Megjelent: 8 hónapja

Járvány: Sokan csalódtak cégükben és főnökeikben

A koronavírus nem csupán a munkavégzés módjában hozott számottevő változásokat, de abban is, hogy milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkavállalók a saját vezetőikkel szemben. Sokan csalódtak saját vállalatukban és főnökeikben, a legtöbb vezető ugyanakkor a home office és a személyes találkozások hiánya miatt nem látja, mekkora veszély, hogy kulcsembereik elhagyják a céget.

images

Az adatalapú HR-tech megoldásokat fejlesztő CX-Ray több mint 65 ezer munkavállaló napi hangulatát mérte fel. A vizsgálat szerint a mélypontot jellemzően a lezárások első hete jelenti, és a munkavállalók lemorzsolódásának esélye a felére csökkent ott ahol, a vezetők támogatóan voltak jelen beosztottjaik életében.

A digitalizáció, a home office robbanásszerű terjedése és a jelenlegi átmeneti helyzet új, eddig ismeretlen kihívásokat teremtett. Jelentősen nőtt a munkát keresők száma, e csoport egy részét az első „hullámban” elbocsátott munkavállalók adják, de egyre több stabil pozícióval rendelkező, jelenlegi szervezetükben kulcspozíciót betöltő ember is új lehetőségek után néz. Ők azok, akik csalódtak saját vállalatukban, a főnökeik járványhelyzetben tanúsított viselkedésében és vezetői képességeiben.

„Pedig most éri meg igazán megtartani egy vállalat kulcsmunkavállalóit. Hazánkban egy munkatárs elvesztése átlagosan 630 ezer forintba kerül egy cégnek, de a szükséges tapasztalattól és szakterülettől függően ez az összeg az 1,2 millió forintot is meghaladhatja. Egy új munkatárs toborzásának és beilleszkedésének költségei pedig minimum egy ötödét teszik ki az illető éves bérének” - hangsúlyozza Hári Péter, a CX-Ray ügyvezetője.

Mindez a vezetők szerepét is a korábbitól eltérő megvilágításba helyezi: feladatuk kiemelten fontossá vált az elszigeteltség érzésének csökkentésében és a motiváció fenntartásában.

A CX-Ray a koronavírus karantén időszaka alatt több mint 65 ezer munkavállaló napi hangulatát mérte fel. A válaszadóknak olyan egyszerű kérdésekre kellett felelniük, hogy aznap mennyire boldogok, vagy milyennek élik meg a home office-t. A megkérdezetteknek egy hatfokozatú, hangulatjelekből álló skálán kellett bejelölniük a választ.

A kapott értékek átlaga a járvány kitörésekor 4,29 volt, a legrosszabb hangulatot pedig közvetlenül a vészhelyzet kihirdetését követő héten mérték 4,18-as átlaggal. Ezután az értékek rövid stagnálás után lassan emelkedni kezdtek.

Az azonban a felmérés során teljesen egyértelműen kimutatható volt, hogy azok a csapatok, ahol a vezető rendszeresen adott visszajelzést a kapott értékekre, nem csak hatékonyabban vettek részt a mérésben, de hangulatuk is magasabban tartható volt.

A CX-Ray elégedettségi felmérése korábban arra is rávilágított, hogy azon munkavállalók lemorzsolódásának esélye 50%-kal csökken, akiknek közvetlen felettese legalább közepes szintű mentor - tehát támogatja beosztottjai szakmai fejlődését, segítségkérés esetén rendelkezésre áll és elismeri mások munkáját.

„Az utóbbi év nehézségei és gyors, rugalmas működést igénylő változásai mutatták meg igazán, mennyire szükség van a vezetői értékek felülvizsgálatára” - hangsúlyozza Hári Péter.

Fotó: unsplash.com

  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tudatosan kellett megteremtenem a feltételeket a kikapcsolódáshoz

„A munkánkban sok évtizeden keresztül maratont futunk, de ezt nem lehet folyamatos sprinteléssel tenni.” Vagyis feltöltődésre, eltávolodásra... Teljes cikk

A rövidebb, fenntartható szabadságokban hiszek - Dr. Béres Eszter, Mercedes-Benz Hungária

Nem a nagy elvonulásokban, hanem a fenntartható több, rövidebb kikapcsolódásban és a work-life balance-ban hisz. “Stressz mindig van és lesz, ezt nem... Teljes cikk

A dolgozó érték - a vezető felelőssége, hogy ne csak szlogen legyen

Egy szervezet legfontosabb értéke az ember – különösen a járványhelyzet fennállása óta egyre többet hallani ezt az állítást, amely meglepő... Teljes cikk