Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

Ha nem ismered fel magadban a seggfejet, rabszolgát csinál belőled a siker

Az egotripes hajkozmetikum-értékesítő és a túl sokat vállaló informatikus kudarctörténete a Kürt Akadémián, a failure nighton. Kommentár nélkül.

„Velem egészen csúnya dolgokat csinált a siker” - mondta a húszas évei elején az NSZK-ban hajkozmetikumokat értékesítő Arató Árpád. Előtte otthon lakott a „mama-hotelben”, mígnem egy hölgy ismerőse unszolására találkozott valakivel. A főnök első ránézésre megmondta, hogy trénert csinál belőle. „Azt hittem fociedző leszek” - fogalma sem volt, mit akarnak tőle. Lerobbant Citroenjével érkezett a megbeszélésre, és még aznap átültették egy zsír új BMW-be, hogy azzal menjen az ügyfelekhez.

Schafer úrnak ördögien jó érzéke volt az üzleti castinghoz. Az ifjú Arató gyorsan kaszált és sokat. A nyolcvanfős keretből egy éven belül bekerült a top 5-be, 20-25 ezer márka vándorolt a zsebébe havonta.
„220 nap szálloda egy évben, minden harmadik városban egy barátnő.”
KürtArató Árpád hajkozmetikumokkal kezdte

Egy háromnapos buli után úgy ébredt a házában, ahogy a Másnaposokban láthattuk, mellette egy nagy kutya ette valakinek a hányását, pedig Aratónak nem volt kutyája. „A siker és a buli világbajnokot csinált belőlem, alaposan felpumpálta az egómat.” Abszurd jelenetek résztvevője volt a '80-as évekbeli NSZK-ban.

Nem maradhatott el az egotrip

Mindenki lassú: 260-nal tolta le őket mega elől az autópályán.

Mindenki hülye: ide értve az összes embert, aki nem értette őt, vagy nem értett vele egyet.

„Antiszociális lettem. Flörtölni se volt időm, akkora világbajnok voltam.”

Arató szerint pár gombot kell megnyomni az emberen: magasabb fizetés, seggnyalás, és már rabszolgát csináltak belőle. „Belőlem drogos rabszolga lett” - mondta. Amikor a csúcson volt, annyit keresett, hogy pénzzel nehezen lehetett volna jobb teljesítményre motiválni, ezért a főnök egyszerűbb eszközzel élt. A tíz legjobbal vette körbe magát, még tegezhették is, ami nagy királyságnak számított akkor Németországban. A tizenegyediket már magázta. Törvényszerű módon ebből a körből egyszer mindenkinek ki kell hullania, de nem jött rosszkor, mert Arató addigra már erősen kopottas volt.

Az üzleti bukás sem váratta

1990-ben több százezer márkát veszített egy informatikai befektetésen, amiről semmit nem tudott, logikus, hogy semmije se maradt. Józan fejjel sikertelen lesz megközelíteni, miért hagyta, hogy levegyék még egy körre ugyanazok, ugyanazzal a szöveggel, hogy most sikerülni fog. Mindenesetre hitt nekik, kölcsönt vett fel, és megint bukott. Elment a tőke, és elúszott a hitelbe felvett pénz.

Vissza a mama-hotelbe

„Mindenem eladtam, és még így is maradt tartozásom, ezért visszamentem a szüleimhez, fél évig ki se jöttem a szobámból” - mondta. Ismét egy nő mozdította ki a semmittevésből. Tartósan munka nélkül maradt emberekkel kezdett foglalkozni, tömegközlekedéssel utazott, és annyi volt a havi bére, mint korábban a napi díja.

„Miután megismertem a feleségem, jó életem lett, mert megismertem magamban a seggfejet” - így adatott meg, hogy azzal folytatta, amihez értett: tréner lett és coach, jelenleg a Licencpro vezetője.

Amikor megáll a kanál

A kilencvenes évek végén alapított informatikai vállalkozás ügyesen lavírozott az internet hullámain. Tíz év alatt egymillióról 2,3 milliárd forintos éves árbevételre futott.

Ki szeretne egy ilyen céget? - tette fel a kérdést Végvári Imre.

Azután 2008-ban nem jöttek fel a bukófordulóból: „Ebéd közben hangzott el először a csőd szó. Emlékszem, megállt a kanál a szám felé.”
KürtVégvári Imre azt hitte, aki jó az informatikában, az mindenben spíler

Gyakran megremegett a hangja ennél a résznél. Nem titkolta, hogy nehéz volt ismét belemennie a lezárt ügy húsbavágó részleteibe.

Azzal folytatta, miben hibáztak, amikor még futott a szekér: „A cég leggyorsabb emelkedésekor egy száguldó autó motorját próbáltuk megszerelni.” Abban bízva: „megoldjuk alapintelligenciából a HR-t, irányítási rendszert, mindent”. Hitték, hogy aki az informatikában spíler, máshol is jó döntéseket hoz.

Akkor érintették az égő gyufát a kanóchoz, amikor új területre nyitottak, ahol egy nullával nőtt a bevétel lehetősége, de a bukásé is. Például akkor fordulhat elő ilyesmi, ha nem a szerződésnek megfelelően működik egy alkalmazás. Más volt a víz, nagyhalakkal kellett versenyezni, és a megrendelők is méretesek voltak.

Sose vessz össze a könyvelőddel

Miután megtörtént a baj, újabb hibákba futottak bele.

Végvári Imre a saját bőrén tapasztalta, ezért nem tanácsolja senkinek, hogy ilyen helyzetben:


  • összevesszen a sok értékes információt magánál tartó külső könyvelő céggel
  • biztos átlátás nélkül vegye át a cégcsoportot, hogy majd ő megmenti.


Biztos volt abban, hogy van kiút a több száz milliós slamasztikából. Közben sok társa úgy döntött, másba kezd. Neki idő kellett ehhez, de legalább életre szóló tapasztalatokkal lett gazdagabb. „A kudarc: egzotikus vakáció sok betegséggel, amire nem mindenki akar befizetni” - mondta.

Mindent erre a cégre tett fel, és nem tudta mi lesz, elveszítette önmagát.

Gyógyítás

Másfél évig alig aludt, és közben a magán és másokon ejtett sebeket is gyógyítani kellett:


  • megegyezni azokkal, akiket kár ért; ha nem lehetett, akkor jogi úton folytatni

  • értelmet adni annak, ami történt, vagyis eljutni a kifelé mutató narratívából az önvizsgálathoz, például nem a válságban keresni a hibát.


Végül visszament oda, amiben jó. Folytatta a munkát a szakmájában. Azóta - jórészt tapasztalataira alapozva - már üzleti tanácsadással is foglalkozik, újra céget alapított, a MOSAIC Transformation Agencyt és oktat a Kürt Akadémián.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter