Megjelent: 3 éve

Kié a munkaruha?

Jelenleg felmondásomat töltöm egy partnercégnél, mely a szolgáltatói szférában tevékenykedik szerződött partnerként, és a munka betöltéséhez formaruhát biztosít a (fő)cég, melynek partnere a munkáltatóm. Erről azt kell tudni, hogy mivel nem dolgozom veszélyes munkakörben, a formaruhának inkább az a funkciója, hogy egységes arculatot mutasson a bolt. Pont a felmondásom alatt lett aktuális a formaruha, újításként egy nívós farmermárka termékeit választhattuk, ebből a (fő)cég egyedül a színkódot határozta meg, így tetszőleges fazonú nadrágokat hordhatunk. Ezen - a korábbi munkaruhákhoz képest - nem szerepel céges logó. Azért írom le ennyire részletesen, hogy minél pontosabban átláthassák a szituációt. Kérdésem ehhez kapcsolódik: 1. A munkáltató a munkavállaló kiléptetéskor jogosan kéri-e vissza a munkaruhát (miközben nem ő, hanem a szolgálató(fő)cég biztosította azt)? 2. Amennyiben igen, milyen következménye van/lehet a munkavállalóra nézve, ha hiányzik akár csak 1 ruhadarab? 3. Amennyiben nem, milyen formában tudom ezt úgy kommunikálni, hogy lehetőleg ne legyen belőle viszály, vagy jogvita? 4. Normál esetben kié a munkaruha? (partnercégé, aki a munkáltatóm; a szolgáltatócégé, aki biztosítja azt, vagy a munkavállalóé)

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Jól mondja, Ön munkaruhát kapott és nem védőruhát. Az előbbi funkciója inkább az egységes arculat megteremtése, valamint az utcai ruházat óvása. Erre azonban nincsen a munkáltatónak kötelezettsége. Kevés esélye van annak, hogy a munkaruhát ajándékba kapta, ennek azonban a munkaszerződéséből, egyéb munkajogi dokumentációból ki kell derülnie. Amennyiben nem ajándékba kapta, abban az esetben ezt vissza kell szolgáltatni. Amennyiben ezt nem tudja, abban az esetben a munkáltató Önnel szemben megtérítési igényt támaszthat, hiszen az ő tulajdonát veszítette el. Érdemes lenne a munkáltatóval leülni beszélgetni.

Boldog Karácsonyt és jó egészséget kívánok.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökkenthetik-e a rehabilitációs ellátásban részesülő dolgozó bérét?

A munkáltató csökkentheti-e a munkakörébe visszakerülő munkavállaló alapbérét, ha betegsége miatt rehabilitációs ellátásba részesül és... Teljes cikk

Szabályos-e ha valakit úgy vesznek fel új munkába, hogy még előző helyen is van jogviszonya?

Köztisztviselő közszolgálati jogviszonya állt fenn egy státuszon a munkáltatónál, majd megpályázott egy másik státuszt, amire ki is lett... Teljes cikk

Jár-e jubileumi jutalom, ha nők 40-nel megyek nyugdíjba?

2020-ban lesz meg a 40 éves pedagógusi munkaviszonyom. 2020. szeptemberben kezdődne a felmentési időm, mert 2021. január végén szeretnék nyugdíjba... Teljes cikk