Megjelent: 5 éve

Kié a munkaruha?

Jelenleg felmondásomat töltöm egy partnercégnél, mely a szolgáltatói szférában tevékenykedik szerződött partnerként, és a munka betöltéséhez formaruhát biztosít a (fő)cég, melynek partnere a munkáltatóm. Erről azt kell tudni, hogy mivel nem dolgozom veszélyes munkakörben, a formaruhának inkább az a funkciója, hogy egységes arculatot mutasson a bolt. Pont a felmondásom alatt lett aktuális a formaruha, újításként egy nívós farmermárka termékeit választhattuk, ebből a (fő)cég egyedül a színkódot határozta meg, így tetszőleges fazonú nadrágokat hordhatunk. Ezen - a korábbi munkaruhákhoz képest - nem szerepel céges logó. Azért írom le ennyire részletesen, hogy minél pontosabban átláthassák a szituációt. Kérdésem ehhez kapcsolódik: 1. A munkáltató a munkavállaló kiléptetéskor jogosan kéri-e vissza a munkaruhát (miközben nem ő, hanem a szolgálató(fő)cég biztosította azt)? 2. Amennyiben igen, milyen következménye van/lehet a munkavállalóra nézve, ha hiányzik akár csak 1 ruhadarab? 3. Amennyiben nem, milyen formában tudom ezt úgy kommunikálni, hogy lehetőleg ne legyen belőle viszály, vagy jogvita? 4. Normál esetben kié a munkaruha? (partnercégé, aki a munkáltatóm; a szolgáltatócégé, aki biztosítja azt, vagy a munkavállalóé)

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Jól mondja, Ön munkaruhát kapott és nem védőruhát. Az előbbi funkciója inkább az egységes arculat megteremtése, valamint az utcai ruházat óvása. Erre azonban nincsen a munkáltatónak kötelezettsége. Kevés esélye van annak, hogy a munkaruhát ajándékba kapta, ennek azonban a munkaszerződéséből, egyéb munkajogi dokumentációból ki kell derülnie. Amennyiben nem ajándékba kapta, abban az esetben ezt vissza kell szolgáltatni. Amennyiben ezt nem tudja, abban az esetben a munkáltató Önnel szemben megtérítési igényt támaszthat, hiszen az ő tulajdonát veszítette el. Érdemes lenne a munkáltatóval leülni beszélgetni.

Boldog Karácsonyt és jó egészséget kívánok.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kötelezheti-e a cég a dolgozókat home office-ból való bejárásra, ha többeket felment alóla?

A cégemnél két éve otthoni munkavégzés van. Májustól vissza kell térni az irodába. Hat ember dolgozik azonos pozícióban, kettő külföldre... Teljes cikk

Gyod esetén fizetés nélküli szabadságra is járna szabadság?

A munkavállaló (Mt.) beteg gyermekeire tekintettel a gyerekek 10 éves koráig gyes-en volt. Kiveszi a felhalmozott szabadságát, majd megigényli a... Teljes cikk

Jár-e bámilyen juttatás, ha gyed alatt szűnik meg a munkahelyem?

Jelenleg a 8 hónapos babámmal vagyok Gyeden. Ma tudtam meg, hogy az üzlet ahol dolgoztam és ahonnan szülni mentem februártól bezár. 2017. december óta... Teljes cikk