Megjelent: 3 éve

Ha elkötelezett dolgozóid vannak, nem lesz HR-krízis a cégednél

A HR szakma óriási erőfeszítéseket tesz, hogy meggyőzze a menedzsmentet, megéri az elkötelezettséget erősítő felelős magatartás. Az egyik fő érv, hogy a felelős foglalkoztatónak elkötelezett dolgozói vannak. És ahol ilyen munkavállalók dolgoznak, ott nincsenek emberi erőforrás problémák és hiányosságok - mondta a HR Portálnak adott interjúban Tarnai Tamás, a Suzuki Zrt. HR Igazgatója. A munkaerőhiány kellős közepén nem kérdés mekkora jelentőséggel bír ez a tény.

- Időszerű-e Ön szerint a felelős foglalkoztatásról beszélni?

Minden eddiginél időszerűbb ma Magyarországon a felelős foglalkoztatásról beszélni. Ott stabil ugyanis a munkaerő helyzete, ott nincsenek emberi erőforrás problémák és hiányosságok, ahol a legelkötelezettebbek a munkavállalók. A felelős, gondoskodó munkavállalói hozzáállás pedig igen fontos része annak, hogy ez a fajta elkötelezettség egy vállalat munkaerő állományában a cége iránt kialakuljon. Most, amikor komoly munkaerőhiányról beszélünk Magyarországon, különösen felértékelődik az ilyen munkáltatói magatartás és hozzáállás. Mi több, meggyőződésem szerint a munkavállalókért folytatott versenyben csak azok a foglalkoztatók lesznek sikeresek és tudják majd biztosítani a működésükhöz szükséges munkaerőt, akik így gondolkodnak.

- Mit jelent önnek a felelős foglalkoztatás és mitől felelős egy foglalkoztató?

Tarnai Tamás, a Suzuki Zrt. HR Igazgatója Fotó: Fekete András
Magában a szóban is benne van a jelentése; a munkáltató felelősséget vállal a munkavállalóiért és az alkalmazásuk szinte minden tényezőéjért. Tágabb értelemben pedig én a felelős foglalkoztató fogalmába beleértem a társadalmi felelősségvállalást, a fenntartható működés iránti elkötelezettséget és környezetvédelmet is.

- Mitől felelős Ön mint foglalkoztató?


Attól leszünk felelős foglalkoztatók, ha különös gondossággal kezeljük a törvényes foglalkoztatás feltételeinek a megteremtését, ügyelünk a munkahelyi környezetre, az egészséges foglalkoztatásra, támogatjuk a képzéseket, a társadalmi felelősségvállalási programokat, az önkéntességet, célul tűzzük ki a fiatalok foglalkoztatását és minden hátrányos helyzetű csoport foglalkoztatását, valamint az időskorúak foglalkoztatását, végezetül pedig, de nem utolsó sorban családbarát, és jó munka-magánélet egyensúlyú foglalkoztatást biztosítunk.

- Miért tartja fontosnak a felelős vezetői szemléletet?

Vezetői elkötelezettség nélkül egyetlen szervezet sem tud felelős működést és foglalkoztatást megvalósítani. Példamutatásra és hatalmas elköteleződésre van szükség a menedzsment részéről ahhoz, hogy hosszú távon gondolkodjon és ne csak pillanatnyi rövidtávú profitszempontokat érvényesítsen. Ez magas intelligenciát, empátiát és fejlett üzleti szemléletet feltételez. De ha ez megvan a vezetésben, akkor az egész szervezeti kultúrát a felelős működés és foglalkoztatás platformjára tudja helyezni.

- Hogyan lehet összehangolni a vállalati célokat a társadalmi/szociális elvárásokkal?

Nagyon egyszerűen, mégis nehezen. Egyfelől egyszerűen, mert csak a szándék és elkötelezettség kell ahhoz, hogy társadalmi, szociális elvárásokat is beépítsük az üzleti modellünkbe. Másfelől nehezen, mert egy fenntartható, társadalmi felelősséget nagymértékben vállaló, környezetünket kímélő üzemi technológiát vagy intézményi működést csak komoly szakmai hozzáértéssel, és bizony kemény, tudatos munkával lehet megvalósítani. Ehhez viszont elkötelezett, lelkes, tettre kész munkatársak kellenek. S a kör bezárul. Ilyen munkatársakat a felelősen működő vállalatok tudnak csak állományban tartani, illetve maguknak megnyerni.

- Milyen haszna származhat egy cégnek, ha felelős foglalkoztató?

Egy felelős foglalkoztató munkatársai biztonságban érzik magukat a munkahelyükön. A biztonságos munkakörnyezet pedig rendkívül inspiráló. Természetesen egyéb motivációs eszközök megléte ugyanolyan fontos. Az ilyen foglalkoztatóknál olyan kreatív és innovatív munkakultúra képes kialakulni, amely komoly üzleti eredményekben és releváns profitnövekedésben mérhető.

- Hogyan látja, mennyire támogatottak az érintettek által jelenleg az ez irányú kezdeményezések a szektoron belül?


Jó irányban haladunk. Egyre inkább elvárás és stratégiai irány a felelős foglalkoztatás. A HR szakma óriási erőfeszítéseket tesz, hogy meggyőzze a menedzsmentet az elkötelezettséget erősítő felelős magatartás kialakításáról a vállalatokon belül. Úgy látom, hogy egyre elfogadottabbak és támogatottabbak az ilyen irányú kezdeményezések.

- Ütközött-e korlátokba valamelyik program megvalósítása során, és ha igen, mik voltak azok?

Korlátokba minden projekt során ütközünk, de én inkább azt szeretném kiemelni, hogy amennyiben egy-egy program hasznossága, célszerűsége és az általa várható eredményei jól megfoghatók és bemutathatók, akkor sokkal könnyebb támogatást szerezni a megvalósításukhoz.

- Hogyan látja a helyzetet, mi a víziója erről a (felelős) szemléletmódról 10-15 év múlva?

10-15 év múlva a felelős foglalkoztatói szemlélet egyeduralkodó lesz, ebben biztos vagyok.

- Miért lehet hasznos a Felelős Foglalkoztató 2016 kezdeményezés?

Minden díj hatása abban mérhető leginkább, hogy követendő norma rendszert állít fel. Nos, a Felelős Foglalkoztató 2016. díj jelentőségét éppen abban látom, hogy a felelős foglalkoztatást, mint követendő példát, elérendő célt állítja elénk és segít abban, hogy a vállalataink ebbe az irányba gondolkozzanak működésük tervezése és kivitelezése során.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Téged is megtévesztett a munkáltatói márka?

Avagy: az employer branding (munkáltatói márka) eladja a céget az álláskeresőnek, de nem tartja meg a munkavállalót. Nem elég jó cégnek látszani,... Teljes cikk

Először adták át a HR Best díjat, amit toborzás kategóriában az IBS nyert meg

Első hellyel díjazta az International Business School UpSkill programját a HR Best nevű HR-szakmai díj zsűrije. Idén először adták át az... Teljes cikk

A stabil munkahely fontosabb a fizetésnél

A stabil, biztonságos munkakörnyezet a fizetésnél is fontosabb a magyar kékgalléros munkavállalók számára. Szakmai tréningre és karácsonyi bulira... Teljes cikk