Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Feketemunka: hiányzik a munkáltatók felelősségvállalása

Valami nagyon nincs rendben, ha az idei 40 ezer munkaügyi ellenőrzés során 30 ezer esetben találtak valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők - fogalmazott egy keddi konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint a probléma csak törvényekkel, szankciókkal nem oldható meg.

A szabadság nemcsak lehetőség, de felelősség is - mondta az Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című rendezvényen a kormányfő. Úgy vélte, erre a felelősségre van szükség a munkaügyi kapcsolatokban is, mert valami nagyon nincs rendben, ha az idei 40 ezer munkaügyi ellenőrzés során 30 ezer esetben találtak valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők. A normaelkerülés vált normává - mutatott rá a miniszterelnök.

"Ha mindenki tisztességesen befizetné az adót, csökkenének a járulékok is"

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottak nemcsak teória, hanem valóság, és az államnak a gyengébbek oldalán kell állnia. Ezt szolgálják a törvények és a munkaügyi ellenőrzés is - tette hozzá. A probléma kizárólag törvényekkel, szankciókkal nem oldható meg. Ebben szerepe van a munkáltatók felelősségvállalásának. Példa erre az északi országok gyakorlata, ahol a munkáltatók nem törvények vagy büntetések miatt próbálnak meg segíteni munkavállalóiknak, hanem azért, mert így tehetik őket elkötelezetté munkahelyük iránt - mondta a miniszterelnök.

A munkáltatók és a politikusok közül sokan azt mondják, azért van sok fekete foglalkoztatás, járulék és adóelkerülés, mert magasak a közterhek - utalt rá a miniszterelnök. Elmondta: 1998 és 2002 között 10 százalékponttal csökkentek a foglalkoztatási járulék és adóterheik, - ez az összes terhek 25 százaléka volt - mégsem volt több a foglalkoztatott, viszont jelentős államadósság halmozódott fel. Ez egy rossz sorrend volt - mutatott rá a miniszterelnök. Az adókat és járulékokat csak azt követően lehet csökkenteni, miután egyre többen fizetik meg ezeket a közterheket és ebből többletbevételek származnak. Ezeket a többletbevételeket nem más célra, hanem az oktatásra, a képzésre, illetve az adók és járulékok csökkentésére kívánják fordítani - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, a feketegazdaság elleni fellépés már eddig is jelentős eredményeket hozott. Így például 200 ezer személy jött vissza a társadalombiztosítás hatálya alá, mert aki nem fizet járulékot nem vehet majd igénybe szolgáltatást. Azok létszáma is több mint 100 ezerrel lett több, akik után a minimálbér kétszerese után fizetik az adókat és a járulékokat. A munkáltatóknak a múlt év őszétől bizonyítaniuk kell, ha azt állítják, hogy a minimálbér kétszeresénél kevesebbet fizetnek munkavállalójuknak.

Még több és szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szólt arról, hogy egyre célzottabbá válnak a munkaügyi ellenőrzések, s ennek eredménye, hogy egyre több fekete foglalkoztatásért vonják felelősségre a munkaügyi felügyelők a munkáltatókat. A becslések szerint minden tizedik munkavállalót foglalkoztatnak feketén. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) létszámát az elmúlt években 200 új dolgozóval sikerült emelni, s jövő év január 1-jétől további 50 új dolgozó áll munkába. Így több munkahelyet, munkáltatót sikerül majd ellenőrizni.

A miniszter hangsúlyozta: a tárca, a főfelügyelőség hatékonyan kíván fellépni a jogsértések a munkavállalók kiszolgáltatottsága ellen, a munkavállalók érdekében. De ugyanakkor a tisztességes munkáltatók érdekeit is védik, mert velük összehasonlítva alaptalan piaci előnyhöz jutnak például azok, akik feketén foglalkoztatnak.

Az eddigi idei mérleg: több mint 60 ezer feketén foglalkoztatott

Papp István, az OMMF elnöke a rendezvényen többek között elmondta, hogy az év eleje óta már 62.575 feketén foglalkoztatott munkavállaló miatt vonták felelősségre a munkáltatókat. A korábbi években, így például 2006-ban egész évben 42 ezer feketén foglalkoztatottat találtak a munkaügyi felügyelők, 2005-ben 29 ezret, 2004-ben pedig 10 ezret.

Az OMMF elnöke hangsúlyozta: vannak olyan visszaélések, ahol mindig szigorúan lépnek fel, szankcionálnak, ilyen a fekete foglalkoztatás. Általában viszont az együttműködésre törekednek a munkáltatókkal, arra, hogy segítsék őket a jogszabályok alkalmazásában. Többek között ezt a célt szolgálja, hogy október 1-jétől valamennyi régiós felügyeletüknél munkavédelmi tanácsadást vehetnek igénybe a munkáltatók.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan működik a munkaidő, a munkaidőkeret, fluktuáció, a rendkívüli szabadság és a távolléti díj a munkajogban? Áttekintés és magyarázatok

Az idővel való gazdálkodás az egyik legfontosabb kihívás minden munkavállaló és munkáltató számára. A munkaidővel kapcsolatos szabályok és... Teljes cikk

Az állami alkalmazottak bérezése és juttatásai Magyarországon

Az állami alkalmazottak bérezésének és a juttatásainak meghatározásához különböző bértáblákat alkalmaznak, mint például a pedagógus... Teljes cikk

Történelmi rekordon az álláskeresők száma

Soha nem volt még ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év negyedik hónapjában. Teljes cikk