kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Költséghatékony marketingtippek kisvállalkozásoknak

A marketing minden növekedő cég számára fontos feladat, hiszen segít a márka népszerűsítésében, az új ügyfelek toborzásában és persze az értékesítések fellendítésében is. Egy kisvállalkozás tulajdonosának számos marketingdöntést kell meghoznia, ami sokak számára – érthető módon – komoly kihívást jelenthet. Az alábbi tippek egy stabil kiindulási pontot kínálnak, amire felépíthetjük kisvállalkozásunk marketingjét.

marketing

1. Használjuk a közösségi média marketinget

A közösségi média marketing megnevezése igen beszédes, hiszen lényegében a különböző közösségi platformok marketing célú alkalmazását jelenti. Az online marketing ezen formája különösen az elmúlt évtized során vált igazán népszerűvé, és a közösségi felhasználók száma a mai napig is egyre csak nő.

Ha közösségi marketingről van szó, akkor a legtöbben a Facebookhoz, az Instagramhoz, illetve a TikTokhoz fordulnak, míg a B2B környezetben a LinkedIn a legelterjedtebb közösségi platform. Persze a választás mindig attól függ majd, hogy hol tölti a legtöbb idejét célközönségünk.

A közösségi média marketinghez szorosan kapcsolódik még az influencer marketing. Az influencerek olyan népszerű online személyek, akik kisebb vagy nagyobb követőtábort toboroztak maguk köré, és képesek befolyásolni ezen követők gondolkodását és vásárlói döntéseit. Sok márka előszeretettel népszerűsíti kínálatát ilyen influencereken keresztül, akik általában egy vagy több közösségi platformon tartják a kapcsolatot követőikkel.

2. Vessük be az email marketinget

Az email marketingre sokan egy elavult, régimódi marketingeszközként tekintenek, pedig valójában egy költséghatékony és igazán jól megtérülő stratégia lehet, ha megfelelően alkalmazzák.

Az email marketing jelentheti hírlevelek, promóciós üzenetek és személyre szabott tartalmak kiküldését is. Ezeket az emaileket persze nem kell minden ügyfélnek külön elkészíteni és megcímezni – általában elég csak egy sablont létrehozni hozzájuk, amelyet egy email lista akár több ezer feliratkozójának is el lehet küldeni.

Ideális esetben persze ez az email lista szegmentált, tehát különböző csoportokra bontjuk releváns szempontok szerint. Például mindenképpen érdemes külön kezelni azokat, akik még nem vásároltak tőlünk, és azokat, akiket már ügyfeleinknek tekinthetünk. A szegmensek kialakíthatók továbbá korosztályok, nemek, érdeklődési körök és más szempontok alapján is.

3. Alkalmazzunk tartalommarketinget egy blogon

A tartalommarketing olyan tartalmak elkészítését és publikálását jelenti, amelyek valamilyen értéket kínálnak ideális ügyfeleink számára. Ezekkel a tartalmakkal továbbá szakértői pozícióba emelhetjük magunkat és márkánkat egy adott iparágon belül.

A tartalommarketing történhet a közösségi médián is, de leggyakrabban egy blog formájában jelenik meg a márkák stratégiájában. Egy blog sokkal több szabadságot biztosít, mint a közösségi hálózatok, ráadásul a blogbejegyzéseket könnyedén meg lehet osztani a legtöbb közösségi platformon is.

A tartalommarketing továbbá a keresőoptimalizálás (SEO) egyik fontos hozzávalója is. A keresőoptimalizálás segít fellelhetőbbé tenni ezeket a tartalmakat a Google és más keresőmotorok találatai között, ami fokozott figyelmet, nagyobb forgalmat, és persze több bevételt jelent majd a cég számára.

4. Használjuk hálózatunkat

A marketing egyes formái teljesen ingyenesek. A hálózatépítés is ezek közé tartozik, mégis rendkívül hatékony lehet.

Az elmúlt évek eseményeinek köszönhetően mára már teljesen megszokottá vált az online hálózatépítés. A közösségi platformok sokat segítenek ebben, habár az első számú választás továbbra is a LinkedIn, ami kifejezetten a szakembereknek segít üzleti partnereket, ügyfeleket és egyéb lehetőségeket találni.

A sikeres hálózatépítés legfontosabb eleme a hiteles kapcsolatok kiépítése – a haszonlesés sosem vezet jóra. Az emberek hamar rájönnek majd, ha csak azért próbálunk kapcsolatba lépni velük, hogy kihasználjuk őket.

5. Készítsünk hirdetési kampányokat

A fizetett hirdetéseket szintén érdemes alkalmazni marketingstratégiánkban. A PPC, vagyis a kattintásonként fizetett hirdetések a legtöbb közösségi hálózatokon, több keresőmotorban és egyéb online platformokon is elérhetők, ez ugyanis a legnépszerűbb reklámtípus az interneten.

Mindenekelőtt azt kell megállapítanunk, hogy hol érhetjük el legnagyobb számban ideális ügyfeleinket  a világhálón, majd ki kell választanunk a hirdetések formátumát, amelyekkel meg szeretnénk szólítani őket.

A fiatalabb generáció például főleg az Instagramon és a TikTokon aktív, míg az idősebb korosztály inkább a Facebookot használja, ahol a képes és videós hirdetések a legsikeresebbek. Egyes csoportokat továbbá a mai napig az offline csatornákon (televízió, rádió, újságok stb.) keresztül lehet a leghatékonyabban elérni.

6. Kérjünk profi segítséget a sikeres marketinghez

Ugyan a fenti feladatok mind sokat segíthetnek egy kisvállalkozás fellendítésében, sok épülő cég egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy kifejezetten a marketingre fordítsa emberi erőforrásait.

Habár eleinte mindez még valahogyan megoldható önerőből, ahogy a vállalat folyamatosan növekszik, úgy egyre több időt követel majd a különböző kampányok, tartalmak, platformok és egyéb marketingelemek felügyelete.

Sokan ilyenkor hagynak fel a marketinggel, abban bízva, hogy a szájhagyomány majd úgyis gondoskodik a folyamatos forgalomról. Ez néhány évtizeddel ezelőtt valóban így működött, manapság azonban egy stabil online jelenlét nélkül könnyű elveszni a versenymezőny mögött.

A megoldást egy olyan online marketing ügynökség jelenti, amely magára vállalja a teljes online marketing stratégia kialakítását és kivitelezését is, hogy mi továbbra is saját cégünkkel és ügyfeleinkkel foglalkozhassunk.

 

kép forrása: Pexels / Lopes

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek