Megjelent: 11 hónapja

Ilyen egy nap az informatika bizniszben

Szilágyi László a DXC Technology hazai szakértője informatikai és üzleti szerepkörökben is mozog egyszerre: Business Analyst, aki felméri az ügyfél igényeit, fejlesztő, aki részt vesz a fejlesztendő rendszerek kialakításában, projektvezető munkáját segíti tervezési feladatok egy részének elvégzésével. Igazi modernkori IT-s, hol otthonról, hol az irodai stand-upokban csatlakozik be a csapat pörgésébe. A délutáni sörözés pedig csak hab a DXC-sek napján.

Szerencsére elég szabadon kalibrálható a munkaidőnk a cégnél, rugalmasan kezeljük. Lehet home office-ban dolgozni, persze csak akkor, ha egyedül végezhető feladataink vannak, és aznap nincs olyan meeting, amin mindenképp személyesen kell részt venni. Ezek az otthon töltött munkanapok kiválóak a nagy fejlesztési tervdokumentációk készítésére, ilyenkor bele lehet merülni a munkába és nem zökkenthet ki belőle senki és semmi.

A iroda Újbuda központjában van, tömegközlekedéssel szinte minden irányból jól megközelíthető. Én felváltva járok be tömegközlekedéssel, autóval vagy motorral. Ha tömegközlekedéssel jövök, akkor sincs holtidő, ilyenkor van lehetőség zenehallgatásra, olvasásra. A kollégáim közül sokan a kerékpározást választják a munkahelyre való bejutáshoz, nekik előny, hogy a kerékpárút is épp itt fut az ablakunk előtt.

Ma is különböző kétkerekűkkel érkeztünk. Van, aki sportosan, van, aki gyorsan.

Indul a reggeli rutin

Változó, hogy mikor érek be az irodába: mostanában a jó időt és a hosszú nappalokat kihasználva van úgy, hogy már reggel 7 óra előtt bent vagyok, cserébe délután több időm marad a munkán kívüli dolgaimra.

A reggeli órákban még nyugalomban ellenőrzöm a napi feladataimat, átnézem melyik milyen státuszban van. A korai órákat azért is szeretem, mert hatékonyan lehet megválaszolni az esetlegesen előző napról megmaradt leveleket. De a reggeli feladatok közé befér egy kávé is a korán érkező kollégákkal.

Egy tipikus agilis munkanap

Az első fix pontja a munkanapunknak az agilis munkavégzés részeként a daily standup mindennap fél 10-kor. Talán furcsa lehet, hogy ezt a meetinget nem ülve, hanem állva tartjuk - az a tapasztalat, hogy sokkal hatékonyabb, gyorsabb az egyeztetés, a kérdések átbeszélése. A sok ülés után jó felállni és frissebb az egész beszélgetés. Mindenki elmeséli, hogy milyen feladatai voltak előző nap, volt-e problémája, amiben esetleg segítséget vár, illetve ki mit fog csinálni aznap.

A meeting utána a nap ma egy olyan dokumentum összeállításával folytatódott, ami alapján a kollégák el tudtak kezdeni dolgozni a feladatokon. Ebben a dokumentumban már konkrét képernyőterveket, az igényt megvalósító algoritmusok működését, illetve adatkapcsolat specifikációkat írunk le, ezzel biztosítva a fejlesztők pontos munkavégzését. A mai napon extraként scrum master helyettesítési feladataim is akadtak, ez annyit jelent, hogy hozzám fordulhatnak a csapattagok technikai problémáikkal, például ha valaki nem éri el az adatbázist, nincs hozzáférése egy adott területhez.

A DXC vállalati szoftvereket fejlesztő részénél dolgozom, a mi csapatunk a hazai piacvezető telekommunikációs cég számlázó- és CRM rendszerét fejleszti. Ehhez több technológiát használunk, Oracle adatbázist, amihez különféle kliensek (Java, Centura, Delphi) kapcsolódnak.

Összekovácsolódott társaság vagyunk. Vannak olyanok, akikkel már 25 éve ismerjük egymást és együtt dolgozunk. A csapatunkban informatikusokon kívül vannak business analystek, pénzügyi-adminisztrációs területen dolgozó csapattagok is. Skillek szempontjából nagyon jó felépítésű a társaság, a szerepkörökhöz tartozó feladatok igény szerint átfedhetik egymást: pl. a fejlesztők is nehézség nélkül végeznek tervezői vagy tesztelői feladatot, amennyiben ezzel előrébb tudják mozdítani a közös szekeret. Mindig nagy büszkeség, amikor egy adott alkalmazás- vagy szoftververzió sikeres a megrendelő szemében is - itt mindenki magáénak érzi a leszállított terméket, igazi csapatmunka minden, amit kiadunk a kezünkből.

Az én feladatom a csapatban részben Business Analyst, részben fejlesztői tevékenységekben merül ki, de nem áll messze tőlem a tervezés és a projektvezetés sem. Most például egy olyan projekten dolgozom, amelynek során a telekommunikációs cég egy alkalmazásából egy, a megrendelő architekturális elvárásainak jobban megfelelő másik alkalmazásba visszük át az adatokat és a számlázási rendszer egyes részeit. Emiatt én most két helyen is ülök az irodában: annál a csapatnál, ahonnan és ahová visszük át az üzleti funkciókat. Ez a munkafolyamat megkívánja a rendszeres egyeztetést a megrendelővel. A napi feladataim sorrendjét nagyjából én határozom meg, figyelembe véve a csapat által ismert prioritásokat és fejlesztési határidőket.

Feltöltődés délben

Kell az energia, így ebédidőben néhány rendszeresen látogatott helyünket keressük fel a környéken: vannak gyorséttermek, pizzázók, főzelékbár, sőt rétesező is a közelben, de az én egyik kedvencem a Fehérvári úti vásárcsarnok, ahol sült hal, sült kolbász és más házias ételek is megtalálhatók az étlapokon, és a sor is gyorsabban lepörög mint a felkapottabb ebédelős helyeken. Ezen a napon néhány kollégát is magammal csábítottam a piacra egy közös ebédre.

Délutáni meeting

Délután személyes egyeztetés zajlott megrendelőnkkel, a telekommunikációs cég szakértőjével. Kivételesen most ők látogattak el hozzánk, így a helyszínen ki tudta próbálni fejlesztői környezetben a már elkészült módosításokat, az apróbb változtatásokat pedig ilyenkor azonnal meg tudunk ejteni.

Napzárta a kollégákkal

Elég nagy az összetartás munkaidőn túl is, rendszeresen vannak közösen szervezett programjaink. Néha eljárunk bowlingozni, de a hőségre és a kollégák nagy érdeklődésére való tekintettel ma az egyik kedvenc helyemre látogattunk el - ahol állítólag máskor is meg kell jelennünk…

Fotó: DXC
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mi kell ahhoz, hogy digitális szabadúszóként sikeres legyél?

Ugyan még csak 26 éves, mégis lassan évtizedes munkatapasztalat áll mögötte. Diákként a vendéglátásban kezdte egy mexikói étteremben, majd... Teljes cikk

Így lett világbajnok a magyar bútorasztalos

Simon Krisztián a hazai Szakma Sztár Fesztivál és a tavalyi EuroSkills verseny győzelme után idén augusztusban világbajnok lett a WorldSkillsen... Teljes cikk

Ha késlekedsz egy napot, oda lehet az egész évi munkád - egy növénytermesztő gazda munkanapjai

„A magad főnöke vagy.” „Folyamatos kihívásokkal szembesülsz.” „Ha késlekedsz egy napot, akkor lehet, hogy oda az egész évi munkád.”... Teljes cikk