Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Így terelnék a közmunkából a versenyszférába az embereket

Tanácsadói hálózat létrehozását szorgalmazza az NGM, amely segítené a közmunkások visszatérését a versenyszférába, írja a Világgazdaság. Siker esetén ez akár 10 ezer ember visszatérését jelenthetné a nyílt munkaerőpiacra.

Százfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat létrehozását javasolja a közfoglalkoztatás átalakítására felkért, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői által alkotott grémium.

Emellett azt is javasolják, hogy 25 év alatti, valamint önálló vagy segítséggel a versenyszférában elhelyezkedésre képes személyek ne kaphassanak állást a közmunkaprogramban.

Közfoglalkoztatásban való részvételt maximalizálnák három évente egy évben. Szakképzett munkavállalók csak akkor kerülhetnének a programba, ha a a járási hivatal háromszori munkaközvetítési kísérlete sem jár sikerrel, vagy nem tudtak neki állást ajánlani 3 hónapig.

A központok létrehozását a megyei és fővárosi kormányhivatalokban kívánják megvalósítani átlagosan öt fővel, két évig, vagyis 2018. december 31-ig tartó központi munkaerő-piaci program keretében. A hálózat fenntartásának összköltsége - megyei és járási szinten - 3,5 milliárd forintba kerülne. Siker esetén 10 ezer embert lehetne visszairányítani a nyílt munkaerőpiacra.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter