Foglalkozása sörkóstoló, "érzékszervi vezető"
A professzionális sörkóstolást vettük nagyító alá. Bagdi Éva sörkóstolóként, hivatalosan "érzékszervi vezetőként", dolgozik a Drehernél. Munkája csak a kívülállók számára jelent szolid italozást, valójában nagy tapasztalat és háttértudás szükséges hozzá.
Belső tréningen képzik a sörök bírálóit
A szakember egyéb feladatai mellett heti két-három alkalommal részt vesz a napi érzékszervi bírálaton, ezen kívül speciális teszteket végez a társsörgyárak mintáiból, valamint ezek eredményeit értékeli ki. Szakmájában két munkakört kell megkülönbözetni - mégpedig a "bírálót" és a "taste coordinatort". "A bíráló szempontjából nem a lexikális tudás - hanem a tapasztalat és a sörgyártás alapismerete, valamint az iránta érzett elhivatottság a fontos. A kiválasztási folyamatot követően kétszer 3 hónapos tréningből áll a képzés. Ez idő alatt megtanítjuk a leendő bírálóknak a sörben leggyakrabban előforduló ízhibák felismerését és természetesen megismertetjük a bírálati módszereket is. Mindez 20 perces foglalkozásokat jelent, 48 alkalommal."
Fél decit isznak alkalmanként
A kiválasztott bírálók heti egy-három alkalommal bírálnak söröket. A közvélekedéssel ellentétben azonban szó sincs munkavégzésnek álcázott, konszolidált "italozásról". Alkalmanként maximum 7 mintát tekintenek - helyesebben ízlelnek - meg. Mindez legfeljebb 20-30 perces elfoglaltsággal és összesen nem több, mint fél deciliter sör fogyasztásával jár. Ez a mennyiség annyira elenyésző, hogy a vérből gyakorlatilag nem is kimutatható. "A külső szemlélők csak a látszólagos "iszogatást" látják - a hosszas, folyamatos képzéseket, a nélkülözhetetlen szakmai háttérismereteket, valamint azt, hogy a bírálók a munkát jobbára munkaidejükből kiszakítva végzik, amelyet természetesen később be kell pótolniuk, már nem"- mondja Bagdi Éva. A bírálók többsége ugyanis a cég alkalmazottai közül kerülnek ki, sokan például a termelésirányítás és a minőségbiztosítás területéről érkeznek.
Hozzá kell tenni: az elbírálás inkább a sörök érzékszervi vizsgálata szerint zajlik, nem szó szerinti kóstolásról van szó. Az érzékszervi vizsgálatok vezetéséért felelős taste coordinátoroknak már élelmiszeripari vagy erjesztési üzemmérnöki diplomával is rendelkezniük kell. Emellett a minőségbiztosítás és a sörgyártási ismeretek megléte is elengedhetetlen.
Ami kell a munkához
Bagdi Éva mindenesetre úgy látja, mindkét terület elsajátítható. A koncentrációs készség, a jó illat és ízérzékelés képessége azonban elengedhetetlenek a feladathoz. A bírálónak emellett használni kell munkája során illat- és ízmemóriáját. A hatékony bírálói munkánál egyébként az időfaktor is fontos. A tapasztalatok szerint a 10 évnél régebb óta a területen tevékenykedő bírálók szakmai megbízhatósága kimagasló és emeli a színvonalat is.
A szakemberek egyébként - kevés kivételtől eltekintve - szinte mindig késztermékeket vizsgálnak. A bíráló az adott sörmintákat egy több tíz attribútumból álló kritériumlista szerint vizsgálja. A TC (taste coordinator) feladata a vizsgálat eredményeinek értelmezése a rendelkezésre álló statisztikák alkalmazásával - de neki kell javaslatokat tennie az esetleges hibák okaira - és persze a megoldásokra is.
Bagdi Éva azt is elárulta: eredeti végzettségéből adódóan korábban a gyógyszeriparban képzelte el jövőjét. Ma már egyáltalán nem bánja, hogy nem így hozta az élet. "Sokkal izgalmasabb, különlegesebb munkám van most, hogy szakembernek számítok ezen a területen. Itt valóban olyasmit tudok megosztani az érdeklődőkkel, ami hosszú évek tapasztalatának eredménye."
Takács Gabriella,
monster.hu
- 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!
Részletek
Jegyek
- 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznak
Részletek
Jegyek
A magasan képzett egészségügyi szakdolgozók a jövőben önállóan, saját jogon is elláthatnak olyan tevékenységeket, amelyeket eddig kizárólag... Teljes cikk
Egy 2025-ös felmérés szerint a technológiai újdonságok miatt a meglévő készségek 40 százaléka avulhat el vagy alakulhat át 2030-ig. Egy másik,... Teljes cikk
Az elmúlt két évben többszörösére nőtt a szövetkezeti foglalkoztatásban dolgozó kismamák száma, ami növekvő tendenciára enged következtetni... Teljes cikk
- A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2025-ben: Szalavics Mariann, Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1 hete
- Új felsővezetők csatlakoztak a Rossmannhoz 1 hete
- A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2025-ben: Szijjné Kállai Ildikó, SPAR 2 hete
- A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2025-ben: Dobi Kitti, MBH Bank 2 hete
- A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2025-ben 3 hete
- Visszaszoruló HR, előretörő technológia: íme a női vezetők új prioritásai 1 hónapja
- Pszichológiai biztonság: ez lehet a legjobb munkahelyek sikerreceptje 1 hónapja
- Mi a leggyakoribb felmondási ok és miért nem meri kimondani senki? 2 hónapja
- Mitől válik valaki vezetővé? A vezetett teszi azzá? 2 hónapja
- Mit árul el a vezetőről a LinkedIn profilja? 2 hónapja
- Ezek most a vezetővé válás sikertényezői 2 hónapja