Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 hónapja

Ezt javasolja az MSZP tanárhiány ellen

A nyugdíjas pedagógusok, ha továbbra is tanítanak, fizetésük mellett kapják meg a nyugdíjukat is! - kezdeményezte az MSZP társelnöke online sajtótájékoztatóján.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, attól még, hogy a kormány tagadja, országos és rendszerszintű pedagógushiány van, és ha folytatódnak a tendenciák, akkor hamarosan nem lesz, aki tanítson az iskolákban.

A következő években egyre több pedagógus megy nyugdíjba, közben egyre kevesebb a pályakezdő tanár. A következő tíz évben 73 ezren, a pedagógusok 50 százaléka megy nyugdíjba.

Bár hétezren kezdik el évente a tanárképzést, sokan nem fejezik be, emellett a bérek olyan alacsonyak, hogy az első öt évben nagyon sokan hagyják ott a pályát.

Ha a 2022-es parlamenti választások után az ellenzéki pártok alakíthatnak kormányát, akkor az MSZP a pedagógushiány megoldására azt fogja javasolni, hogy a nyugdíjas pedagógusok megtarthassák a nyugdíjukat is a fizetésük mellett.

A jelenlegi szabályok szerint a nyugdíjas pedagógusok, ha közalkalmazottként tanítanak, elveszítik nyugdíjukat.

Kunhalmi Ágnes nem ért egyet azzal a kormányzati javaslattal, hogy képesítés nélküli oktatókkal töltsék fel az üres álláshelyeket. Pedagógusvégzettség nélkül ne lehessen tanítani! - mondta. Az MSZP társelnöke szerint ezer sebből vérzik a magyar oktatási rendszer és "kemény bérrendezésre" is szükség van.

 

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook