Megjelent: 11 éve

Jóval több az elbocsátás, mint az új munkahely

A dublini székhelyű Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (rövid nevén Eurofound) Európai Szerkezetátalakítási Megfigyelőközpontjának (ERM) most megjelent jelentése szerint a pénzügyi szektor, az autóipar és a kiskereskedelem szenvedte el a legnagyobb veszteségeket, miközben a diszkontáruházakban és a gyorséttermekben új embereket vesznek fel.

Az ERM 2002-ben kezdett el statisztikai adatokat gyűjteni. Azóta a mostani 220,000 megszűnt állás a legmagasabb szám, miközben csak 90,000 új munkahely létesült.

Nagy-Britanniában regisztrálták a legtöbb megszűnt munkahelyet (63 314), utána Lengyelország (38 975), Németország (17 461) és Franciaország (11 779) következik. Magyarországon 5970 munkavállaló veszítette el az állását 2009 január elseje és március 31. között, miközben az intézet csak 450 új munkahelyről tud.

A negyedévi mutatók alapján az autógyártásban már harmadszor regisztrálták a legtöbb olyan munkahelyet, ami a szerkezet változásával kapcsolatban szűnt meg (23,584 munkahely).

A szerkezetátalakítással kapcsolatban a kiskereskedelem (21,740), a pénzügyi közvetítő szektor és a gépgyártás volt kénytelen sok munkavállalótól megválni.

Más tagállamokban is az egekbe szökött a munkanélküliség. A Balti országokban az elmúlt 12 hónapban a munkanélküliség aránya 6 százalékról 9 százalékra emelkedett. Hasonlóan elkeserítő a helyzet Írországban, ahol a munkanélküliség 6 százalékról 11.4 százalékra emelkedett a múlt évben.

Más tagállamokban kevésbé drámaiak a számok, de az ERM megerősítette, hogy a munkanélküliség aránya minden tagállamban nő. Ez alól kivétel Németország, Franciaország, Ausztria és Hollandia, ahol rövidebb munkaidővel, részleges munkanélküliséggel és a munkavállalók rugalmasságának más módon történő felhasználásával sikerült alacsonyan tartani a számokat.

A kedvezőtlen gazdasági éghajlat alatt is virágzó, olcsó árut kínáló kiskereskedők és étterem láncok azonban, jelentős mértékű új munkahely keletkezéséről számoltak be a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok alapján (április 30.).

Timothy Kirkhope, Nagy-Britannia konzervatív Európai Parlamenti képviselője az Eurofound jelentésére reagálva elmondta, hogy a munkanélkülieket át kell képezni, és adókedvezményben kell részesíteni azokat a vállalatokat, amelyek új munkahelyeket teremtenek.

Forrás: www.euractiv.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
110 ezer diplomás került a munkaerőpiacra nyelvvizsga nélkül

Mintegy 110 ezren vehették át eddig nyelvvizsga nélkül a diplomájukat. Ez volt a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első lépése. Teljes cikk

Egy év alatt kétezer kismama tért vissza a munkaerőpiacra

Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes anyák. A program keretében biztosított... Teljes cikk

35 millió forintra is pályázhatnak a fesztiválpiac szereplői

Megjelent a 700 millió forint keretösszegű pályázat, amely a koronavírus-járvány miatt elmaradt, vagy jelentősen csökkentett programmal megvalósult,... Teljes cikk