Megjelent: 6 éve

Fontosabb idén az üdülés a cafeteriában

images

A portálunknak eljuttatott, 2015 tavaszán készült, nem reprezentatív kutatásban munkáltatókat, munkavállalókat, szolgáltatókat kérdeztek arról, hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert.

A felmérés - mely szándékosan nem a meglévő juttatási elemekre kérdez rá, hanem egyedi költési célok széles palettájára - 436 visszajelzés alapján készült el. A közreműködők 31 százaléka munkavállalóként, míg 53 százaléka munkáltatóként nyilatkozott.

A cafeteriatrend.hu weboldal 2010 óta évente elvégzi azt a felmérést, amellyel a cafeteriarendszer jövőbeli sláger elemeit kívánja megismerni.
- A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak - mondja Fata László cafeteria szakértő.

Fata László
A munkáltatók juttatási gyakorlatát évek óta figyelemmel kísérő szakértő szerint idén sem a kedvezményes adózás lenullázása volt a fő irány.
Különösen érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2015-ben beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel.

Az idei évben nagy meglepetést az üdülés, pihenés támogatásának felemás előretörése okozott. A fontossági sorrendben tavaly hetedik helyen végzett költési cél idén már a dobogóra került, bár az adó mértéke alapján elkészített listán nem szerepel az élbolyban.

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már korábban is megelőzte az egészségmegőrzés. Ez a felhasználási terület az idei kutatásban is megtartotta, megerősítette a pozícióját.
Emellett a korábban már említett üdülés lépett négy helyet előre.
A tavalyi évhez képest kevésbé fontosnak ítélték a válaszadók, hogy az adókedvezmények az orvosi ellátást, kezelést támogassák, de kívánt adókedvezmény mértéke alapján felállított listán a harmadik helyezést érte el ez a költési cél.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria-rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2014-es helyezés):

1. Egészségmegőrzés (1-2.)
2-4. Étkezés támogatása (3-5.)
2-4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (1-2.)
2-4. Üdülés, pihenés (7.)
5-6. Gyermek iskolakezdésének támogatása (3-5.)
5-6. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
7. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3-5.)
8. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (8-9.)
10. Munkavégzéshez szükséges képzések (10.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van nagy szükség. A felmérés azonban arra is kitért, mely elemeket tennék adómentessé a felhasználók, és melyekhez tudnak elfogadni kedvezményes (bár magasabb mértékű) adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendezték sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

1. Egészségmegőrzés (2. )
2. Étkezés támogatása (1.)
3. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
4. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (5.)
6. Munkavégzéshez szükséges képzések (8.)
7. Gyermek iskolakezdésének támogatása (6.)
8. Lakáshitelek támogatása (10. feletti )
9. Munkába járás közigazgatási határon kívülről (7.)
10. Helyi közlekedési bérlet (9.)

Itt a tízes lista új szereplőjeként jelenik meg az elmúlt időszakban különösen sok figyelmet kapott lakáshitel törlesztés támogatása.
Emellett a két listát összevetve látható, hogy a válaszadók magas adókedvezményt várnának az egészség, gyógyulás körbe tartozó mindenféle költési célhoz - tájékoztatták portálunkat.

Az üdülés támogatása azonban bár fontos támogatandó területként jelenik meg, mégsem kerül erre a listára. Ebből Fata László azt a következtetést vonta le, hogy a felhasználók akár magasabb adóterhet is el tudnak képzelni mellé.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új családi és munkahelyi bölcsődék létrehozására nyílik pályázat

Pályázatot írnak ki új családi és munkahelyi bölcsődei helyek létrehozására 2,8 milliárd forintos keretösszegben - közölte Novák Katalin... Teljes cikk

Hogyan adózik a természetbeni juttatás? – válaszolt a NAV

A különféle juttatások adózásáról kérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Amint a válaszokból kiderül, még az sem mindegy, hogy saját... Teljes cikk

Cafetéria: 2022-től adómentes lesz a céges kerékpár

2022. január elsejétől akár kizárólag magáncélra használható kerékpárt vagy elektromos kerékpárt is biztosíthat a munkáltató adómentesen. Teljes cikk