Megjelent: 10 éve

Fellendül a gazdaság, elvándorolnak a tehetségek

A gazdasági fellendüléssel egyidejűleg a vállalatok a tehetségek elvándorlásával szembesülhetnek. A Legjobb Munkahelyek azonban versenyelőnyre tehetnek szert elkötelezett és motivált dolgozóikkal, derül ki a lapunknak eljuttatott kutatásból.

Fellendül a gazdaság, elvándorolnak a tehetségek

A globális humán erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates közzétette közép-kelet-európai Legjobb Munkahely Felmérésének eredményeit. A felmérés - mely közel 123 000 alkalmazott és 2700 felsővezető részvételével zajlott Közép-Kelet Európában - arra világít rá, hogy a szervezetek sérülékenyebbé válnak a gazdasági helyzet változásával, köszönhetően a tehetségek elveszítéséből fakadó kockázat növekedésének. A Legjobb Munkahelyek azonban erősen elkötelezett és motivált dolgozóikkal versenyelőnyre tehetnek szert.

Íme Közép-Kelet Európa legjobb mukahelyei



Ebben az évben a Felmérés nagyvállalatainak listáját a Ceva Logistics Törökország vezeti, a közepes méretű vállalatokét az Intel Technology Lengyelország, míg a Superlit Törökország a kisvállalatok között szerezte meg az első helyet. A magyarországi Legjobb Munkahelyek közül hat vállalat képviselteti magát a regionális legjobbak között: a Kulcs-Soft Nyrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt., a BÁCSVÍZ Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., a Mátrai Erőmű Zrt. és a Magyar Telekom Csoport.

A dolgozói elkötelezettség és motiváció trendjei a régióban



Az idei Legjobb Munkahely Felmérés eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságban tapasztalható kedvező változások ellenére a felső vezetők még mindig rendkívül óvatosak szervezetük jövőjét illetően. A felsővezetők 42 százaléka számol leépítéssel az elkövetkező években és 64 százaléka gondolja azt, hogy vállalatának csökkentett erőforrásokkal és költségvetési kerettel is számolnia kell. De az pénzügyi szempontokon kívül van más ok is, amiért nem dőlhetnek hátra sem a szervezetek, sem vezetőik, ez pedig az emberi erőforrás.

Veres Rita, a Hewitt Elkötelezettség üzletágának európai vezetője úgy véli: "A recesszió nem fog többé visszatartó erőként működni, és a szervezeteknek el kell gondolkodniuk azon, hogy hogyan kötelezzék el és tartsák meg dolgozóikat, különösen a legjobban teljesítőket. Ahogy a gazdasági kilábalás egyre több lehetőséget teremt, a munkavállalók elgondolkodnak karrierjükről és eldöntik, szeretnének-e a továbbiakban is extra erőfeszítéssel hozzájárulni vállalatuk sikeréhez. Reagálnak szervezetük előző évi akcióira és újragondolják a cég iránti hűségüket is."

Közép-Kelet Európában nem csupán a felső vezetőkre jellemző a kevéssé optimista hozzáállás: az alkalmazottak sem igazán bíznak a kedvező jelekben. Még inkább aggódnak munkahelyük elvesztéséért, mint amennyire tavaly tették (4 százalékpontos visszaesést tapasztalhatunk a munkahelyi stabilitás megítélésében), ez különösen igaz Bulgáriában (-12 százalék), Ukrajnában (-17 százalék) és Magyarországon (-6 százalék). Az állásbizonytalanság érzése azonban nem jár együtt a vállalat iránti elkötelezettség növekedésével.

A magas elkötelezettséggel és jobb eredménnyel rendelkező vállalatok tovább növekednek és elcsábíthatják a tehetségeket az üzleti problémákkal küzdő cégektől. Ez a szakadék csak tovább fog szélesedni, és a Legjobb Munkahelyek elkötelezett munkavállalóikkal jelentős versenyelőnyre tehetnek szert munkaerő- és termékpiaci versenytársaikkal szemben.

"A jó hír, hogy kiszámíthatatlan gazdasági környezetben is lehetséges pozitív üzleti eredmény elérése. Globális kutatásaink azt mutatják, hogy a magas elkötelezettségű dolgozókat foglalkoztató vállalatoknak ebben az időszakban is sikerült átlagon felüli megtérülést biztosítaniuk részvényeseik számára. Több, a Legjobb Munkahelyek listáján szereplő vállalat eredményei bizonyítják ezt." - tette hozzá Veres Rita.

A regionális felmérés szintén azonosított néhány varázsreceptet a Legjobb Munkahelyeknél, amikhez példájuk alapján érdemes ragszkodni a nehéz időkben is: a vezetőség láthatóságának és kommunikációjának fokozása, transzparencia, párbeszéd, világos jövőkép. Folyamatosan figyeltek és figyelnek alkalmazottaikra, hogy megértésék nézőpontjukat, fenntartsák a kapcsolatot a kulcsfontosságú üzenetek megerősítéséhez és hangsúlyozzák dolgozók fontosságát a szervezetben.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk