióban a munkáltatói bérjárulékok alapján

A bruttó átlagbér a V4-államok közül Csehországban a legmagasabb, az országok a legnagyobb szórást a bérszínvonalukban mutatják - derül ki Mazars felméréséből. Teljes cikk

Nettó 322 ezer forintot szeretne keresni egy pályakezdő

A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 000 forint, 29 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A nők és a férfiak közötti... Teljes cikk

Facebook