Megjelent: 7 éve

Így vigyáznak dolgozóik egészségére a "Legegészségesebb munkahely" pályázat nyertesei

images

images

Egy nagyvállalat felsővezetője hívott fel azzal, hogy egy-két hónapja folyamatosan fáradtnak érzi magát. Sajnos, mielőtt még személyes találkozóra került volna sor, kórházba került. Szerencsére nem nagy a baj, de kivizsgálások sora vár rá. Az orvos legalább 3 hét táppénzt javasolt. A munkahelyén közben mindezt nehezen tolerálják: aggódnak, hogy nem lesznek meg az elvárt eredmények. A felsővezető segítséget nem kapott a vállalattól, pedig évek óta lojális munkatárs, aki több tízmillió forintot termelt már a tulajdonosoknak.

Ennek következtében született meg a vezető fejében az elhatározás, hogy, ha felépül, az első teendői között lesz egy vállalati egészségprogram megszervezése a cégnél. Fenntartható programot szeretne, vagyis havi-kéthavi rendszerességgel lesznek programok, előadások, szűrővizsgálatok, konzultációk, coachingok.

Ezen rövid és tanulságos történet után jöjjenek további jó példák. A Táplálkozz tudatosan! program és az EgészségTrend Magazin minden év novemberében meghirdeti a "Legegészségesebb munkahely" pályázatot. A fenntarthatóság és a folyamatos programok is szempontot jelentenek, hogy mely vállalatok kapják a díjat.

A tavalyi év díjazottjai:

I. Market Építő Zrt.
II. TV2
III. HP Magyarország Informatikai Kft.


A díjazottak programja jó példa és inspiráció lehet minden cég számára, bizonyítva, hogy érdemes céges egészségprogramokba fektetni időt, pénzt és energiát.

HP Magyarország - globális wellness program

A HP Magyarország munkatársai önszerveződő alapon indították el a mozgásprogramjaikat. 2011 óta a vállalatnál úgynevezett globális wellness program működik, amelynek középpontjában itthon egy 20 fős csapat áll, akik önkéntes alapon értesítik a kollégákat a különböző sport - és egészségmegőrző programokról, bevonva a vidéki kollégákat is. A program 3 fő pillére: a fizikai wellness, a lelki élet és a pénzügyi jóllét segítése, illetve annak tanítása, miként lehet hosszú távon gondolkodva pénzügyi stabilitást elérni.

A HP csapata rendszeresen szervez és vesz részt futóversenyeken, gyalog- és biciklistúrákon, de a dolgozók lelki egészségére is figyelmet fordítanak. Díjmentesen vehetnek igénybe telefonos coachingot, segítő vonalat a munkatársak és a családtagjaik.

Informatikai vállalat lévén blogban is tájékoztatják a kollégákat az egészségmegőrzés lehetőségeiről, ahol élménybeszámolókkal és a "Leteszteltük" rovattal segítik a munkatársakat a tájékozódásban.

TV2 - fontos hozzáadott érték, ha nem kell a szabadidőt beáldozni

A TV2 az egészségmegőrzésre és a mozgásra helyezte a hangsúlyt az elmúlt néhány évben. A tavalyi ében 4 alkalommal szerveztek egészségnapot, amelyek munkaidőben zajlottak.

Rendkívül fontos hozzáadott érték, ha egy vállalat munkaidőben biztosítja ezeket a lehetőségeket, hiszen így a kollégáknak nem kell a szabadidejüket beáldozni. Konkrét témák kerültek fókuszba, úgy, mint daganatos betegségek szűrése, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelése, gerincbántalmak megelőzése. A program keretén belül több mint 500 vizsgálatot vehettek igénybe a kollégák, a vizsgálatok eredményét minden esetben szakorvossal beszélhették meg. A TV2 csapatai futóversenyeken indultak, az egészségnapok alkalmával pedig a gerinctorna és a tai chi alapjait ismerhették meg a kollégák. A program az AKTÍV PLACC elnevezést kapta.

Market Építőipari Zrt. - a figyelem energiája

A tavalyi év Legegészségesebb munkahelye a Market Építőipari Zrt. lett. Azóta is időről-időre szerveznek a munkavállalóknak testi és lelki egészségét fejlesztő programokat. A Market azt is felismerte, hogy jelentős költségcsökkentő hatásai is van, ha a kollégák egészségesek.

A figyelem energiája, mindig pozitív eredményt hoz, és ezt csak fokozza, ha jótékonysági céllal tesszük. A Market Zrt. munkatársai jótékonysági futást szerveztek, amivel a Bátor Tábort támogatták. Egyedi programként sárkányhajó csapattal is büszkélkedhetnek, így nem csak a vállalat és az irodák keretein belül találkoznak a munkatársak. A szűrővizsgálatok mellett rendszeres az irodai masszázsprogram, amely a fáradt hátak és a stresszkezelés egyik legjobb ellenszere. Egészségfejlesztő program keretében biztosítottak konzultációs lehetőséget egy dietetikussal, ez azért is nagyon fontos, mert az egészséges életmód és táplálkozás során a személyre szabottságot is biztosítja.

Mennyibe kerül egy egészségnap?

Az egyes elemek és vizsgálatok, a létszám mind meghatározzák, hogy milyen költségekkel kell számolni, de nagyságrendileg már 400.000 forinttól lehet egy kitűnő egészségprogramot szervezni. A rákszűrés és az ultrahangos vizsgálatok a legdrágábbak, de a vércukorszint mérés, talpnyomás, vagy szemvizsgálat a kedvezőbb árfekvésű vizsgálatok körébe tartoznak. Az egészségnap akár több millió forintba is kerülhet, de ilyenkor érdemes átszámolni, hogy egy vezető kieső munkája mit jelent a cég eredményessége szempontjából. A mentális egészséget fejlesztő programok szintén elérhetőek már 300-350.000 forinttól, ahol workshopokon és egyéni konzultációk keretében van lehetőség megismerkedni a különböző önismeretei, valamint stresszkezelési módszerekkel.

Az egészségnapoknál érdemes felmérni, hogy milyen fókusztémára szervezzük a vizsgálatokat, vagy az előadásokat. Az egészséges ételek kóstolója, a főzőprogramok és a lelki egészséget támogató elemek (például stresszkezelés, akupunktúra, életvezetési tanácsadás) további színfoltjai lehetnek a munkahelyi egészségmegőrzésnek.

Sélei Annamária
Táplálkozz tudatosan! program
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter