kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Ha Béla bácsit nem érdekli a tréning...

Béla bácsi, akit a kollégái is így hívnak, már 43 éve dolgozik ugyanabban a nagyvállalatban, ez idő alatt csak egyszer járt tréningen néhány évvel ezelőtt, ahonnan nem túl jó élményekkel tért haza. Ez alkalommal, bár elmondása szerint szerette volna, mégsem tudta elkerülni a részvételt. Muszáj volt jönni, nem volt mese, a főnök megmondta, hogy kötelező.

A Gestalt ciklus segít megfigyelni és értelmezni az emberi kapcsolatok minőségét, az önmagunkkal és a környezettel történő kapcsolódás módját és kiegyensúlyozottságát. A segítségével megvizsgálhatjuk egy tréning dinamikáját, és ezen belül egy ellenálló résztvevő magatartását is. Pontosan ezt teszem Béla bácsi, egy nyugdíj előtt álló, először visszahúzódónak tűnő tréningrésztvevő viselkedése kapcsán.

Hogyan telt Béla bácsi napja?Ahogy gyülekeztek reggel a résztvevők, Béla bácsi feszengve ült a székén, nem volt kedve a többiekkel anekdotázni. A bemutatkozó körben elmondta, hogy ő nem érti, miért kell itt lennie, hiszen neki az adott témában semmiféle problémája nincsen, és jövőre úgyis nyugdíjba megy. A Lego targoncaépítés során lazulni kezdett, egyre inkább beleengedte magát a játékba. Ezután következett a különböző viselkedéstípusok megbeszélése. Béla bácsi lelkesedése ezen a ponton manifesztálódott, néhány tétova hozzászólás után aktívan bekapcsolódott a nagycsoportos munkába, majd meglepődve láttam, hogy filctollat ragadott, és ő írta tele a csoportjának flipchart lapját. Az ezt követő gyakorlatokban is aktívan részt vett, nap végére még viccet is mesélt. A zárókörben ezt osztotta meg velünk: „Tudod, Szilvike, én nem akartam ide jönni. Mondtam is reggel a feleségemnek, hogy inkább bemennék 10 napot ingyen dolgozni, csak ne kelljen ezen a tréningen részt vennem. Attól féltem, hogy majd szerepelnem kell.” A tréning lezárása után hallottam, ahogy a résztvevők megbeszéltek egy közös forralt borozást az adventi vásárban.

Hogyan tudom trénerként az ellenálló résztvevőket munkaképes állapotba hozni?A változás paradoxonában bízva nem próbálom meg a résztvevőt rábeszélni, jobb belátásra bírni vagy bármilyen eszközzel kényszert alkalmazni. A hozzáállásának megváltozása sokkal inkább attól jön létre, hogy hagyom azzá válni, ami ott és akkor ő. Figyelemmel vagyok az interakcióira és kísérem, hol tart éppen a Gestalt ciklusában a tréning során. Igyekszem beazonosítani a ciklus elemeit, és segíteni őt az itt és mostban megélni ezeket. Közben a csoportra is figyelek, hogy a csoport hol tart a ciklusban. Rendszerint a csoport nagy része együtt halad, míg az ellenállók egy kicsit lemaradnak az elején.

Hogyan alakult Béla bácsi Gestalt ciklusa?Érzékelés

: A bejelentkező körben megfogalmazta a szükségletét, miszerint jobb szeretne máshol lenni, más dolgokkal foglalkozni, a tréning témájával kapcsolatban nem érzékel problémát. Feszülten és kedvetlenül érkezett meg.

Tudatosítás

: Amikor a Lego-építő tréninggyakorlat során ellazította őt a játék izgalma, elindult benne a tudatosítása annak, hogy ezen a napon nem fog vele semmilyen félelmetes, vagy fenyegető dolog történni. Észrevette, hogy a kezdeti feszültsége eltűnt, és átadta magát a feladat izgalmának.

Energia mobilizálás

: A tudatosítás eredményeként elindult felfelé az energiaszintje. Látható jelei voltak annak, hogy izgatottságot kezdett érezni. A játékot feldolgozó beszélgetés során megcsillant a szeme, kicsit előrehajolt a székén, néhányszor nagy levegőt vett, ami már a megszólalás előjele volt.

Akció

: A viselkedéstípusok frontális megbeszélése során lépett át az akció szakaszába. Úgy döntött, hogy a passzív részvétel helyett az aktivitást választja. Beszélni kezdett, hozzászólásaival építő jelleggel hozzájárult a közös tanuláshoz. A következő feladatnál már tollat ragadott, irányította a kiscsoportja munkáját.

Kontaktus

: Miközben aktív résztvevője, sőt irányítója lett a három fős csoport munkájának, két rendszer határa nyílt meg, és adás, illetve elfogadás történt. Béla bácsi a nap hátralévő részében is nyitva tartotta határait, befogadta a csoport visszajelzéseit és a tréning modelljeit, engedte, hogy a külvilágból érkező ingerek hassanak rá. Mindeközben adott is magából, nyíltan elmondta véleményét, és megfogalmazta, hogyan hatnak rá a tréning impulzusai.

Lezárás

: A zárókörben kifejezte elégedettsége érzését és tudatosította, hogy milyen volt számára az élmény, amin keresztülmentünk. Levonta a tanulságokat és megfogalmazta, mit fog másképp csinálni ezentúl. Reflektált a nap elején átélt szorongására, miszerint attól tartott, hogy szerepelni kell majd.

Visszavonulás

: A közös forralt borozás jelentette a csoport számára a visszavonulást attól a témától, amivel a tréning során kontaktusban voltunk. Azok számára, akik nem tartottak a csoport nagy részével, a visszavonulást a hazaút, vagy egy kellemes séta is jelenthette.

Termékeny üresség

: Bár erről a szakaszról nincs információm, feltételezem, hogy hazaérkezve Béla bácsi kényelmesen hátradőlt a kanapén és talán becsukott szemmel konstatálta, hogy egész jól telt a nap. Eljutott a teljes pihenő szakaszba, melynek során nincsenek szükségleteink vagy vágyaink, és ez segít hozzá bennünket a megújuláshoz.

A csoport távozása után maradtam még egy kicsit a tréningteremben. Engedtem magam időzni a visszavonulásban, pakolásztam, rendezgettem a holmimat, törölgettem a flipchartot. Aztán hazaindultam és otthon a kanapén hátra dőlve a termékeny üresség szakaszába érkeztem én is.

Mátrai Szilvia
Szervezetfejlesztő, tréner, coach


A cikkeredetileg a Legacy blogján jelent meg.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
75-150 millió forint támogatással képezhetik munkavállalóikat a cégek - Még elérhető az év slágerpályázata

A kis- és közepes vállalkozások kultúrájában még mindig kevéssé van jelen a munkavállalók képzésének, fejlesztésének gyakorlata, gyakran az... Teljes cikk

Mennyit keresnek a trénerek? Mennyibe kerül a tréning? - elemzés a tréneri napidíjakról

Miért kerül egy tréning annyiba, amennyibe? Ez az alapvető kérdés gyakran felmerülhet a cégvezetés részéről a HR irányába, akinek „el kell... Teljes cikk

Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk