Megjelent: 13 éve

Iskolakezdési támogatás adómentesen II.

A juttatás akkor adómentes, ha annak a szülő vagy házastársa útján nyújtott összege nem haladja meg gyermekenként az évi 19 ezer forintot. Itt hívom fel a figyelmüket arra, hogy a juttatásban a jogosult, gyermek, tanuló mindkét szülője (vagy a vele közös háztartásban élő házastárs) útján részesülhet akkor is, ha a szülők azonos munkáltatónál dolgoznak, sőt több munkáltató is adhat ilyen juttatást.

Az évi 19 ezer forinton felüli érték akár pénzben, akár más formában adják, a szülőnél összevont adózás alá tartozó munkaviszonyból származó jövedelemnek számít és ennek megfelelően adózik, semmiképpen nem lehet a gyermek jövedelmeként adóztatni.

A támogatás formái
A munkáltató, a bér kifizetője a támogatást három formában nyújthatja:

tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával,
ezen termékek vásárlásáról a munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló számla ellenértékének megtérítése formájában,
kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában. (Az utóbbi esetben nem szükséges a munkáltató nevére szóló készpénzfizetési számla kiállítása, a törvényi adómentességi feltétel teljesítéséhez elegendő az utalványt forgalmazó társaság számlája.).
A taneszköz fogalmára nem találunk utalást a törvényben. Általánosságban megfogalmazva taneszköznek tekinthető minden olyan tartós vagy gyorsan elhasználódó tárgy, eszköz, amely a tanuláshoz általában szükséges. Ilyen például a füzet, rajzlap, ceruza, toll, festék, stb., de ide sorolható az íróasztal vagy a tanulószék is.

Ruházat alatt bármilyen, iskolában hordható ruhaneműt lehet érteni, mint például nadrág, szoknya, ing, póló, blúz, cipő, kabát, tornacipő, tornaruha, stb.

Tankönyvnek a közoktatásban használt tankönyv minősül, amely szerepel az adott tanévre érvényes tankönyvjegyzékben. A segédkönyvek, a tanulási segédletek és a tanári kézikönyvek nem tartoznak ide!

A támogatáshoz kapcsolódó nyilvántartási kötelezettség
A munkáltatónak (a bér kifizetőjének) az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről magánszemélyenként - az adóazonosító jel, valamint a magánszemély útján adómentes iskolakezdési támogatásban részesített gyermekek, tanulók adóazonosító jelének, (ennek hiányában a természetes azonosító adataiknak) feltüntetésével - nyilvántartást kell vezetnie, és azt az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig meg kell őriznie.

A támogatás juttatásával kapcsolatos nyilvántartás rendjét a munkáltató maga alakíthatja ki. Tanácsos viszont a dolgozótól olyan igazolást kérni, amely bizonyítja, hogy a magánszemély megfelel az adómentesen adható támogatás feltételeinek, vagyis jogosult-e családi pótlékra, illetve a gyermek jár-e iskolába.
A nyilvántartásnak arra vonatkozóan is kell adatot tartalmaznia, hogy a dolgozó a támogatás három formája közül melyiket vette igénybe.
Ha az iskolakezdési támogatást a munkáltató nevére szóló, a kedvezményezett termékek megvásárlását igazoló számlák értékének utólagos megtérítése formájában adják, tanácsos a számlákat munkavállalónként elkülönítve megőrizni.

Jó tudni!
Természetesen az iskolakezdési támogatás értéke is része a munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatási körnek és az adómentes 400.000 Ft-os éves keretnek. Ennek megfelelően a keretet meghaladó kifizetés, juttatás esetén a juttatót 2006. augusztus 31-ig 44 %-os, 2006. szeptember 1-től 54 %-os adó terheli, amelyet a juttatási érték járulékkal növelt összege után kell megfizetni.

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Cafeteria 2020 - munkáltatói tervek

Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen ... Teljes cikk

Alternatív juttatások bevezetésével növelhető a dolgozók elégedettsége

2019-től több változás is történt a béreket érintő közterhek és kedvezmények szabályozásában. Az előírások megfelelő alkalmazásával... Teljes cikk

Kisebb cafeteria keretben gondolkodnak a cégek 2019-ben

Csak kis mértékben csökkentek a vállalatok cafeteria keretei, mert aki eddig adott, nem gondolta meg magát hirtelen 2019-re. Legfeljebb másként adta ki... Teljes cikk