Szerző: Barna Eszter Megjelent: 2 hete

Építsünk a karrierváltásért!

Előttem egy csomó kocka, néhány kiegészítő és csak egy figura. És nem a szőnyegen ülök egy totyogóval vagy kisgyerekkel, hanem csupa felnőttel egy asztal körül, és legózunk boldogan. Méghozzá egy magasabb cél érdekében, hogy az építés, persze szakértő segítséggel, segítsen tisztába tenni, hogy merre is szeretnénk lépni a karrierünkben, hogy érezzük magunkat adott pillanatban munka szempontjából a bőrünkben, és mit kellene tennünk ahhoz, hogy a bennünket foglalkoztató kérdésekben dönteni tudjunk, saját magunkat megtámogassuk. Erről szól a LEGO Serious PLay, amit a Jövőképjáték keretében próbáltam ki.

images

Építettünk lelkesen, akár szabadon, de azért időkeretben, akár megadott összeszerelési útmutató segítségével, mégis mindenki másként és mást épített. Az első és legegyszerűbb feladat az volt, hogy építs egy tornyot két perc alatt a rendelkezésre álló elemekből. Nagyon érdekes volt látni, hogy ki, hogyan áll egyáltalán a feladathoz, milyen magas lesz a torony, milyen lesz a szerkezete, sikerül-e a rendelkezésre álló idő alatt késznek nyilvánított építményt készíteni. Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy nem készült két azonos torony. Volt, akié a magasba tört, míg más a stabilitásra törekedett, volt, aki minden számbavehető elemet igyekezett felhasználni, míg más a díszítésre helyezett hangsúlyt. Megannyi más személyiség, szempont és prioritás nyilvánult meg, pedig ez még csak a gyakorlat készségfejlesztő része volt.

Aztán egy kis állatot kellett építeni pontos instrukciók alapján - már az is sokat elárult mindenkiről, hogy mennyire szerette ezt a feladatot, a korlátokat, az előírásokat, mondta el a workshopot vezető Dajka Béla, Lego Serious Play facilitátor és Kaszás Ágnes coach: „A torony építése, illetve az instrukciók alapján történő építés során is olyan tapasztalatokat élnek meg a résztvevők, amelyek a munkára is vonatkoztathatók. Van, aki könnyebbnek érzi, ha instrukciókat kell követnie, van, akit ez kifejezetten korlátoz. Van olyan is, aki az instrukciókban is keresi a kiskaput, a kibúvót, a leleményességet. Ezek személyiségünkből, a preferenciáinkból adódnak. Ha valaki olyan munka végzésére kényszerül, amely nincs összhangban a személyiségével, akkor abban előbb utóbb kiég.”

Nézőpontváltás és vizualizáció

Aztán persze jöttek az összetettebb feladatok, hogy ki, hogy érzi magát jelenlegi munkájában, mi lenne a legfontosabb dolog, amin változtatna, ha megtehetné, hogyan képzeli el az ideális munkahelyet, ahová el szeretne jutni. Mindez elgondolkodásra ösztönzött mindenkit, és alapos művek készültek, ahol minden elemnek jelentősége volt. Ahogy az építés nyomán felmerült facilitátori, illetve a csoport tagjai által feltett kérdéseknek is, amelyek olyan pontokra világítottak rá, amelyek esetleg nem is tudatosodtak eredetileg az építőben. Olyan kérdéseket tettek fel, amivel nem biztos, hogy egyszerű volt szembesülni vagy eddig kerültük vele a szembesülést, és ha már a szembesülésnél tartunk, a „játék” lehetőséget ad arra, hogy „kiépítsük” magunkból a dilemmát. Vizualizáljuk a helyzetünket különböző szempontok alapján, ami segít abban, hogy kívül helyezve magunkon, egy kicsit másképpen lássunk rá a problémára.

Ahogy Dajka Béla, facilitátor elmondta, a LEGO Serious Play eredendően egy olyan módszer, amely a csoportos gondolkodást, elemzést, a rejtett tudás felszínre hozását és ezáltal a problémamegoldást segíti. De használható egyéni szinten is öncoachingra, hiszen a manuális építőmunka által önmagunkról formált gondolatainkat mélyíthetjük el, illetve helyezhetjük azokat új megvilágításba. Ugyanakkor a Jövőképjátékban is van szerepe a csoportnak, hiszen a résztvevők az egyéni modellekről egymást is kérdezhetik. Eredetileg csoportos beszélgetések, csapatmunka, brainstormingok segítésére fejlesztették ki a módszert. De aki megismeri, hogyan lehet a kockák segítségével metaforákba önteni absztrakt gondolatainkat, akár egyéni gondolkodási segédeszközként is használhatja.

Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon elég-e erre a feldolgozásra egy háromórás workshop vagy fel lehet építeni teljes folyamatokat is, ha valaki úgy érzi, erre van szüksége. A program vezetői hangsúlyozták, hogy ezen alkalmakon célirányos munka folyik, tehát egy workshop alatt igyekeznek elérni a kívánt célt. Ugyanakkor az egyéni fejlesztés esetében érezheti úgy valaki, hogy a három óra alatt nem jött minden a felszínre. Ez esetben tovább folytathatja az építőmunkát LEGO kockákból otthon, illetve igénybe veheti coach segítségét is az egyéni célok eléréséhez.

Dajka Béla és Kaszás ÁgnesDajka Béla és Kaszás Ágnes
A coachingban egyébként is bevált módszer a vizualizáció, és más coaching folyamatokban is előfordul például LEGO figurák használata. A Serious Play, mint facilitációs módszer viszont olyan keretet ad a gondolkodáshoz, amellyel mélyebbre lehet menni, akár a tudatalattiban rejlő információt is elő lehet hozni.

Nem véletlen az építéshez használt csomagok összeállítása sem, mert bár elméletben nincsenek a felhasználható elemek korlátozva, viszont arra vigyázni kell, hogy ha valaki túl sok kockát tesz maga elé, a bőség zavara akadályozhatja, semmit segítheti a gondolkodást, hívták fel a figyelmet a Jövőképjáték vezetői.

Vállalati „együttépítkezés”

A Lego Serious Playt gyakran használják céges környezetben csapatépítés, tudásmegosztás, problémamegoldás, döntéshozási képesség fejlesztésének eszközeként, kommunikációs elakadások felszámolására, ügyfélkapcsolatok átgondolására és válsághelyzetek modellezésére. De segítségével akár kommunikációs kampánystratégiát is alkothatunk, illetve szervezeti változást segítő folyamatokba is beilleszthetők az így facilitált workshopok.

A módszert a Jövőképjáték NLP coachinggal kombinálja, amelyben arra bíztatják a résztvevőket, hogy a workshop alatt megélt érzelmeikre, testi érzeteikre is figyeljenek oda, mert ezeken keresztül is fontos felismerésekre juthatnak. A foglalkozást a kívánt változás elindulását segítő mozgás-alapú gyakorlattal zártuk, konkrétan „eltáncoltuk”, eltopogtuk, lépkedtük - ki-ki érzése szerint -, keletkező érzéseinket. Így mind a gondolatainkat, mind az érzelmeinket, mind a testünket bevonjuk a változás folyamatába, magyarázta Kaszás Ágnes. Ugyanis a megtett mozdulatsor is segít emlékezni a folyamat során megélt érzésekre, gondolatokra, amiket így könnyebb lehet a gyakorlatba átültetni.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Gerald Grace az Invitech új vezérigazgatója

Az Invitech bejelenti, hogy a mai naptól Gerald Grace tölti be a társaság vezérigazgatói pozícióját. Gerald a cégvezetői poszton David Blunck-ot... Teljes cikk

Traktorokkal vonulnak az utcákra a szlovák gazdák

Az országos tiltakozási akción azt szeretnék elérni, hogy hívjanak össze egy parlamenti ülést, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság... Teljes cikk

Díjazták a Providentet humánerőforrás-tevékenységéért

TOP Employer 2019 (Kiváló Munkaadó 2019) díjban részesült a Provident Pénzügyi Zrt. A vállalat február 14-én Amszterdamban vehette át a TOP... Teljes cikk

15 év alatt 5 millióval csökkenhet az aktív dolgozók száma Németországban

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint 15 éven belül a jelenlegi 45 millióról 40 millióra csökkenhet az aktív dolgozók száma... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár