Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Informatikai álláspiac - Bruttó 250 ezer forint körüli pályakezdői fizetés

Négy évvel ezelőtt válságba került az informatikai iparág, csökkentek a fizetések, és kevesebb álláslehetőséggel is találkozhattak az álláskeresők. Mostanra több informatikai fejvadász is óvatosan optimista, kedvező jelekről számol be: " A megrendelések növekedéséből arra következtetünk, hogy megindult valami az IT-munkaerőpiacon, bár ez csak saját tapasztalatunk. Azt látjuk, egyre többen bővítik IT-csapatukat, 8-10 fős fejlesztői teamek jönnek létre", mondja Csudutov Csudinka, a Mimox ügyvezetője.

A bővülés nem csupán Magyarországon, hanem Németországban is megfigyelhető: egy közelmúltban publikált felmérés szerint egy év alatt 28 százalékkal nőtt a németországi IT-állásajánlatok száma.


Akiket keresnek: Java, Oracle, .Net szakértők

A programozók, szoftverfejlesztők között több programnyelv specialistái is felbukkannak az álláshirdetésekben. " Megbízóink a Java és az Oracle vonalat ismerőket részesítik előnyben, ezen belül a J2EE, a C# technológia valamint a .NET specialistái keresettek", jegyezte meg Paulovics Éva, az IT-Jobs ügyvezetője.

Horváth Attila, a Majer&Field ügyvezetője hozzátette, elsősorban több éves tapasztalattal, naprakész tudással rendelkező programozókat, senior fejlesztőket keresnek Java és .Net technológiákban.

A szaktudáson kívül a legtöbb esetben elvárás a rugalmasság, a sokrétű tudás, és annak átadási készsége. A rugalmasság azért is fontos, mert előfordul, 2-3 hétre egy külföldi projektre küldik a programozót. Egyre nagyobb igényt látok a szoftverfejlesztés folyamatszervezésével foglalkozó szakemberre.

Magyarországi hirdetésekben gyakran keresnek munkaerőt business analyst pozícióra. A munkakörről Paulovics Éva elmondta, olyan informatikai és közgazdasági végzettséggel, tudással rendelkező szakembert takar, aki az informatika és az adott szakterület - például logisztika - között kommunikál, felméri a terület informatikai igényeit.


Hiányosságok: fellépés, nyelvtudás

Nehéz helyzetben vannak a gyakorlati tapasztalattal nem vagy alig rendelkező pályakezdők. Javasolt már egyetemi, főiskolás évek alatt projektekben részt venni. Horváth Attila tanácsa a pályakezdőknek: "Javítja a későbbi lehetőségeket, ha olyan cégnél kezdünk el dolgozni, ahol mindig a legmagasabb technológiát használják. Még akkor is, ha kevesebb pénzt ajánlanak, mint egy régebbi technológiát használó másik cégnél. Hosszabb távon viszont ez kifizetődik."

"A magyar informatikus álláskeresők hiányossága továbbra is az angoltudás. Nemzetközi cégeknél nem elegendő a szaknyelvet ismerni, folyamatosan kell kommunikálni a munkahelyen vagy a nemzetközi központtal több országot átfogó projektben", fogalmazott Csudutov Csudinka.

Paulovics Éva szerint probléma még informatikusok között az öneladás és az interjún való külső megjelenés is. A cég kultúrájától is függ, mit várnak el öltözködésben a jelöltektől. Különösen banki és biztosítói interjúknál lényeges az elegáns megjelenés.


Külföldi álláslehetőségek

"Németországi és ausztriai megbízóink nagygépes fejlesztésekhez keresnek Magyarországról munkaerőt, elsősorban az SAP különböző moduljaihoz fejlesztőket és tanácsadókat. A német és osztrák munkához nagyon jó, legalább középszintű általános nyelvtudás szükséges, ami sok pályázónak gondot okoz. A jó szaktudás mellett rugalmasságot, talpraesettséget, folyékony kommunikációt felmutató pályázókat részesítik előnyben", fogalmazta meg tapasztalatait Paulovics Éva, hozzátéve: pályakezdőknél lényeges, valamilyen módon különböztessék meg magukat a többi versenytárstól: ez lehet egyetemi szakirány, jó nevű cégnél végzett szakmai gyakorlat vagy izgalmas projektben való részvétel.

Az IT Jobs német és osztrák megbízói a külföldi munkát vállalók számára sok esetben projektmunkákat kínálnak időszakos jelleggel. A kiválasztás több körben történik, mely közül az első szűrő egy magyarországi nyelvi és szakmai teszt. Ezután a külföldi cég telefoninterjút készít az esélyes jelöltekkel, akik közül a legjobbakat harmadik körben személyes interjúra is meghívja.


Negyedmilliótól 1,5 millióig

A kezdő fizetésre vonatkozó kérdésre a fejvadászok elmondták, a szoftverfejlesztők bruttó keresete 200-250 ezer forint körül mozog, 1-2 éves tapasztalattal rendelkező junior fejlesztőként viszont már 300 ezer forintot lehet keresni. Különösen jól fizet az informatikai megoldások értékesítését irányító IT-sales-igazgatói munka, amelyben havi másfélmillió forintos fizetés is elképzelhető.

Karácsony Zoltán
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagyvállalatoknál dolgozna a fiatalok többsége

Bár továbbra is stabilan emelkedő trendet mutat az egyetemisták vállalkozási hajlandósága az ezt kétévente vizsgáló nemzetközi kutatás... Teljes cikk

Egy vagy két autót is érdemes flottába vinni

Ki engedheti meg magának, hogy flottája legyen? Bizonyára sokan a nagy cégekre gondolnak több száz autóval, ami részben igaz, de nincs pont így,... Teljes cikk

10-ből 7 fiatal fizetésemelésre számít

A fiatalok többsége, 54 százaléka kisebb mértékű, míg 19 százalékuk komolyabb béremelésre számít a következő egy évben - derül ki a K&H... Teljes cikk