Megjelent: 3 éve

Ha 2016-os szabadságot idén veszek ki, akkor a tavalyi vagy az idei béremmel kell kifizetnie a munkáltatónak?

2015 októberétől dolgozom egyéni vállalkozónál 40 órás eladói munkakörben. 2016 októberében lakásomban baleset ért, így betegállományban voltam karácsonyig. A betegségem miatt a 2016 éves szabadságomból 14 napot a gyógyulásom után adta ki a munkáltatóm - a következők szerint: 2016.12.28-2016.12.30.-ig négy napot. Kérdésem, hogy erre a négy nap szabadságra milyen napi összeggel kellene a munkáltatónak a szabadságot kifizetni - a 2016 bérem 129.000,-Ft/hó más jövedelmem nem volt. A 2016. évről a betegség miatt a 2017. évre átkerült tíz nap szabadság, melyet a munkáltató 2017.01.09-2017.01.20. időpontba adott ki. 2017.01.01-től a havi bérem 161.000 forintra emelték. Kérdésem: a 2016-ról 2017-re átkerült 10 nap megkapott szabadságomat milyen napi összeggel kell a munkáltatónak kifizetni?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munkavállalót a szabadság, illetve a betegszabadság tartamára távolléti díj illeti meg, amelynek összege függ a munkavállaló alapbérének összegétől, a munkaidő-beosztásától, vagyis attól, hogy általános munkarendben vagy egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgozik, illetve hogy jogosult-e a távolléti díjba beszámítható pótlékokra (vasárnapi, műszak- vagy éjszakai pótlék, készenlét vagy ügyelet alatt járó pótlék).

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, illetve pótlékátalány figyelembevételével kell megállapítani. Az esedékesség időpontja a távollét kezdő időpontja, vagyis a távolléti díj mértéke a szabadság első napján érvényes alapbér figyelembevételével kerül megállapításra.

Abban az esetben, ha a távollét tartama során a munkavállaló részére járó alapbér összege módosul, a távollét módosítást követő tartamára a távolléti díj számítása során a módosított összeget kell figyelembe venni.

A fentiekre tekintettel megállapítható, hogy a távolléti díj kiszámítására a 2016. december 28. napja és a 2016. december 30. napja közötti időtartamra a 2016-os évre vonatkozó alapbér alapulvételével kerül sor, míg a 2017. január 9. napja és a 2017. január 20. napja közötti időtartam tekintetében a távolléti díj számításának alapját a 2017. január 1-jétől hatályos, magasabb összegű alapbér képezi.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter