Megjelent: 6 éve

Ezt tanulja, aki sokat akar keresni

A felsőfokú végzettség nemcsak jövedelmi előnyt jelent, hanem bizonyos fokú védettséget is a munkanélküliségtől – derült ki a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) felméréséből, amiről a Pénzcentrum.hu számolt be. A diplomások jövedelmét tovább növelheti a tanulmányok alatti szakmai gyakorlat, a külföldi képzéseken való részvétel és az átlagnál jobb tanulmányi eredmények. A külföldi tanulmányok például átlagosan 22 ezer forintot érnek munkábaálláskor.

A cikk szerint a pályakezdő diplomás nők és férfiak fizetés között azonnal meglátszik a munkaerőpiacon érzékelhető különbség: a férfiak átlagosan 45 ezer forinttal keresnek többet, és ezt nem kizárólag a preferált szakterületek különbségeiből adódik, hiszen a férfiak a nők által dominált területeken is 20 ezer forinttal többet kapnak. A jó családi háttér is jobb jövedelmet ígér a fiataloknak.

A legtöbb frissdiplomást az oktatás szívja fel, itt dolgozik 17,6 százalékuk. Az oktatás után következnek a közigazgatás, - védelem és társadalombiztosítás állami vállalatai, illetve az egészségügyi és szociális ellátással foglalkozó szervezetek. Vagyis a legtöbb fiatalt a közszféra szívja fel. 9,8 százalékukat az információ-kommunikáció alkalmazza, 8,2 százalékukat pedig a feldolgozóipar.

A diplomások bérelőnye egyébként idővel egyre csak nő a középfokú végzettségűekkel szemben. Néhány év releváns szakmai tapasztalattal a legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT szektor álláskeresői szeretnék kapni, őket a gazdasági terület szakemberei (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában dolgozók (346 ezer forint) követik. A beosztások közötti eltérések is az informatikai szektorban vannak, itt a legnagyobb (232 ezer forint) a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között – derül ki a HVG Állásbörze felméréséből.

A KSH kereset adatai is rendre azt erősítik meg, hogy a legmagasabb béreket a pénzügyi, biztosítási szektorban lehet elérni, itt az átlagos bruttó 471 ezer forint volt. Ezt követi az információ és kommunikáció, valamint az energiaipar.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az alapkezeléssel foglalkozók keresnek a legtöbbet, közel egymillió hétszázötvenezer forintot havonta. Hétszámjegyű fizetést az NFSZ listája szerint egyébként a légiforgalmi irányítók, valamint a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok vihetnek haza. Az információ-kommunikáció területén szoftverkiadással vagy a vezeték nélküli távközléssel érdemes foglalkozni, havi 650 ezret, illetve 590 ezret kereshetünk velük. Az energiaiparon belül a villamosenergia-termelés, és -ellátás hozhat sokat a konyhára, közel félmilliót havonta.

A legkevesebbet a turizmus-vendéglátás (147 ezer forint), az egészségügy területén dolgozók, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végzők keresték.

A szakiskolát végzettek átlagosan bruttó 155 ezer forintot vihetnek haza havonta, a szakközépiskolai érettségivel rendelkezők 210 ezer forintot, a gimnáziumi érettségit szerzők 220 ezret vihetnek haza. A felsőfokú oktatásban végzettek közül a főiskolai diplomát szerzők 411 ezer forintot keresnek átlagosan, az egyetemet végzettek pedig 587 ezer forintot vihetnek haza havonta – írja a Pénzcentrum.

Pénzcentrum.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter