Megjelent: 3 éve

Kérdések a gyes melletti munkáról

2014 februárjától táppénzen voltam veszélyeztetett terhesség miatt. 2014. szeptember 29-en született a lányom. Vissza szeretnék menni dolgozni gyes mellett. A következő kérdéseket szeretném, ha megválaszolják: van-e még védettség, ami a gyermek 3 éves koráig szól, hogy nem mondhatnak fel; kötelesek-e visszavenni a szülés előtti pozícióba; hétvégén dolgozhatok-e?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

1. A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény úgy rendelkezik, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg a munkavállaló jogviszonyát felmondással a gyermek gondozása céljából a gyermek 3 éves koráig igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

A munkavállaló munkába történő visszatérése esetén a fenti felmondási tilalom azonban felmondási korlátozássá válik. Ön ugyan továbbra is jogosult GYES-re, ugyanakkor a munkába történő visszatérésekor a fizetés nélküli szabadsága megszakad, így tehát már nem áll a törvény abszolút felmondási védelme alatt.

Ebben a helyzetben már a munkáltatónak lehetősége van felmondani a munkaviszonyt, ha egyébként a jogszabályi feltételek fennállnak, továbbá, ha a munkáltató felajánl a munkavállaló részére egy olyan pozíciót, amely megfelel a munkavállaló képességének, végzettségének, gyakorlatának, azonban a munkavállaló az ebben a munkakörben történő továbbfoglalkoztatását elutasítja.

Ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatban tanúsított magatartása miatt is megszüntetheti a munkavállaló munkaviszonyát, amennyiben az azonnali hatályú felmondás feltételei (a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi) egyebekben fennállnak.

2. A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni. Ebből következik, hogy amennyiben a munkavállalónál az Ön fizetés nélküli szabadságát megelőzően betöltött munkaköre jelenleg is létezik, úgy abban a munkakörben szükséges Önt továbbfoglalkoztatni. Amennyiben azonban a munkáltatónál az Ön munkaköre a fizetés nélküli szabadság ideje alatt megszűnt, úgy a munkáltató köteles felajánlani az Ön képességnek, végzettségnek, gyakorlatának megfelelő betöltetlen másik munkakört, és ezzel együtt, az Ön hozzájárulásával, módosítani az Ön munkaszerződését az új munkakörének megfelelően.

3. Az Mt. rendelkezései szerint amennyiben Ön általános munkarendben, tehát a munkaszerződése alapján hétfőtől péntekig dolgozik, úgy hétvégén, rendkívüli munkavégzés keretében Ön nem lesz munkára kötelezhető a gyermeke 3 éves koráig. Ha egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerint dolgozik (amely esetben a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható, tehát hétvégére is), úgy az Ön hozzájárulása esetén kötelezheti Önt munkavégzésre a munkáltató hétvégén is.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter