Megjelent: 10 hónapja

Hollandia előzte a briteket: erre megy tanulni a magyar diák

A külföldi tanulmányokat megcélzó magyar diákok közül a legtöbben továbbra is Ausztriában tanulnak, második helyen Németország, a harmadikra pedig feljött Hollandia, megelőzve az Egyesült Királyságot - derül ki az Engame Akadémia ma bemutatott kutatásából. A HR Portál kérdésére az oktatási szakértők megbecsülték, mennyibe kerülhet egy diáknak, amíg Hollandiában alapdiplomát (bsc - ba) szerez.

Külföldi tanulás diploma, engame akadémia-

Az utóbbi két évben csökkenő ütemben de továbbra is folyamatosan, évi pár száz fővel nő a külföldön tanuló magyar diákok száma, a 2022/2023-as tanévben 16 223 magyar diák tanult külföldi egyetemeken. Bár ez az összes felsőoktatásban tanuló magyar diáknak mindössze 7%-a, a legjobb középiskolákból továbbra sem ritka, hogy a végzős tanulók több, mint ötöde külföldi egyetemen folytatja tanulmányait. “A növekedés csökkenő ütemében vélhetően nagy szerepet játszik a hazai gazdasági helyzet, és ezáltal a családok csökkenő rendelkezésre álló jövedelme is. Diákjainknál is többször fordul elő az elmúlt időszakban, hogy a korábbi tervekhez képest mégsem tudja a család megfinanszírozni a külföldi tanulmányokat.” - tette hozzá Nádas Rita, a külföldi egyetemi tanulmányokra felkészítő Engame Akadémia oktatási vezetője.

A magyar diákok körében továbbra is változatlan az öt legnépszerűbb célország listája, a sorrend azonban nem a régi:

Magyar diákok számának alakulása alapképzésben a legnépszerűbb hat célországban
Magyar diákok számának alakulása alapképzésben a legnépszerűbb hat célországban

 

Az első és második helyen továbbra is Ausztria (3633 diák) és Németország (2908 diák) szerepelnek, melyek az ingyenes képzések, a közelség és a - főleg Németországban - színvonalas egyetemek miatt töretlen népszerűségnek örvendenek a magyar diákok körében. Aki viszont angol nyelven tanulna, nekik a két ország felsőoktatásában korlátozottak a lehetőségei.

Nagyot nőtt Hollandia népszerűsége a magyar diákok körében
Nagyot nőtt Hollandia népszerűsége a magyar diákok körében

 

A harmadik helyet Hollandia vette át az Egyesült Királyságtól a 2022/2023-as tanévben. Hollandiában 23%-kal, 2433 főre nőtt a magyar diákok száma, ez az érték majdnem háromszorosa az öt évvel ezelőtti 853-nak. A megfizethető (évi 2314 euró) tandíj, a magas színvonalú oktatás (10 egyetem a világ legjobb 200 egyeteméből, pl Delft University of Technology vagy a University of Amsterdam) és a nagy számú angol nyelvű képzési választék tette a britek EU-ból való kilépése után nem csak a magyar, hanem az EU-s diákok kedvencévé. A nagy dömping következtében kialakuló lakhatási válságot új kollégiumok építésével próbálják kezelni, de a közelmúltban komolyan felmerült az angol nyelvű képzések számának korlátozása is. A korlátozást támogató kormány azonban júliusban megbukott, így az új kormány novemberi megalakulásáig legalább várni kell, hogy megtudjuk milyen irányban folytatódik a gondolkodás a témában, egy esetleges szigorítás pedig még később tud csak életbe lépni. A Hollandiába vágyó diákok így legalább egy kis időre fellélegezhetnek.

Bezuhant a brexit után a magyar jelentkezők száma a brit felsőoktatásban
Bezuhant a brexit után a magyar jelentkezők száma a brit felsőoktatásban

 

A negyedik helyre visszacsúszott Egyesült Királyságban sok változás nincs, az ország felsőoktatása továbbra is a világ egyik legerősebbike (27 egyetem a top 200-ban) a brexit óta megváltozott finanszírozási feltételek miatt mégis meredeken csökken a szigetországba jelentkező európai és egyben magyar diákok száma. Míg 2020-ban még 1100 magyar diák adta be a szigetországba jelentkezését, 2022-ben már csak 315. Sőt, a felvettek arányában látni jelentős visszaesést. Amíg a feltételek nem javulnak, azon belül is amíg nem lesz újra elérhető a kedvezményes diákhitel, nem várható változás.

Az ötödik helyre befutó Dániát illetően ugyan korábban okozott némi bizonytalanságot a kormány 2021-es döntése, miszerint csökkentik az angol nyelvű képzések számát, ám ezt a szigorítást most nemcsak visszavonták, de még nyitni is szeretnének, még több nemzetközi diákot fogadnának az oktatásban. Bár ezek új fejlemények, még nem látszanak a 2022/2023-as adatokon, vélhetően a következő évektől újra növekedésnek indul a skandináv országban tanuló magyar diákok száma.

 Nádas Rita kiemelte mégaz angol nyelvű EU-tag Írországot, mint vonzó opciót. Nincs tandíj, helyette egy 3000 ezer eurós éves díjat kell fizetnie a diákoknak, amelyet szociális alapon egy ösztöndíj keretében el is engedhetnek. Kiemelkedőek az országban az orvosi egyetemek. Az érettségi eredmény dönt a felvételről, éppen ezért azt javasolja Nádas Rita, hogy minél több tárgyból tegyen a fiatal emelt szintű érettségit, matematikából például ez plusz 25 pontot jelent.

A külföldi továbbtanulás korábban is komoly és hosszú felkészülést igényelt, ám az elmúlt évek tapasztalata alapján ez csak fokozódott. A nemzetközi felsőoktatási paletta továbbra is, sőt egyre inkább mozgásban van. Érdemes több opcióban gondolkodni, a változásokat szinte napi szinten követni kell, hiszen nemcsak a gazdasági helyzet változik, de mint látható, a nemzetek kormányai is komoly hatást gyakorolnak az elérhető képzések számát, tanítási nyelvét illetően - és akár egy-két év alatt is óriási változások történhetnek.

Népszerű szakok

Az akadémia saját diákjai és szüleik körében végzett, 2023 szeptemberi, nem reprezentatív online kutatására érkezett visszajelzések alapján a nagyon alapos felkészülés mellett az előzetes személyes benyomás megszerzésének fontosságát emelték ki a válaszadók, valamint azt, hogy a végső döntésben ne az ország, hanem a konkrét szak legyen a perdöntő.

Az Engame Akadémia 2022/23-as tanévben végzős hallgatói átlagosan fejenként három sikeres felvételi ajánlat közül választhattak, az összes beadott jelentkezésük 79%-a volt eredményes. “A diákjaink által választott országok és egyetemek továbbra igen színes képet mutatnak. Az Egyesült Államoktól kezdve (pl. Brown University), az Egyesült Királyságon át (pl. Oxford és Cambridge), Olaszországon (pl. Bocconi vagy University of Bologna) és Írországon át (pl. Trinity College Dublin) egészen Belgiumig (pl. KU Leuven) és Svájcig (pl. ETH Zürich) mindenfelé mennek” - mondta Nádas Rita.

A választott szakok közül a társadalomtudomány, az üzleti tanulmányok, a matematika és alkalmazott területei, a művészetek, a kommunikáció és média a legnépszerűbbek. A szakember felhívta a figyelmet, a külföldi iskolák erősségei közé tartozik, hogy egy szak több területet is átfoghat. Lehet jelentkezni írországba az üzlet és a társadalomtudomány, Hollandiába a politika, pszichológia, jog, közgazdaságtan kombinációjára. Hollandiában az ottani nemzetközi intézmények miatt érdekes lehet a nemzetközi jog szak.  

Ennyibe kerül a holland diploma

A HR Portál kérdésére, hogy mennyibe kerül egy 3 éves alapdiploma megszerzése Hollandiában, az Engame Akadémia szakértői hozzávetőleges számítást végeztek. Havi 1500 eurós megélhetéssel (lakás, étkezés, közlekedés) és évi 2300 eurós tandíjjal számolva 51 900 euró (körülbelül 20 millió forint) körül alakulhat a diplomaszerzés. (évi 10 hónapos ottléttel számítva). Azonban éppen a lakhatási válság miatt többnyire nem lehet nyárra lemondani az albérleteket, hanem folyamatosan fizetni kell, illetve gyakori, hogy már jóval a tanév kezdete előtt le kell csapni egy bérleményre, ha épp akkor sikerül találni. Árnyalja a képet, hogy a diákok a tanulmányaik alatt dolgozhatnak a helyi órabéreknek megfelelően és a munka (és bizonyos egyéb feltételek) mellett diákhitelt is felvehetnek.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miben erősek a munkában és hogyan tanulnak? Terítéken 4 generáció

Karrierépítők és munka után titokban lazulók, megbízhatók, de a főnökükben állandóan hibát találók, munkaidő helyett projektekben élők.... Teljes cikk

Az attitűd a kulcs, nagy a verseny a fiatalokért: így keresi az utánpótlást a Marriott

Három-négy munkakör jut eszünkbe, ha egy szállodára gondolunk, pedig nagyjából 80-100 pozícióról beszélhetünk. Nagy a verseny a fiatalokért és... Teljes cikk

Milliós fizetés és hideghívások: milyen a jó ingatlantanácsadó?

Egy közvetítés után milliós bevétel? Ingatlantanácsadóként elérhető fizetés. Nem magas a belépési korlát sem, ám ehhez kitartó tanuláson,... Teljes cikk