kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Interim menedzsment az autóiparban

Az autóipar Magyarország egyik legfontosabb iparága, melyben a Hammel & Hochreiter sikeres interim menedzsment tevékenységet végez több cégnél is. Az Interim Manager Academy-vel folytatott együttműködésünk eredményeként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyarországi autóipar és az interim menedzsment viszonyát két oldalról - egyrészt az interim menedzser, másrészt a szolgáltatást igénybe vevő megbízó szemszögéből mutatjuk be.

Az Akadémián végzettek között van a kecskeméti Bosal ügyvezetője, Rasovszky Miklós és a Hammel & Hochreiter interim menedzsere, Fejős Péter is, őket kérdeztük:

- Miként járulhat hozzá az interim menedzsment, mint vezetési eszköz az autóipari fejlesztések megvalósulásához? Az autóiparban milyen esetekben jelenthet megoldást az interim menedzsment?

- A magyar ipar egyik húzóágazata az autóipar, amely mindenhol megköveteli a legkorszerűbb technológiák, a legújabb fejlesztések és a legátfogóbb minőségmenedzsment alkalmazását. Nincs ez másként a menedzsment módszerek területén sem. A nyugaton már széles körben alkalmazott interim megoldások egyre elterjedtebbek hazánkban is. Alkalmazási területük az autóiparban is a klasszikus: hirtelen fellépő igények esetén munkatársak időleges kiesése a munkából, például betegség, gyermekvállalás miatt; átmenetileg megugró megrendelések kielégítése idején; új termékek implementálásánál, illetve termelés áttelepítésénél; projektfeladatok alkalmával, azonnali professzionális megoldás a képzett és tapasztalt interim menedzser alkalmazása, aki költséghatékonyan, a vállalt feladatra koncentrálva teszi a dolgát, majd távozik.

Fejős Péter
- Aktív interim menedzserként mi motiválta arra, hogy részt vegyen az Interim Menedzser Akadémia oktatási programjában?

- Az élethosszig tartó tanulás talán már közhelyként hangozhat. Ha valaki sikeres akar lenni saját területén, elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát, profi legyen a szakmájában. Az Interim Menedzser Akadémia egy kiváló lehetőség a profivá váláshoz.

- A már meglévő interim tapasztalatain felül mit nyújtott Önnek az Akadémia?

- Az Interim Menedzser Akadémia, mint a neve is mutatja, nem alapszintű képzés. A benne résztvevők évtizedes vezetői tapasztalattal, széleskörű szaktudással rendelkező szakemberek. Ez azonban az interim menedzsmentben még nem elég, mert ezt is, mint minden szakmát, tanulni kell. Ezt a tudást szerezhettem meg a szakma kiváló hazai és holland oktatóitól és gyakorló menedzsereitől.

- Hogyan tudja alkalmazni az interim menedzsment terén megszerzett ismereteit, különösen az Akadémia által nyújtottakat a jelenlegi autóipari projektje során?

- Egy adott szakterület kiváló ismerete az interim menedzsmentben triviális elvárás. Az Akadémia rengeteg gyakorlati ismeretet, készséget tanított. A meglévő szaktudás mellett olyan eszköztárra és know-how-ra tettem szert, melyeket interim menedzserként nagyon jól tudok hasznosítani; melyek azonnal alkalmazhatóak, sőt, alkalmazandóak is a projektek során. Így van ez a jelenlegi projekt esetében is. Az Akadémia által többek között az interkulturális kommunikáció, az asszertív kommunikáció és az üzleti etika terén nyújtotta ismeretek hozzájárultak ahhoz, hogy a vegyes nemzetközi team-mel (német, holland, japán és magyar tagok) igen rövid idő alatt nagyon hatékony együttműködést tudjak kialakítani.

- Miként járulhat hozzá az interim menedzsment, mint vezetési eszköz az autóipari fejlesztések megvalósulásához?

Rasovszky Miklós
Rasovszky Miklós: Az autóipari vállalatok jelentős része a napi feladatokhoz igazított humánerőforrással rendelkezik, s így számukra minden váratlan illetve addicionális feladat extra erőforrást igényel, ráadásul a feladathoz csak a legritkább esetben társul elegendő idő. Véleményem szerint az interim menedzsmentszolgáltató elsődlegesen azzal a képességével, hogy képzett, tapasztalt munkatársakat tud a megbízó részére, rövid határidővel biztosítani.

- Aktív felsővezetőként miért döntött úgy, hogy részt vesz az Interim Menedzser Akadémia oktatásában?

-Tekintettel arra, hogy az interim menedzserek ugyanolyan vagy nagyon hasonló feladatokat látnak el, mint az alkalmazott vezetők - csak számukra nincs biztosítva betanulási és fejlődési idő - mindig is érdekeltek azok a hatékony módszerek és eszközök, melyekkel felvértezve egy tapasztalt interim menedzser sikeresen úrrá lesz a szűkös idő okozta nehézségeken. Úgy gondolom napi feladataim végrehajtásában magam is alkalmazhatom a tanultakat.

- Az Akadémián szerzett tudást hogyan tudja felsővezetőként alkalmazni mindennapi tevékenysége során?
A piaci gyakorlat azt bizonyítja, hogy az Interim menedzsment, mint vezetési eszköz a nagyvállalatok sikerességét már rövid időn belül is látványosan támogatja. Jó ideje már Magyarországon is fellelhető az interim menedzsment, de a képzésére eddig nem, vagy csak kevesen fordítottak figyelmet.

Virágh Rajmund
Az Interim Manager Academy a holland Nyenrode Business Universiteit tudását és a Hammel & Hochreiter hazai tapasztalatát osztja meg hallgatóival. A Hammel & Hochreiter kiemelt szakmai támogatója az Interim Menedzser Akadémiának, mely intézmény első végzős hallgatói idén júniusban kapták meg az Akadémia és Nyenrode Business University közös oklevelét.

A Hammel & Hochreiter állandó Interim Menedzser csapatával valamennyi vállalati stratégiai és funkcionális területet lefedi: cégvezetés, pénzügy, számvitel, kontrolling, informatika, humánerőforrás, logisztika, marketing, értékesítés, termelés, minőségbiztosítás. A Hammel & Hochreiter International Interim Management Partnership, olyan menedzsereket fog össze, akik Magyarország, valamint a régió közép- és nagyvállalatainak menedzsmentjében betöltött felsővezetői pozícióiban szerezték tapasztalatukat.


- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy változatos összetételű, nagyon tapasztalt, korábbi és jelenlegi vezetőkből álló csapat tagjaként meglepően jó tanároktól tanulhattam fél éven keresztül. A képzés mindvégig gyakorlatias volt, s a rengeteg szituációs gyakorlat és elemző beszélgetés még jobban elmélyítette a megszerzett tudást. Egyszerű szituáció menedzsmenttől az összefüggések mélyebb elemzéséig terjed a paletta, s ez remek támogatást nyújt.

- Meglátása szerint az interim menedzsment mely vetületei lehetnek érdekesek az autóipar számára?

- Elsődlegesen a következő szerepkörökben találkozhatunk interim menedzserekkel valamelyik vállalatnál:
- szakértőként, speciális tudással, egyértelműen meghatározott feladatok végrehajtására, amint gépet, szoftvert telepít vagy javít, módszereket, technológiákat vezet be stb.
- egy-egy jelentősebb fejlesztési vagy beruházási projekt kapcsán, mint projekt menedzser, aki az állandó vállalati szervezettől és feladatoktól világosan elkülönülő ún. projekt struktúrában tevékenykedik, az elsődleges tevékenységek mikéntjére gyakran semmilyen hatása sincs, projekt organizációt irányít.
- hosszabb szabadság, betegség idején helyettesít valakit, (gap manager) kitölti az átmeneti űrt, vezeti a részleget, ekkor gyakran a helyettesítendő munkatárs választja ki a feladatra.
- bár a tanácsadás elsődlegesen a nagy négyesként emlegetett multinacionális tanácsadó cégek legfőbb vadászterülete, egyre gyakrabban találkozhatunk korábban sikeres interim menedzserekkel tanácsadói szerepben.
- végül, de nem utolsó sorban a klasszikus interim menedzser szerepkörben, amikor a vállalatnál kialakult helyzet azonnali, mélyreható változásokat követel, s a tulajdonos/felsővezető már túl van a tréning/tanácsadás/mentő hitel sorozaton. Házon belüli erőforrások híján erre külső szakembert kell felkérni, egy profi interim menedzsert, aki megtervezi és végrehajt(at)ja a változásokat.

Diplomacy & Trade Magazin, 2011 Szeptember
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

Az év eleje az újrakezdés ideje a generációváltásban is. A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és... Teljes cikk

A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk