Megjelent: 6 éve

Fontosabb idén az üdülés a cafeteriában

images

A portálunknak eljuttatott, 2015 tavaszán készült, nem reprezentatív kutatásban munkáltatókat, munkavállalókat, szolgáltatókat kérdeztek arról, hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert.

A felmérés - mely szándékosan nem a meglévő juttatási elemekre kérdez rá, hanem egyedi költési célok széles palettájára - 436 visszajelzés alapján készült el. A közreműködők 31 százaléka munkavállalóként, míg 53 százaléka munkáltatóként nyilatkozott.

A cafeteriatrend.hu weboldal 2010 óta évente elvégzi azt a felmérést, amellyel a cafeteriarendszer jövőbeli sláger elemeit kívánja megismerni.
- A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak - mondja Fata László cafeteria szakértő.

Fata László
A munkáltatók juttatási gyakorlatát évek óta figyelemmel kísérő szakértő szerint idén sem a kedvezményes adózás lenullázása volt a fő irány.
Különösen érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2015-ben beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel.

Az idei évben nagy meglepetést az üdülés, pihenés támogatásának felemás előretörése okozott. A fontossági sorrendben tavaly hetedik helyen végzett költési cél idén már a dobogóra került, bár az adó mértéke alapján elkészített listán nem szerepel az élbolyban.

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már korábban is megelőzte az egészségmegőrzés. Ez a felhasználási terület az idei kutatásban is megtartotta, megerősítette a pozícióját.
Emellett a korábban már említett üdülés lépett négy helyet előre.
A tavalyi évhez képest kevésbé fontosnak ítélték a válaszadók, hogy az adókedvezmények az orvosi ellátást, kezelést támogassák, de kívánt adókedvezmény mértéke alapján felállított listán a harmadik helyezést érte el ez a költési cél.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria-rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2014-es helyezés):

1. Egészségmegőrzés (1-2.)
2-4. Étkezés támogatása (3-5.)
2-4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (1-2.)
2-4. Üdülés, pihenés (7.)
5-6. Gyermek iskolakezdésének támogatása (3-5.)
5-6. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
7. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3-5.)
8. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (8-9.)
10. Munkavégzéshez szükséges képzések (10.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van nagy szükség. A felmérés azonban arra is kitért, mely elemeket tennék adómentessé a felhasználók, és melyekhez tudnak elfogadni kedvezményes (bár magasabb mértékű) adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendezték sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

1. Egészségmegőrzés (2. )
2. Étkezés támogatása (1.)
3. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (5.)
6. Munkavégzéshez szükséges képzések (8.)
7. Gyermek iskolakezdésének támogatása (6.)
8. Lakáshitelek támogatása (10. feletti )
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (7.)
10. Helyi közlekedési bérlet (9.)

Itt a tízes lista új szereplőjeként jelenik meg az elmúlt időszakban különösen sok figyelmet kapott lakáshitel törlesztés támogatása.
Emellett a két listát összevetve látható, hogy a válaszadók magas adókedvezményt várnának az egészség, gyógyulás körbe tartozó mindenféle költési célhoz - tájékoztatták portálunkat.

Az üdülés támogatása azonban bár fontos támogatandó területként jelenik meg, mégsem kerül erre a listára. Ebből Fata László azt a következtetést vonta le, hogy a felhasználók akár magasabb adóterhet is el tudnak képzelni mellé.
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen juttatásra vágynak a kékgalléros dolgozók?

Időszakos bónuszt vagy prémiumot szeretnének leginkább a kékgalléros munkavállalók - derül ki egy kutatásból. Teljes cikk

300 ezer forint a SZÉP-kártyán, jövőre 10%-os béremelés a Volánbusznál

Öt év alatt 50% felett emelte a béreket a Volánbusz, idén nettó 300 ezer forint került minden munkavállaló SZÉP-kártyájára. Jövőre átlag... Teljes cikk

Rekordokat döntöget a Szép-kártya felhasználás

A feltöltést és a költéseket tekintve is rekord eredményeket ért ez júliusban a turizmus motorjának számító Szép-kártya, amely a korábbiakhoz... Teljes cikk