Megjelent: 2 éve

Kihívások járvány után: ez vár a munkaerőpiacra

Balesetveszély, rengeteg túlóra, az új belépők betanítása, a régi csapatok szétesése vár a munkaerőpiac szereplőire a veszélyhelyzet elmúltával. Pszichológusokra és kölcsönzőkre is szükség lesz.

images

Immár mindenki számára világos, hogy a koronavírus-járvány következtében rég nem látott mértékű munkanélküliség következik Magyarországon is. Emellett számos más tünet is sújtja majd a munkaerőpiacot a járvány elvonulása után - figyelmeztetnek a Work Force Hungary Kft. szakértői.

Miközben most még mindenki a távmunkát, az üzembiztonságot, illetve a kényszerű leépítéseket szervezi, tanácsos már most előre gondolni a járvány utáni kihívások leküzdésére is.

A szakértők hat pontban foglalták össze a legfontosabb kihívásokat, amelyekkel a foglalkoztatóknak szembe kell nézniük azután is, hogy az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

1. Túlóra éjjel-nappal
Azoknál a cégeknél, amelyek termékeire megfelelő igény mutatkozik, vagy éppen óriási hiányt kell bepótolniuk, a kényszerleállás után várhatóan kegyetlen tempót lesznek kénytelenek diktálni.

Sok cégnél a járvány idejére tervezett leállást eleve adminisztratív átütemezéssel oldották meg, a tervezett nyári leállásokat előrébb hozták. A munkaerő-kölcsönző cég partnereinek 70%-a már most kiadta a nyári szabadságokat. Emiatt gyakorlatilag nem maradnak felhasználható napok az év hátralevő részére.

2. Borítékolható szétesés
Ha a terveiket hozniuk kell a vállalatoknak, nem engedhetik meg maguknak a lazítást, hisz akár az év minden hátralévő napján termelni lesznek kénytelenek.

„Ha az elbocsátott munkaerőállomány helyére újonnan felvett munkavállalók kezdenek majd bele egy ilyen hosszú menetelésbe, szinte borítékolhatók a hibák, részint a minőség romlása, részint az üzemi balesetek” - vetíti előre Dulkai Miklós, a Work Force operatív igazgatója.
Dulkai Miklós

Ilyen környezetben a legolajozottabban működő cégeket is meglepetésként érheti, hogy a hatékonysági és biztonsági mutatóik egy csapásra zuhanni kezdenek. Fontos tehát, hogy az újrakezdés napjaira megfelelő műszaki háttér és működési modell álljon rendelkezésre a helyzet kezelésére. Ennek része például a kölcsönzött munkaerő részére biztosított egészségügyi szűrőrendszer, igény szerint orvosi szolgálatatások, amelyeket akár megnövelt kapacitásokkal kell biztosítani az újrainduló termelésben.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az összeszokott gárdákat betegség, legrosszabb esetben elhalálozás vagy elbocsátás is széttördeli, akkor még nyilvánvalóbbá válnak a kockázatok. „Az összeszokottság hiánya, egyes eszközök vagy munkafolyamatok nem kielégítő ismerete tovább növeli a hibázás esélyét” - teszi hozzá Dulkai Miklós.

Azt is érdemes lehet számításba venni, hogy a koronavírust - és annak esetleges mutációit - nem sikerül legyőzni, hanem folyamatos enyhítések és szigorítások váltakozására kell berendezkedni, hullámzó fertőzöttségi mutatókkal.

Ez azt eredményezheti, hogy akár a korábban megszokott létszám dupláját is valamiképpen „rendelkezési állományban” kell tartani, hogy a biztonságosan hadra fogható létszám mindig elérhető legyen.

3. Onboarding mindenekelőtt
Öröm az ürömben, hogy a cégek és a munkaerőközvetítők az elmúlt években már hozzászoktak ahhoz, hogy sok idő és pénz befektetését igényli, mire megfelelő létszámú dolgozó kerül a betöltendő helyekre.

A vállalatok is elfogadták, hogy nem elég a posztot meghirdetni, hanem inkább alkalmas, képezhető embereket kell keresni. A Work Force előrejelzése szerint a termelésben, logisztikában, különösen a nagy létszámú foglalkoztatóknál óriási kereslet lesz az irányítani képes műszakvezetőkre, terhelhető és empatikus HR-esekre, a beléptetési folyamatokat automatizálni és a dolgozói elégedettséget mérni és kiértékelni képes onboarding programvezetőkre.

4. Közeledik a fejvadászok kánaánja
A válság elmúltával tehát egy csapásra teremhetnek új pozíciók, az azonban nagy kérdés, hogy milyen körülmények között kellett távozniuk a cégek korábbi dolgozóinak.

Ahol ugyanis híre ment, hogy méltatlan volt a leépítés, sokkal nehezebb lesz újra megfelelő foglalkoztatói arculatot kialakítani. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy igyekezzenek ezt is mérlegelni a cégek, amikor esetleg az elbocsátások szükségességéről döntenek.

„Vajon 2-3 hónapnyi bér megspórolása megéri-e azt, hogy utána újra kelljen toborozni egy konjunktúra időszakában, fizetni a közvetítői díjat, a betanítást, és újra kiépíteni egy hatékony, jól együttműködő kollektívát?” - teszi fel a kérdést Dulkai Miklós.

4. Motiváció, elköteleződés, fluktuáció - átértékelődő fogalmak
Egyes előrejelzések szerint akár minden negyedik ember is szakmaváltásra kényszerülhet a válság következtében - átmenetileg vagy akár véglegesen.

Egyik napról a másikra kell azzal szembesülnie százezreknek, hogy a tanult, kiismert, szeretett foglakozásuk helyett „nemszeretem” munkák elvégzésére kényszerülnek. Akik korábban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a vendéglátóiparban vagy a turizmusban, azok be kell érjék más jellegű, akár fizikai munkával, a korábbit alig megközelítő bérezéssel.

Hosszú hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat míg egy dolgozó elfogadja az új körülményeket, új szakmájának mesterévé válik és még ez sem garancia arra, hogy nem tér vissza az első adódó alkalommal régi szakmájához. Erre a természetes folyamatra a munkahelyi HR-eseknek és a közvetítőknek fel kell készülniük, akár pszichológusok, tréningcégek, mentorok bevonásával is.

„Régebben az interjúkon az volt a keresztkérdés, hogy akar-e valaki gyereket. Most az lesz, hogy ha tehetné, visszamenne-e a mondjuk a turizmusba. És ha meginog az interjúalany, rásütik, hogy nem elkötelezett. Akárhogy is, ez egy kezelendő helyzet lesz, nem igazságos másodrendű munkatársként megbélyegezni egy generációnyi pincért és szobalányt.” - vázolja fel az új világot Dulkai Miklós.

6. A kölcsönzés lesz a megoldás
A cégnél csak az elmúlt héten 5000 új álláskereső jelentkezett be. Az általuk korábban kikölcsönzött állomány 20%-át küldték el eddig, de többségüknek sikerült két napon belül új helyet szerezni.

Akik bizonytalanok, hogy korábbi szeretett munkájuk után mihez fogjanak, és elszoktak már az állandó interjúztatástól, a különböző foglalkoztatási kockázatoktól, azoknak a munkaerő-kölcsönző cégek nyújthatnak jó megoldást, hiszen változatosabb kínálatból, folyton a megrendelői kereslethez igazodva tudnak állást adni a velük szerződött munkavállalóknak.

Különösen a fiatalok körében várható robbanás.

Ráadásul a munkaerő-kölcsönzési modellben működő iparágak mellett a kisebb cégek is meg fognak jelenni a keresleti oldalon. Bár a 2008-9-es válság után nem tért vissza ez a kkv-foglakoztató kör erre a piacra, most várhatóan ismét a munkaerő-kölcsönzés lesz a megoldás a HR-területen jelentkező problémáikra, hiányokra, egyrészt a toborzás okozta többletmunka csökkentése, másrészt a költségmegtakarítás miatt.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 kérdés és válasz a munkaerő-kölcsönzésről munkavállalói szemmel

Több mint 100 ezren dolgoznak Magyarországon kölcsönzötti státuszban a munkaerőpiacon. Akadnak, akik most lépnek be vagy kapnak ilyen lehetőséget.... Teljes cikk

Rekord évet zárt tavaly a Work Force munkaerő-kölcsönző

10 milliárd forint feletti árbevétellel zárta a tavalyi évet a Work Force minősített HR szolgáltató, ezzel 45 százalékkal múlta felül 2020-as... Teljes cikk

Több száz állást tudunk ajánlani az ukrajnai menekülteknek: Juhász Csongor, Prohuman

Jelenleg 2000 ukrán vendégmunkás dolgozik a Prohuman munkaerő-kölcsönző kötelékében. A cég háború kitörése előtt Kelet-Ukrajnából is... Teljes cikk