kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Foglalkozása sörkóstoló, "érzékszervi vezető"

A professzionális sörkóstolást vettük nagyító alá. Bagdi Éva sörkóstolóként, hivatalosan "érzékszervi vezetőként", dolgozik a Drehernél. Munkája csak a kívülállók számára jelent szolid italozást, valójában nagy tapasztalat és háttértudás szükséges hozzá.

Bagdi Éva húsz éve dolgozik a Dreher Sörgyáraknál, két éve az anyacég (SABMiller) európai érzékszervi vizsgálatait koordinálja. Eredeti végzettsége vegyészmérnök; 2001-ben a Budapesti Műszaki Egyetem kétéves élelmiszer-minősítő szakmérnöki képzését is elvégezte.


Belső tréningen képzik a sörök bírálóit



A szakember egyéb feladatai mellett heti két-három alkalommal részt vesz a napi érzékszervi bírálaton, ezen kívül speciális teszteket végez a társsörgyárak mintáiból, valamint ezek eredményeit értékeli ki. Szakmájában két munkakört kell megkülönbözetni - mégpedig a "bírálót" és a "taste coordinatort". "A bíráló szempontjából nem a lexikális tudás - hanem a tapasztalat és a sörgyártás alapismerete, valamint az iránta érzett elhivatottság a fontos. A kiválasztási folyamatot követően kétszer 3 hónapos tréningből áll a képzés. Ez idő alatt megtanítjuk a leendő bírálóknak a sörben leggyakrabban előforduló ízhibák felismerését és természetesen megismertetjük a bírálati módszereket is. Mindez 20 perces foglalkozásokat jelent, 48 alkalommal."


Fél decit isznak alkalmanként



A kiválasztott bírálók heti egy-három alkalommal bírálnak söröket. A közvélekedéssel ellentétben azonban szó sincs munkavégzésnek álcázott, konszolidált "italozásról". Alkalmanként maximum 7 mintát tekintenek - helyesebben ízlelnek - meg. Mindez legfeljebb 20-30 perces elfoglaltsággal és összesen nem több, mint fél deciliter sör fogyasztásával jár. Ez a mennyiség annyira elenyésző, hogy a vérből gyakorlatilag nem is kimutatható. "A külső szemlélők csak a látszólagos "iszogatást" látják - a hosszas, folyamatos képzéseket, a nélkülözhetetlen szakmai háttérismereteket, valamint azt, hogy a bírálók a munkát jobbára munkaidejükből kiszakítva végzik, amelyet természetesen később be kell pótolniuk, már nem"- mondja Bagdi Éva. A bírálók többsége ugyanis a cég alkalmazottai közül kerülnek ki, sokan például a termelésirányítás és a minőségbiztosítás területéről érkeznek.

Hozzá kell tenni: az elbírálás inkább a sörök érzékszervi vizsgálata szerint zajlik, nem szó szerinti kóstolásról van szó. Az érzékszervi vizsgálatok vezetéséért felelős taste coordinátoroknak már élelmiszeripari vagy erjesztési üzemmérnöki diplomával is rendelkezniük kell. Emellett a minőségbiztosítás és a sörgyártási ismeretek megléte is elengedhetetlen.


Ami kell a munkához



Bagdi Éva mindenesetre úgy látja, mindkét terület elsajátítható. A koncentrációs készség, a jó illat és ízérzékelés képessége azonban elengedhetetlenek a feladathoz. A bírálónak emellett használni kell munkája során illat- és ízmemóriáját. A hatékony bírálói munkánál egyébként az időfaktor is fontos. A tapasztalatok szerint a 10 évnél régebb óta a területen tevékenykedő bírálók szakmai megbízhatósága kimagasló és emeli a színvonalat is.

A szakemberek egyébként - kevés kivételtől eltekintve - szinte mindig késztermékeket vizsgálnak. A bíráló az adott sörmintákat egy több tíz attribútumból álló kritériumlista szerint vizsgálja. A TC (taste coordinator) feladata a vizsgálat eredményeinek értelmezése a rendelkezésre álló statisztikák alkalmazásával - de neki kell javaslatokat tennie az esetleges hibák okaira - és persze a megoldásokra is.

Bagdi Éva azt is elárulta: eredeti végzettségéből adódóan korábban a gyógyszeriparban képzelte el jövőjét. Ma már egyáltalán nem bánja, hogy nem így hozta az élet. "Sokkal izgalmasabb, különlegesebb munkám van most, hogy szakembernek számítok ezen a területen. Itt valóban olyasmit tudok megosztani az érdeklődőkkel, ami hosszú évek tapasztalatának eredménye."

Takács Gabriella,
monster.hu

  • 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznakinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az ápoló is írhat majd receptet – bővül a szakdolgozók hatásköre

A magasan képzett egészségügyi szakdolgozók a jövőben önállóan, saját jogon is elláthatnak olyan tevékenységeket, amelyeket eddig kizárólag... Teljes cikk

Ezek a szakmák lesznek a munkaerőpiaci átalakulás nyertesei

Egy 2025-ös felmérés szerint a technológiai újdonságok miatt a meglévő készségek 40 százaléka avulhat el vagy alakulhat át 2030-ig. Egy másik,... Teljes cikk

Egyéni kedvezmények helyett erre van szüksége a munkába visszatérő kismamáknak

Az elmúlt két évben többszörösére nőtt a szövetkezeti foglalkoztatásban dolgozó kismamák száma, ami növekvő tendenciára enged következtetni... Teljes cikk