kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 10 éve

Hogyan válhat a hobbi sikeres munkává?

A hobbi akkor válik munkává, ha már profitot is hoz a kreatív alkotónak. A kedvtelésből végzett munka sokkal nagyobb örömet okoz az alkotónak, mintha egy irodába járna dolgozni, és unottan végezné munkáját. A cikkben arra a kérdésre kerestük a választ, milyen folyamat vezet ahhoz, hogy valakinek a hobbija kitöltse az életét, és jövedelmet szerezzen vele. Két alkotót kérdeztünk, ők hogyan váltak sikeressé, illetve mik lehetnek az ilyen jellegű vállalkozásoknak a buktatói.

Nyújthat-e a hobbi munkaként örömet?

A Wikipédia szerint a hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi "passzió" vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.

Hobbija az embernek érdeklődés és örömszerzés miatt van, nem anyagi eredményekért. Hobbi például különböző tárgyak gyűjtése, a barkácsolás, a sport és a művelődés is. Az elmélyülten végzett hobbitevékenységnek következménye lehet, hogy valaki alapos ismeretekre, jártasságra és készségre, tudásra és tapasztalatra tesz szert egy vagy több területen. A cél mégsem az előbbi, hanem az önmegvalósítás, vágyak kiélése, a személyes célok megvalósítása.
Érdekes kérdés, hogy mikor válik a hobbi munkává, és amikor munkává válik, vajon tud-e még örömöt nyújtani. Azt is érdemes megvizsgálni, milyen folyamat figyelhető meg, amikor valaki az otthon kedvtelésből végzett tevékenységet már vállalkozásszerűen, akár profitorientáltan végzi.


Kreatív alkotók MagyarországonKét kreatív alkotót kérdeztünk arról, vajon meg lehet-e élni hobbiból Magyarországon, mi kellett ahhoz, hogy sikeresek legyenek, milyen folyamat vezetett el odáig, hogy a megélhetési forrásuk a kedvtelésből végzett alkotásaik eladása lett. Mindketten az interneten hirdetik termékeiket.Geiszt Csilla a Csillag Üvegékszer kreatív alkotója. Üvegműhelyében, fusing technikával készíti az ékszereit, saját tervei alapján. A legmagasabb minőségű ékszerüvegekből vágja ki az apró darabkákat, majd különleges kemencében, 800 Celsius fok körüli hőmérsékleten olvasztja össze azokat egységes egésszé. Mivel ezek kézműves alkotások, minden darab picit más, mint a többi, így egyedi és megismételhetetlen ékszerek készülnek.A Leelian Design boltjának fő profilja az ásványékszerek. Főként természetes anyagokkal dolgozik, így sok fémallergiás megtalálhatja a számára megfelelő ékszert. Nagy Mária Eszter hobbi ékszerkészítő 3-4 éve foglalkozik ékszerkészítéssel, ami hobbiként indult ugyan, ma mégis ennél már többnek érzi. Eleinte egyszerű bizsukkal foglalkozott, majd miután elkezdett ásványokkal dolgozni, teljesen magukkal ragadták. Ma már ásványok nélkül nem is készít ékszereket, csak megrendelésre.


Kedvtelésből vállalkozást indítaniArra a kérdésre kerestük a választ, meg lehet-e élni ma Magyarországon hobbiból. Geiszt Csilla szerint ehhez meg kellene határozni a megélhetés fogalmát. Az biztos, hogy nagyon sok munkával a közmunkás bérnél többet lehet keresni. Az alkotó tizenöt év vezetői múlttal, több diplomával és nyelvismerettel sem tudott ismét alkalmazottként elhelyezkedni. Hogy elfoglalja magát, keresett egy hobbit, ami - számára is meglepő módon - jövedelemforrásnak bizonyult.

A Leelian Design alkotója szerint meg lehet élni hobbiból, de ahhoz a kezdeti időkben csaknem erőn felül kell teljesíteni. Az egyik munkahelyén ért negatív tapasztalatok miatt döntött úgy, hogy kezébe veszi az irányítást és a már korábban meglévő hobbijából vállalkozást indít. Nagyon sok a bizonytalanság ma a magyar munkahelyeken. Megkapja-e a alkalmazott a munkabért vagy sem, csődbe megy-e holnap a cég vagy sem, mennyit kell túlóráznia valakinek azért, hogy a vezető méltónak találja a minimálbérre. Nagy Mária Eszter nem akart mástól függeni, így kötött ki egyéni vállalkozóként.

Geiszt Csilla szerint ha meg akar valaki élni a kedvteléséből, akkor nem lehet megmaradni hobbi szinten, hanem vállalkozásnak kell tekinteni, és rengeteget kell dolgozni ahhoz, hogy eredményt hozzon. Igényesség a termékek minőségében és a vevők kiszolgálásában, némi marketingismeret és - gyakorlat, türelem és kitartás mindenképpen szükséges. Az sem árt, ha emellett valaki ért a pénzügyekhez, leginkább a könyveléshez és az adózáshoz is.

Nagy Mária Eszter szerint nehéz beindítani egy vállalkozást, főleg indító tőke nélkül. Fontos a jogi utánajárás, a könyvelő, esetleg ügyvéd segítsége. Érdemes más vállalkozóktól, hasonló foglalkozású ismerősöktől érdeklődni, több vonatkozásban alaposan körülnézni, hogy tudjuk, megéri-e a jövőben, meg lehet-e belőle élni.


Több az előny, mint a hátrányA Leelian Design alkotójának sikeréhez az alkotó szerint a kitartása és az elszántsága vezetett. Örömet leli az ékszerek készítésében, a hobbijában, és ami boldogságot okoz, azért érdemes küzdeni.

Az ilyen jellegű vállalkozás előnye a függetlenség, a kötetlen munkaidő. Például a család ügyes-bajos dolgait lehet intézni napközben, persze ennek ára van, hiszen akkor éjszaka kell bepótolni a kieső munkát. Előnye még a kétkezi munka okozta sikerélmény. Hátránya a bevétel és a munka mennyiségének kiszámíthatatlansága. Ha például hétvégén jönnek a rendelések, akkor munka van, és nincsen program a családdal.
Nagy Mária Eszter előnyként hozta fel a szabad munkaidő-beosztást, a rugalmasságot, a hobbival való foglalkozás örömét. Hátránya az ilyen jellegű munkának a nagy felelősség és a számos szigorú kötelezettség, ami a vállalkozóvá válással jár. A munkaidő rugalmassága sem tekinthető minden esetben pozitívumnak, hiszen sokszor a hétvége is munkával telik, vagy este meg kell fűzni egy ékszert, hogy másnap lehessen postázni a többivel. Állandó tevékenység a szaladás a munka után, a marketinglehetőségek állandó kutatása, a szükséges éberség. Persze mindezek izgalmas feladatok, de azért olykor fárasztóak is egyben. Hátrány még a szabadidő hiánya, hiszen minden szünnap kiadásként könyvelhető el, de legalább is bevételmentes napnak.


KöltségszámításokEgy kedvtelésből elkészített termék árába a felhasznált alapanyagok költségét kell kalkulálni. A termék előállításához kapcsolódhat még az esetlegesen felhasznált energia díja, a gépek amortizációja, az anyagbeszerzés költségei, a hibás termékek selejtezése, a vállalkozás választott formájától függő módon kivett bér. Az értékesítéshez kapcsolódva: reklám és marketing költségek (pl. feltöltési díj és jutalék), telefonköltség, csomagolás. Ezeken kívül: könyvelés, bankköltség, irodaszer, adók (személyi, helyi, társasági), szakkönyvek vagy szakmai továbbképzés költségei. A választott terméktől függően még egyedi költségek is lehetnek.

Nagy Mária Eszter a termékeit otthon készíti, tárolja, árulja, a lakás fenntartási költségeire is kell gondolnia, az áramra, a fűtésre. Költségnek vehetjük az utazási költséget, amit árubeszerzésre költ. Ezeket mind bele kell kalkulálni a termékek árába az alapanyagon és a munkadíjon kívül. Emellett nem szabad magas áron kínálni a termékeket. Más árai vannak a Békéscsabán és a Budapesten kínált termékeinek. A gyulai üzletben, a turistavárosban megint más a helyzet.


Üzleti terv: ha lehet, készítsünkA Csillag Üvegékszer alkotója készített üzleti tervet, az ásványékszerek alkotója nem tervezett. Geiszt Csilla mivel magas kezdőtőke igényű hobbit választott, terveznie kellett, hogy mekkora forgalom mellett, mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetett pénze. Ő csak javasolni tudja az üzleti terv készítését, hiszen nem árt tudni, mekkora a tőke igénye, mennyi a reálisan várható nyereség. Azután ezt rendszeresen frissíteni is kell a tények alapján, és ha a bevétel a bevezető időszak után sem éri el az elvárt, szükséges szintet, akkor tudni kell meghozni a döntést, hogy érdemes-e tovább foglalkozni vállalkozásszerűen ezzel a tevékenységgel.

Nagy Mária Eszter nem tervek szerint dolgozik, ezért maximálisan rugalmasnak kell lennie mind az anyagbeszerzésnél, mind a szállítókkal, mind a vevők igényeivel kapcsolatban. Azért érdemes tervet készíteni, mert így be lehet osztani, hogy a bevételből mennyi forog vissza anyagköltségbe, és mennyi marad a háztartásban.

A Leelian Design alkotója legszívesebben minden mai fiatalnak ajánlaná, hogy gondolkozzon el, mivel szeretne valójában foglalkozni az életében, és vegye a kezébe a kezdeményezést először kicsiben, majd folyamatosan beletanulva a vállalkozásba. Sokkal elégedettebb élethez vezet, mint egy irodában ülni, ahol kedvtelen az ember és azt sem tudja, hogy került oda. A szakmák kitanulása ma kincsnek számít, és ebben rejlik a jövő.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Közel 300 fővel nőtt a gödi Samsung, több kölcsönzőnél csökkent a létszám

Idén januárról februárra a gödi Samsung SDI akkumulátorgyártónál 276 fővel, 4114-re nőtt a foglalkoztatottak létszáma. Két nagy... Teljes cikk

Rehabilitációs hozzájárulás 2024-ben

Az idei évben jelentős mértékben - 2,4 millió forint/főre - emelkedett a rehabilitációs hozzájárulás, ami arra ösztönzi a munkaadókat, hogy még... Teljes cikk

Nagyot nőtt a takarítócég, már több mint 11 ezren dolgoznak náluk: létszámtrendek

Tavaly decemberről idén januárra az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B + N Referencia Zrt-nél nőtt legnagyobbat az... Teljes cikk