Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Iskolakezdési támogatás adómentesen I.

Adómentes iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő és/vagy a vele közös háztartásban élő házastársa kaphat a munkáltatótól, a bér kifizetőjétől a tanév első napját megelőző 60 és az azt követő 60 napon belül.

A támogatás gyermekenként évi 19 ezer forint értékig adómentes. A támogatás a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek, tanuló számára nyújtható tankönyv, taneszköz, vagy ruházat formájában, illetve történhet az erről szóló számla pénzbeli megtérítésével, vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány juttatásának formájában. Nézzük meg ezt részletesebben!

A támogatásra jogosultak köre
Iskolakezdési támogatásban tehát a közoktatási törvényben meghatározott gyermek, tanuló részesülhet a rá tekintettel családi pótlékra jogosult szülője vagy annak a vele közös háztartásban élő házastársa útján.

Gyermeknek az általános iskolai tanulmányait az adott tanévben megkezdő gyermeket, tanulónak az általános vagy középiskolában tanulmányokat folytató fiatalt kell tekinteni.

A családi pótlékra való jogosultság feltételeit a családok támogatásáról szóló törvény határozza meg. Családi pótlékra - többek között - a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs (továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő és a gyám jogosult a saját háztartásában nevelt tanköteles korú és a tanköteles kort már betöltött, de középiskolai, szakiskolai tanulmányokat folytató gyermek után. A hatályos közoktatási törvény szerint a tankötelezettség fő szabályként annak a tanévnek a végéig tart, amelyikben a tanuló betölti a 16. életévét. Ha azonban a gyermek az általános iskola első évfolyamát az 1998/1999-es tanévben, vagy ezt követően kezdte meg tanulmányait, tankötelezettsége két évvel meghosszabbodik annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a tizennyolcadik életévét, illetve tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a huszadik életévét.

Jó tudni!
Az iskolakezdési támogatás adómentessége nem függ attól, hogy a családi pótlékot a munkavállaló részére folyósítják vagy sem, elegendő, ha arra a törvény szerint egyébként jogosult lenne. Élettársi kapcsolatban élő magánszemély esetében a juttatás csak akkor adható adómentesen, ha a vonatkozó szabályok szerint ő maga is jogosult a családi pótlékra, azaz a gyermek közös.

A támogatott időszak
A támogatás adómentesen a tanév első napját megelőző 60 és az azt követő 60 napon belül adható. 2006-ban ez a július 2.-október 31. közötti időszakot jelenti, beleértve az időszak első és utolsó napját is.


(Folyt. köv.)

Follow hrportal_hu on Twitter

Egy kávé áráért fittebb lehet a munkahely

A Fitpuli egy mobilapplikációra épülő digitális egészségprogram, amely munkahelyi környezetben támogatja a személyes egészségfejlesztési célokat. Lehel Gábort, az UNION elnök-vezérigazgatóját és Dr. Oláh Dánielt, a Fitpuli ügyvezető igazgatóját kérdeztük az együttműködésükről.tovább..

További cikkek
Orbán Viktor szerint a kormány a munkások oldalán áll

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - jelentette ki a miniszterelnök az Országházban... Teljes cikk

Továbbra is hevesen vitáznak a túlóratörvényről a Parlamentben

Nem csillapodtak az indulatok a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítását kezdeményező... Teljes cikk

Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

Kedden is folytatódnak a szakszervezetek forgalomlassító akciói

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket a túlóratörvény ellen tiltakozva. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár