Megjelent: 9 hónapja

Konyhai kisegítő, hegesztő és pizzakészítő - találkozás vietnámi vendégmunkásokkal

Vietnámból érkeztek és magyar munkaadóknál dolgoznak gyártócégnél, étteremben. Miért jöttek Magyarországra? Hogy érzik magukat? Milyen terveik vannak? Budapesten a Kőbányai út egyik irodájába látogattam el, ahol már vártak a vietnámi fiatalok.

vietnami vendégmunkások, harmadik ország-
images

A helyszín a józsefvárosi kínai piac területe. Csütörtök délelőtt még nincs nagy nyüzsgés a boltoknál, az árusítókat sem rohanták le az érdeklődők. Néhány kanyar után egy épület első emeletén kellemes hangulatú irodában találom magam, ahol a szoba falán a Szabadság-hídról készült hatalmas festmény, a tárgyalóban pedig a parlament épülete látható. Már vár a három fiatal vietnámi vendégmunkás, akik a Get Work Trend minősített kölcsönzőcégen keresztül érkeztek magyarországi munkaadóikhoz. Megtalálásukban és a közvetítésben a kölcsönzőcég partnere segített, aki a mai napon a tolmács szerepét tölti be. 

Kezdem is egy aktuális kérdéssel: mennyire jellemzőek a sajtót is megjárt esetek, miszerint a Ferihegyen leszálló vietnámiak „eltűnnek”.  A munkaerő-közvetítő elmondta, hogy sajnos előfordulnak ilyen történetek, ezért ő csak a Magyarországon élő vietnámiak kinti ismeretségi köréből vagy ajánlással toboroz. Akik így érkeznek, nagy eséllyel maradnak is munkaadójuknál, ahogyan e három munkavállaló példája is mutatja.

A tárgyalóban széles mosollyal üdvözöl a középen ülő Quynh, aki egy patinás pesti belvárosi kávézó-étteremben dolgozik konyhai kisegítőként. Balján Thoa, egy székesfehérvári gyártó cég hegesztője, jobbján pedig Vu, aki egy pizzaláncban szakács.  Quynh és Thoa egy évvel ezelőtt érkezett, Vu már másfél éve itt dolgozik.

Kétszer magasabbak a magyar bérek

Miért pályáztatok Magyarországra? - kérdezem. A fiatalok elmondták, hogy szűkösek a hazai munkalehetőségek. Sok dél-koreai cég kivonult az országból és ezt megérzi az álláspiac. A másik ok a magasabb bérezés és a megtakarításból az otthon maradt családtagok támogatása. Nálunk kétszer többet keresnek, mint Vietnámban, ezen kívül a lakhatást és a napi kétszeri étkezést is fizeti munkaadójuk. 

Thoa számára nem ismeretlen a vendégmunkás lét. Ő két évet már dolgozott Dél-Koreában, ám lejárt az engedélye, így visszatért hazájába és új lehetőséget keresett. Felesége is vele jött vendégmunkásként, hároméves kisgyermeküket azonban nem hozhatták, őt most Vietnámban a nagymama neveli. Quynh számára motivációt jelentett, hogy önálló életet kezdhet. Elmondta, hogy Vietnámban a gyerekek a házasságig a családjukkal élnek, csak friss házasként költöznek vagy költözhetnek el. Ő 20 évesen Budapesten a saját lábára állt és ezt élvezi.

Wu, Quynh, Thoa
Wu, Quynh, Thoa (b-j)

Ugyan a három fiatal nem beszél se magyarul, se angolul (bár Quynh utóbbit részben érti), ennek ellenére meg tudják értetni magukat a munkahelyen. Ebben segítenek az ott dolgozó vietnámiak, a testbeszéd és a Google fordítóprogram. Néhány magyar szó azonban előjön, amikor azt kérem, mutassák be tudásukat. Quynh a bocsi, igen, tudom, kicsi, tányér, villa, kanál, szia, mit csinálsz szavakat említi. Vunak a köszönöm, a jól dolgozik, a probléma van fordulatok ugranak be. A hegesztőként dolgozó Thoa száját az alkatrészek nevei és a túlóra szó hagyja el sűrűn. Gyakran kérdezi ugyanis a főnökétől, hogy mikor lehet túlórázni… Thoa a magyarországi munkájáról elmondta, hogy egyetlen nap alatt betanult, lazább, mint amit Vietnámban megszokott. Itt vannak munkaközi szünetek, ott megállás nélkül kellett napi 10 órában hajtani. Vu elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt a nulláról feketemosogatóként kezdte, azóta előrelépett, már pizzát készít.

Erősségük a kemény munka, a higiéniát tanulniuk kell

A munkaerő-közvetítő elmondása szerint a vietnámi munkavállalók erénye, hogy akarnak dolgozni, keményen odateszik magukat a munkahelyen, engedelmesek és vállalják a túlórát. Gyenge pontjuk a higiénia. Amennyiben a munkaadó megmutatja a tisztasági elvárásokat - mit hogyan kell takarítani, hol tárolni -, akkor ezt gyorsan megtanulják. 

A szálláson fontos az erős net az otthoniakkal való kapcsolattartás (videóhívások) miatt. Mindhárman naponta felhívják Vietnámban élő családtagjaikat és pénzt is küldenek haza. A legnehezebb Thoának 3 éves kislánya miatt. Quynhre viszont Budapesten rátalált a szerelem, egy vietnámi fiúval jár.

Mindhárman albérletben laknak: Vu a főváros XX., Quynh a XIX. kerületében, Thoa Székesfehérváron. Vu és Thoa a szabadidejében imád focizni lakótársakkal, munkatársakkal, vagy csak úgy spontán az utcán. Thoát Fehérváron sok magyar ismeri, mivel gyakran beszáll a köztéri focipályákon futballozók közé. A futball olyan nemzetközi nyelv, amellyel magyar- vagy angoltudás nélkül is meg tudja értetni magát. Quynh a szabadnapjait barátjával és főzéssel tölti. Olykor egy munka nélküli napon háromszor is készít vietnámi ételeket, amiből másnap a munkatársainak is visz.

Terveik szerint mindannyian szeretnének Magyarországon maradni. Quynh néhány év múlva saját üzletet nyitna, Thoa vágya, hogy kisgyermeke is csatlakozhasson hozzájuk, és Vu se váltana más országba, nagyon jól érzi itt magát.

Korábbi Fülöp-szigeteki munkavállalókról készült cikkünk itt olvasható.

Nyitóképen: Wu, Quynh és Thoa

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Aranyat érhet egy nyerő szakma

Győrfi Pál az egészségügybe csábított, pékek, cukrászok, szakácsok ételekkel csalogattak, miközben több tucat szakmában - testközelből... Teljes cikk

Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk