Megjelent: 11 éve

Jóval több az elbocsátás, mint az új munkahely

A dublini székhelyű Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (rövid nevén Eurofound) Európai Szerkezetátalakítási Megfigyelőközpontjának (ERM) most megjelent jelentése szerint a pénzügyi szektor, az autóipar és a kiskereskedelem szenvedte el a legnagyobb veszteségeket, miközben a diszkontáruházakban és a gyorséttermekben új embereket vesznek fel.

Az ERM 2002-ben kezdett el statisztikai adatokat gyűjteni. Azóta a mostani 220,000 megszűnt állás a legmagasabb szám, miközben csak 90,000 új munkahely létesült.

Nagy-Britanniában regisztrálták a legtöbb megszűnt munkahelyet (63 314), utána Lengyelország (38 975), Németország (17 461) és Franciaország (11 779) következik. Magyarországon 5970 munkavállaló veszítette el az állását 2009 január elseje és március 31. között, miközben az intézet csak 450 új munkahelyről tud.

A negyedévi mutatók alapján az autógyártásban már harmadszor regisztrálták a legtöbb olyan munkahelyet, ami a szerkezet változásával kapcsolatban szűnt meg (23,584 munkahely).

A szerkezetátalakítással kapcsolatban a kiskereskedelem (21,740), a pénzügyi közvetítő szektor és a gépgyártás volt kénytelen sok munkavállalótól megválni.

Más tagállamokban is az egekbe szökött a munkanélküliség. A Balti országokban az elmúlt 12 hónapban a munkanélküliség aránya 6 százalékról 9 százalékra emelkedett. Hasonlóan elkeserítő a helyzet Írországban, ahol a munkanélküliség 6 százalékról 11.4 százalékra emelkedett a múlt évben.

Más tagállamokban kevésbé drámaiak a számok, de az ERM megerősítette, hogy a munkanélküliség aránya minden tagállamban nő. Ez alól kivétel Németország, Franciaország, Ausztria és Hollandia, ahol rövidebb munkaidővel, részleges munkanélküliséggel és a munkavállalók rugalmasságának más módon történő felhasználásával sikerült alacsonyan tartani a számokat.

A kedvezőtlen gazdasági éghajlat alatt is virágzó, olcsó árut kínáló kiskereskedők és étterem láncok azonban, jelentős mértékű új munkahely keletkezéséről számoltak be a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok alapján (április 30.).

Timothy Kirkhope, Nagy-Britannia konzervatív Európai Parlamenti képviselője az Eurofound jelentésére reagálva elmondta, hogy a munkanélkülieket át kell képezni, és adókedvezményben kell részesíteni azokat a vállalatokat, amelyek új munkahelyeket teremtenek.

Forrás: www.euractiv.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk

Húsfeldolgozó kisüzemet avattak Hajdúnánáson: 18 közfoglalkoztatottnak ad munkát

Húsfeldolgozó kisüzemet létesített Hajdúnánáson a szociális szövetkezet, a beruházást 178 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból hozták létre. Teljes cikk