kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Kulturális tudnivalók ausztrál és ázsiai országban való munkavállaláshoz

Külföldi munkavállalás esetén az integráció egyik legfontosabb eleme a kulturális szokások és a gesztusok megismerése és átvétele. Idegen országokban dolgozó magyarok segítésére az Expat-Center táblázatban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. Ezúttal az Ausztráliába, Szingapúrba, vagy Tajvanba költözők kapnak hasznos tippeket.

images

Az előző tippgyűjteményben a keletre utazó expatok kaptak hasznos információkat. Nézzük mihez tartsa magát az európai munkavállaló Ausztráliában, Szingapúrban, vagy akár Tajvanban.
Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Ausztrália
Üzleti tárgyalás 15 perc késés. A pontosságot nagyon fontosnak tartják Ausztráliában, a késés a tisztelet hiányára utal. Ha a késés mégis elkerülhetetlen valami miatt (pl. dugó van a városban, vagy elcsúszott az előző megbeszélés), akkor mindenképpen telefonáljunk, és jelezzük, mennyit késünk.
Az ingatlanügynök megmutat egy házat Leereszkedően beszélni az ügynökkel vagy kritizálni a szolgáltatása színvonalát. Ausztrália egyenlőségre törekvő ország, ezért lekezelően bánni azzal, aki valamiféle szolgáltatást nyújt durva és helytelen is. Ha elégedetlenek vagyunk, akkor is érdemes udvariasnak maradni. A fenti helyzetben például kérjük azt, hogy mutasson meg más házakat.
Meghívás "batyusbulira" egy baráthoz Üres kézzel érkezni. Ha hivatalosak vagyunk egy ilyen eseményre, nagy udvariatlanság ha nem viszünk egy tál félkész ételt, amit majd körbekínálunk. Inkább vigyünk valami apróságot, vagy vegyünk valamit a boltban, de semmiképp se érkezzünk üres kézzel. Ha például ebédre hívnak, készítsünk salátát.


Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Kína
Üdvözlés Találkozásnál elsőként a rég nem látott nőismerőst üdvözölni öleléssel vagy puszival, majd utána üdvözölni a csoport idősebb tagját és kezet fogni vele. A kínaiak könnyen zavarba jönnek a hasonló szeretet- megnyilvánulásoktól, különösen a nőknél legyünk óvatosak. Másrészt az idősebbet illik először üdvözölni, ezzel is jelezve, hogy tiszteljük a korát.
Ajándékozás Olyan ajándékot adni, amelyet durvának vagy megalázónak érthetnek. Egyes ajándékoknak negatív jelentésük van Kínában: az óra halált jelent, a kés és az esernyő elválást. Kisebb emléktárgyak helyett inkább nagy ajándékot vigyünk és csomagoljuk piros és arany papírba, a jólét és gzdagság színeibe. A virág és a gyümölcs is jó ajándék.
Mindennapi élet Megjegyzést tenni, olyan szokásokra, amik számunkra szokatlanok vagy fejletlennek tűnnek. Pl "Miért tolakodnak és lökdösődnek a metrón az emberek?" vagy "A mi országunkban ezt így csináljuk." Kína még mindig fejlődő ország, még ha ez a nagyvárosokban nem is tűnik fel. A kínaiak büszkék, erős a nemzettudatuk, és boldogok, ha az erőfeszítéseiket vesszük észre, ahelyett, hogy a hiányosságaikról beszélnénk.


Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Malajzia
Hétvégi munka A malajziai menedzser kérése ellenére a külföldiek nem mennek be hétvégén. Ha a malajziai menedzser azt kéri, hogy szombat délelőtt mindenki közösen takarítsa ki az irodát, a külföldiek is jól teszik, ha részt vesznek. Általában étellel és itallal várják őket, s ez jó alkalom a csapatépítésre, egymás megismerésére is.
Megbeszélni valamit egy üzleti találkozón Egymás félreértése... Az igen Malajziában nem azt jelenti, hogy a tárgyalópartner mindennel egyetért és már írhatják is a szerződést. Inkább arról van szó, hogy a partner nem akar nyíltan ellentmondani, és hogy a döntés nem az ő kezében van. Ha lehet, tárgyaljunk a döntéshozóval és tegyünk fel minél több kérdést.
Üzleti partner vacsorára hív az otthonába Nem levenni a cipőt a küszöb előtt; durván visszautasítani az ételt. Legyen maláj, kínai vagy indiai a házigazda, a látogatóknak le kell vennie a cipőjét, mielőtt belép a házba. Az ételt csak nagyon udvariasan szabad visszautasítani és semmiképpen se tegyünk megjegyzést, ha nem ízlik.


Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Szingapúr
Időpont Összeveszni és kirúgni a beszállítót vagy más szolgáltatót, csak mert késett A beszállítók híresek arról, hogy sosem pontosak. Nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk az általuk adott, általában 2-3 órás időpontokat - például hogy 9-12 között érkeznek-, és nem szervezünk megbeszélést közvetlenül mellé. Ne tegyük szóvá mérgesen a kését, hanem legyünk hálásak, hogy megérkezett. Ugyanakkor kedvesen megkérhetjük, hogy próbáljon időben érkezni legközelebb.
Nézeteltérés Nyílt nézeteltérés, durva szavak és mozdulatok Ha valakivel nézeteltérésünk támad óvatosan, közvetett módon közöljük. A helyiek is óvatosan fogalmaznak: "Azt gondolom, ez nem olyan jó ötlet." vagy "Szerintem így nem jó." A nyílt szembeszegülést könnyen gorombaságnak, támadásnak veszik a szingapúriak.
Meghívás más otthonába Üres kézzel érkezni Tiszteletlenség üres kézzel érkezni. Azt fogják hinni, hogy udvariatlanok és szűkmarkúak vagyunk. Elég egy apróság is: csokoládé, sütemény, gyümölcs. Ne jöjjünk zavarba, ha a vendéglátó visszautasítja az ajándékot, és azt kéri, vigyük haza a családunknak. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy elfogadja.


Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Tajvan
Pohárköszöntő Nyíltan állást foglalni valamelyik politikai párt mellett egy üzleti ebéden. Az üzletembereknek gyakran határozott véleményük van a politikáról. Üzleti ebédeken gyakran pohárköszöntőt mondanak az általuk támogatott pártra és csatlakozásra szólítanak fel. Ilyen esetben egyszerűen emeljük fel a poharunkat, mosolyogjunk mindenkire és igyunk anélkül hogy helyeselnénk bármit is az elmondottak közül. Ezzel nyugtázzuk az elhangzottakat, nem sértjük senki érzékenységét, és még udvariasnak is tűnünk.
Üzleti találkozók A női tárgyalópartner figyelmen kívül hagyása. Tajvanban egyre több női közép- és felsővezető van. Sose higgyük azt, hogy a férfi tárgyalópartnerünk automatikusan magasabb pozícióban van a vállalatnál. Bánjunk egyenlően mindenkivel, cseréljük ki a névjegyeinket, és a titulusokból következtessük ki, hogy az egyes pontokat kivel is kell megbeszélnünk.
Üzleti vacsora Próbálkozni a pálcikaevéssel, miközben kezdők vagyunk benne, s ráadásul felajánlják a kést és a villát is. Ha nem tudunk pálcikákkal enni, inkább fogadjuk el a kést, a villát és a kanalat. Jó lehetőség az ismerkedésre, ha megkérünk valakit, hogy tanítson, de a házigazdának kínos, ha leejtünk egy darabot az asztalra. Fontos, hogy sose mutogassunk a pálcikával más emberre!


Ország Szituáció Lehetséges baki Megfelelő viselkedés
Thaiföld
Mindennapi helyzetek A lábunkkal mutogatni; megérinteni a thaiokat. Udvariatlanság egy thai ember fejét vagy testét megérinteni. Durvaságnak számít az is, ha a lábunkkal mutogatunk vagy belerúgunk valamibe. Kézfogásnál legyünk visszafogottak, és még játékból se borzoljuk össze a másik haját.
Megbeszélés Félreérteni a híres thai mosolyt. A thaiok akkor is mosolyognak, ha nem érzik jól magukat, s ezt a legtöbb külföldi félreérti. Még ha nem is érezzük odaillőnek a mosolyt, inkább ne tegyük szóvá, mert támadásnak vehetik.
Félreértés Azt hinni, az "igen" azt jelenti, "igen, mindent megértettem". Az igen válasszal a thaiok nyugtázzák, amit mondtunk. Ez nem jelenti azt, hogy egyetértenek, vagy hogy meg is teszik, amit kértünk.
Ebéd- vagy vacsorameghívás Nem hagyjuk, hogy kifizessék a számlát. A thai meghívottak az ebéd végén megpróbálnak fizetni. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor se hagyjuk őket fizetni, ez az ajánlat ugyanis a tisztelet jele, semmi több.
Látogatás Furcsa reakciók az ajándékkal kapcsolatban. Illő ajándékot vinni, ha meghívást kapunk egy thai otthonába, de ne várjuk, hogy azonnal kinyissák vagy köszönőlevelet küldjenek utána. Lehet, mások szemében ez udvariatlannak tűnik, de ez a szokás.
Cziczárdi Györgyi, Relocation szakértő, Expat-Center www.expatcenter.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk